Rusya Dışişleri Bakanı, Güney Kafkasya, Suriye, Filistin sorununun çözümü ve İran’ın nükleer programı konularını görüşmek üzere bugün Tahran’a geldi. Sergey Lavrov, Abbas Irakçi ile görüşmesinden bir gün önce Ankara’da Türk mevkidaşıyla görüştü.
İran Dışişleri Bakanı, kapalı kapılar ardında gerçekleşen görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, “Güney Kafkasya’daki gelişmeler İran ve Rusya’yı yakından ilgilendiriyor ve bugün tüm konuları ele alarak detaylı ve yapıcı bir görüşme gerçekleştirdik” dedi. – “Kafkasya’da Azerbaycan ile Ermenistan arasında barışı sağlamanın yollarını arıyoruz, bu konuda yardımcı olmaya hazırız.”
İran Dışişleri Bakanı Abbas Irakçi, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile birlikte, Tahran, 25 Şubat 2025.
Ermenistan-Azerbaycan barış görüşmelerinde en acil konulardan biri iletişim kanallarının açılmasıdır. Bakü, Ermenistan topraklarından Nahçıvan’a kesintisiz ve engelsiz bir koridor talep ediyor. Bu talep sadece Ermenistan’ın değil, komşu İran’ın da açıkça karşı çıktığı bir talep. Ancak bugün düzenlenen basın toplantısında ne Araghchi ne de Lavrov konuya detaylı bir şekilde değinmedi. Rusya Dışişleri Bakanı sadece genel ifadelerle şunları söyledi: veya karşılıklı çıkarları ilgilendiren konularda ortak bir tutuma sahip olmak.
Lavrov, “Hem Rusya hem de İran, herhangi bir çatışmanın yalnızca BM Şartı’nın ilkelerine dayalı çerçevesi içinde değerlendirilmesi gerektiği konusunda ısrarcıdır” dedi.
Rusya Dışişleri Bakanı, Ukrayna savaşının başlamasından bu yana üç yıllık bir aradan sonra, bundan bir hafta önce ilk kez Suudi Arabistan’da ABD Dışişleri Bakanı ile bir araya geldi. Bugün, Amerikan tarafıyla kapalı kapılar ardında yaptığı görüşmenin ayrıntılarını İranlı mevkidaşına sunan Trump, İran’a “Ukrayna meselesindeki düşünceli ve ölçülü tutumundan” dolayı teşekkür etti. Savaşın üç yılı boyunca İran, Rusya’ya insansız hava araçları ve diğer askeri teçhizat sağladı.
Araghchi, bugün yaptığı açıklamada, özellikle Tahran’ın nükleer programına dikkat çekerek, “Enerji ve ticaretin diğer alanlarında da işbirliğimiz devam edecek” dedi.
– “İran, bu konuda Rusya ve Çin ile eşgüdümlü adımlar atmaya devam edecek.”
ABD’nin iki rakibinin adını sıralayan Araghchi, Tahran’ın, politikasını değiştirene kadar mevcut ABD yönetimiyle müzakereleri reddettiğini vurguladı. Donald Trump, seçim kampanyası sırasında Tahran’a yönelik yaptırımları en üst düzeye çıkarmakla tehdit etmiş, yaklaşık bir ay önce Beyaz Saray’a girdikten sonra bu yönde bir kararnameye imza atmayı başarmıştı. Dün, İran İslam Cumhuriyeti’nin başlıca gelir kaynağı olan petrol sektörüne yönelik yeni ABD yaptırımları yürürlüğe girdi.
“İran’ın tutumu açıktır.” Araghchi, “Tehdit ve baskı altında müzakere etmeyeceğiz ve bu koşullar altında nükleer programımız konusunda ABD ile doğrudan müzakere imkânı görmüyoruz” dedi.
ABD Başkanı, Tahran’ın nükleer hedeflerinden vazgeçmemesi halinde İran’ın petrol ihracatını sıfıra indireceğini söylerken, Avrupa ülkeleri yaptırımları kaldırmak ve karşılıklı olarak faydalı çözümler bulmak için geçen eylül ayından bu yana Tahran’la görüşmeleri yeniden başlatmıştı. Dün İran Dışişleri Bakanlığı, Araghchi’nin bu konuyu Cenevre’de İngiltere, Fransa ve Almanya’dan diplomatlarla görüştüğünü, bugün de ayrıntıları Rus mevkidaşıyla paylaştığını bildirdi. – “Dışişleri Bakanı Lavrov’a Avrupa troykasıyla görüşülen tüm konuların ayrıntılarını sundum ve durumu anlattım.”
Rusya Dışişleri Bakanı ise, Moskova’nın bu sorunu çözmek için çabalarını sürdürme niyetinde olduğunu ve diplomatik kaynakların henüz tükenmediğini vurguladı. Sergey Lavrov, Moskova’nın örneğin Tahran ile Washington arasında bu konuda arabuluculuk yapmaya hazır olup olmadığını belirtmedi. Donald Trump’ın göreve gelmesinden bu yana Moskova ve Washington birbirlerine karşı birkaç adım attı. ABD, dün New York’ta Rusya’ya katılarak BM Genel Kurulu’nda Ukrayna konusunda iki oylama yaptı.