KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gürcistan
  4. »
  5. Gürcü uzman:Gelecekte Körfez bölgesinde yaşanacakları kestirmek çok zor

Gürcü uzman:Gelecekte Körfez bölgesinde yaşanacakları kestirmek çok zor

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 2 dk okuma süresi
322 0

Gürcü İran uzmanı Tsotne Paçkoria sitemiz için bölgedeki durumu değerlendirdi. Uzmanın sözlerine göre, şuan İran`ın bölgede etki gücü çok yüksek ve İran da bu etki gücünü yeterince iyi kullanıyor:

“Biz bu etki gücünü Lübnan`da, Filistin`de ve en önemlisi de Suriye`de görmekteyiz. Tabii, Türkiye`nin de burda etki alanlarını gözardı etmemek gerekir. Bölgede bulunan çıkarlar nedeniyle kimi zaman bu iki devlet kendilerini birbirilerine rakip olarak gördüler. Ama artık İran açısından bölgede tek bir rakip var: o da Suudi Arabistanıdır. Suudi Arabistanı`nın bugün kalkıp Katar`ı bölgedeki terör olaylarını desteklemekte suçlaması çok saçma. Zira, bu bölgede sessizce bu tür olaylara destek veren bir ülke vardır: o da Suudi Arabistanıdır ve şimdi Suudilerin kalkıp ta Katar`ı suçlamasını doğru bulmuyorum açıkçası. Ama şimdiden bölgede yaşanacak olayları kestirmek çok zor.”

Paçkoria aynı zamanda bölgedeki istikrarın sağlanması açısından Türkiye`nin ve İran`ın birarada olmasının önemini vurguladı. Iki ülkenin ekonomik ilişkilerini geliştirmesi durumunda bölgede önemli gelişmelerin yaşanacağını söyledi: “İran`da halkın büyük çoğunluğu Azerbaycan Türk`ü. Hatta İran`ın yüksek dini lideri bile Türk yani. Türkiye`nin de bu kemik yapıyı çok iyi değerlendirmesi gerekiyor. Özellikle Güney Kafkasya`nın durumunu ele alacak olursak, devletler birbirine kenetlenmiş durumda. İran Azerbaycan`ın en yakın dostu. Azerbaycan Türkiyeyle Azerbaycan`ın ulusal lideri Haydar Aliyev`in dediği gibi “bir millet, iki devlet” konumunda. Gürcistan içinse Azerbaycan çok iyi bir ortak. Eğer bu durumlar yeterince derinden analiz edilirse, bölgede güzel günler hep yaşanacaktır.”

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir