KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Halep’e bak AB ve BM’ye güven!

Halep’e bak AB ve BM’ye güven!

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 4 dk okuma süresi
373 0

Halep’te yaşanan insanlık dışı görüntüler günlerdir gazete, televizyon ve sosyal medya aracılığı ile dünya kamuoyunun gündemindedir. Yaşananlar nedeniyle vicdan sahibi(!) herkesin içi acımaktadır. Ancak her nedense Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği bu konuda hiçbir somut adım atmamıştır. Maalesef BM ve AB yine sınıfta kalmıştır! Bugün Halep’te olanlar, BM gözetimi altında iken 1995’de Bosna’da ve 1963-1974 yılları arasında da Kıbrıs’ta bizim başımızdan geçen acı olayları çağrıştırmaktadır…

Kıbrıs Türkü de ’’BM Barış Gücü’nün’’ koruması altında iken soykırım girişimlerine ve insanlık dışı durumlara maruz kalmadı mı? Bosna Savaşı’nda Srebrenitsa ve çevresi BM Güvenlik Konseyi tarafından “güvenli bölge” olarak ilan edilmesine rağmen 1995’de Sırp Cumhuriyet ordusu 8 bin 372 kişiyi katlederek dünyanın gözleri önünde insanlık dışı büyük bir soykırımı gerçekleştirmedi mi? Ne yazık ki AB ve BM bugün Halep’te olduğu gibi 1995’de de Bosna’da olayları izlemekle yetinmişti! BM ve AB’nin bu anlamda karnesi eskiden beri kötüdür!

BM ve AB şimdi kalkmış bize garantörlükten vazgeçip bize güvenin diyor! Yunanistan Başbakanı Çipras, Rum lider Anastasiadis, Rum Ulusal Konseyi ve Başpiskopos 2.Hrisostomos’un koro halinde garantörlüğün çağdışı ve AB hukukuna uymadığını söyledikleri bir süreçte BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin de Rum-Yunan ikilisinin görüşlerine yakın açıklamalarda bulunması üzerinde durulması gereken ciddi bir konudur!

Rum-Yunan ikilisinin ileri sürdüğü ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide’nin de dolaylı olarak destek verdiği garantörlüğün çağ dışı ve AB hukukuna uymadığı açıklamaları gerçeği yansıtmamaktadır.

Güney Kıbrıs 2004’de Avrupa Birliği’ne kabul edilirken Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin garantörlüğünü barındıran Garanti ve İttifak Anlaşması ile birlikte, Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası olduğu gibi kabul edilerek Avrupa Birliği müktesebatı içinde Birincil Hukuk olarak yer almıştır.

Bakınız dönemin AB Komiseri Olli Rehn 2009 yılının Ocak ayında yaptığı resmi bir açıklamada, Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin garantörü olmasının AB’nin kurallarına ve müktesebatına aykırı olmadığını yazılı olarak belirtmişti.

Almanya’nın stratejik garantörünün ABD olduğu AB’nin Birincil Hukuku’nda yer almaktadır! AB üyesi olan İngiltere’nin, bir diğer üye (Güney) Kıbrıs’taki askeri varlığı da bu konuya

BM ve AB dün Bosna’da, bugün ise Halep’te masum ve mazlum insanlara sahip çıkamamışken şimdi kalkmış bize garantörlükten vazgeçip ’’bize’’ güvenin diyorlar. Bosna ve Halep’e bakıp kararı siz verin? Güveniyor musunuz?

Gökhan Güler
Kaynak : Milliyet Gazetesi’nde 20 Aralık 2016 Salı günü yayınlanmıştır.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir