KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Hasan Oktay: Putin Rusça için savaş açıyor Aliyev ne yapıyor

Hasan Oktay: Putin Rusça için savaş açıyor Aliyev ne yapıyor

Hasan Oktay Hasan Oktay - - 8 dk okuma süresi
362 0

Ukrayna savaşı bir ayını doldurdu. ABD Körfez savaşı öncesi dünya kamuoyu önüne inandırıcı gerekçeler ile çıkarken Putin Ukrayna’yı işgal etme amacının gerekçelerini ortaya koyamadan savaşı başlatmıştı. Putin Rusya’sı olimpiyatlara göre hareket etmeyi kendine şiar edinmiş. Olimpiyat korkusunu yenebilmek SSCB’nin dağılma psikolojisini Rus toplumu üzerinden atabilmek için Putin adeta melankolik davranıyor. 1980 Moskova olimpiyatları batı tarafından boykot edilince SSCB yıkılma süreci başlamış ve bu Putin’de içinden çıkılmaz bir travmaya dönüşmüştü. Gürcistan’a saldırma tarihi Çin Olimpiyatlarının başladığı gün, Ukrayna’ya 2014 kış olimpiyatları bittiği gün ve 2. Ukrayna harekâtı da yine Çin Kış olimpiyatlarının bittiği gün başlatmıştı. ABD kendi inanmasa bile en azından dünya kamuoyunu ikna etmek için harekete geçerken Putin ise kendinin inandığı ama dünyanın gülüp geçtiği bir yöntem olan olimpiyat harekatı diyebileceğimiz yöntem ile hareket ediyor. Putin içine düşmüş olduğu bu komik hali bertaraf edebilmek için son günlerde Lawrov’un ilk gündeme getirdiği RUSÇA üzerinden gündemi güncellemeye çalışıyor. Ukrayna Rusçayı yasaklatmış, Putin bunun savaşını veriyor. Biliyorsunuz bu sütunlarda Türkçe kavgası veriliyor. Zira YÖK yurtdışında Türkçe eğitimi yasakladığından beri Yekta Saraç’ın bu yasağını sürekli dillendiriyoruz. İnanılır gibi değil Putin Rusça yasaklandı diye savaş çıkarıyor bizimkiler ise Türkçeyi yasaklıyor. Bunun adı ihanet mi yoksa bu ihanet cumhur ittifakını yıkmak mı istiyor. Recep Tayyip Erdoğan’ın kadrosu FETÖ sarmalına niye yakalandı. Acaba bunda çocuklarına soru verilerek- ve bu soru verme seansı kasete alınarak- Türkiye dereceleri yaptırılan çocukların velilerine kaset şantajı mı yapılıyor. Bu aymazlık bu ihanet bu Türkçeyi yasaklatmanın izahı yok. Putin Rusça için savaş yaparken bizimkiler Türkçeyi yasaklatıyor. Binali Yıldırım hangi topluluğun ak saçlısı ilan edildi. YÖK’ün bu yasağı yakında kaldırılmaz ise hem cumhur ittifakı yok olacak ve hem de Özbekistan Kırgızistan Kazakistan Azerbaycan ve Kıbrıs Türkçe eğitim yapamayacak.

Dağlık Karabağ sorunu bitmem

10 Kasım 2020 de Putin Aliyev ve Paşinyan’ı Moskova’da bir ateşkes anlaşması yapmaya zorladı. Bunu Aliyev tüm dünyaya bir zafer olarak yansıttı. Karabağ meselesi bitti diye de Bakü’de Erdoğan ile Aliyev büyük bir askeri zafer töreni yaptılar. Hatta bu törende Erdoğan’a okuttukları şiir ile neredeyse İran ile savaşın eşiğine gelindi. Oysa 44 günlük savaşın neticesinde ancak işgal altındaki 7 rayon azad edilmiş Hankenti Hocalı ve Hocavend başta olmak üzere Dağlık Karabağ hem Araik Harutunyan yönetimindeki Ermeni idaresi devam etmiş ve hem de barış gücü adı altında Rus askerleri bölgeye yerleşmiştir. 1990 20 Ocağında Azerbaycan topraklarını terk eden Rus askerleri İlham Aliyev’n imzası ile tekrar Azerbaycan topraklarına barış gücü adı altında gelmiş oldu. Fakat Aliyev sürekli Karabağ meselesi bitti diye Türkiye’de propaganda yapıyordu. Türkiye’de kurdurduğu özel bir tv üzerinden, hatta TRT üzerinden bu propagandayı sürekli gündemde tuttu. Başta TRT olmak üzere adeta tüm tv kanallarına çıkacak yorumcuları bile Azerbaycan belirliyordu. Gelinen noktada Dağlık Karabağ parlamentosu devam ediyor, bu bölgeyi Revan’a bağlayan Laçın koridoru devam ediyor ve bu koridor üzerinden Dağlık Karabağ yönetimi varlığını sürdürüyor. Moskova anlaşmasında var olduğu iddia edilen Zengezur koridoru ise hayalden ibaret kalmış.

Ukrayna Krizi ve Dağlık Karabağ

Türkiye İlham Aliyev’in Karabağ meselesi bitmiştir sözünden hareket ile 1993 yılında kapatılan Türkiye-Ermenistan sınır kapılarını açmak, Ermenistan ile ilişkileri normalleştirmek için harekete geçti. Türkiye hem Rusya’yı ve hem de Azerbaycan’ı bu süreçte sürekli bilgilendirdi. Hatta Ermenistan ile normalleşmenin ilk toplantısı Moskova’da gerçekleşti. Sonrasında ise Viyana’da toplantı yapıldı. Viyana toplantısı Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimine denk geldiği için pek gündemde yer bulamamıştı. Sonra da Antalya diplomasi forumunda gerçekleşen dışişleri bakanları toplantısı da Lavrov Kuleba toplantısının gölgesinde kaldı. Fakat anlaşılan o ki Rusya Türkiye Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesini istemiyor ve gayrı resmi olarak ta engellemeye çalışıyor. Azerbaycan sürekli bilgilendirilmesine rağmen Azerbaycan Dağlık Karabağ’da niçin harekâta başladı.
1. Rusya Ukrayna savaşın uzamasından istifade ederek Azerbaycan topraklarını işgalden kurtarmak için mi harekete geçti.
2. Azerbaycan Rusya’nın Dağlık Karabağ’da barış gücü adı altında bulundurduğu askerlerini Ukrayna’ya çekti haberleri üzerine mi harekete geçerek Dağlık Karabağ’ı kurtarma harekâtına başladı.
3. Azerbaycan batı ile anlaştı ve Rusya’nın dikkatlerini tekrar Dağlık Karabağ’a çekmesini sağlamak için mi Dağlık Karabağ harekâtını başlattı.
4. Azerbaycan Putin ile Aliyev’in Şuşa anlaşmasının imzalanmasından hemen sonra Moskova anlaşmasını imzaladıktan sonra elde ettiği bir imtiyaz ile mi Dağlık Karabağ harekâtını başlattı.
5. Azerbaycan Türkiye Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesini engelleyebilmek için mi Dağlık Karabağ harekâtını başlattı.
6. Azerbaycan Rus barış gücünün Dağlık Karabağ’da görev süresini uzattırmak için mi bu harekâtı gerçekleştirdi. Zira Rusya dışişleri bakanlığı derhal açıklama yaparak Azerbaycan’a 10 Kasım anlaşmasına uyma ikazında bulunuldu.
7. Türkiye Ermenistan ilişkilerinin yeniden kurulmasını Rusya ve Azerbaycan birlikte hareket ederek devre dışı mı bırakmaya çalışıyorlar.
Ukrayna krizinden Rusya mağlup çıkarsa İlham Aliyev iktidarda kalamaz zira Erdoğan belki yarı şaka olarak Aliyev Putin’i çok iyi tanıyor açıklamasını belki de bunun için yaptı.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir