Gürcüler, ülkenin geleceğini AB içinde veya dışında şekillendirecek kritik seçimlerde oy kullanırken, ilk sonuçlar çelişkili olsa da iktidardaki Gürcü Rüyası önde görünüyor. Kesin sonuçlar Pazar günü açıklanacak.
Gürcistan’da kritik genel seçimler Cumartesi günü düzenlendi. 3,7 milyonluk Güney Kafkasya ülkesinde sandıklar kapanırken, gelen ilk sonuçlar iktidardaki Gürcü Rüyası’nın yarışı önde götürdüğüne işaret ediyor. Gürcü Rüyası, seçim bölgelerinin %90’ından gelen elektronik oyların sayılmasıyla %53’lük bir çoğunluk elde etti.
Dört ana muhalefet partisi, Birleşik Ulusal Hareket, Güçlü Gürcistan, Değişim Koalisyonu ve Gürcistan İçin Gakharia, birçok kişinin Gürcistan demokrasisinde kritik bir dönüm noktası olduğunu söylediği gergin seçimde seçmen manipülasyonu ve usulsüzlük iddialarında bulundu.
Birleşik Ulusal Hareket’ten Tina Bokuchava, “Zafer Gürcü halkından çalındı.” dedi.
Diğer muhalefet partisi Değişim Koalisyonu, Merkez Seçim Komisyonu’nun sonuçlarını geçerli olarak tanımadıklarını söyledi. Lideri Nika Gvaramia, “Seçimler çalındı” ifadelerini kullandı.
Seçimlere katılım yüksek seyrederken, çeşitli noktalarda arbedelerin çıktığı ve toplu oy kullanımlarının yaşandığına dair iddialar da yerel basında yer aldı.
Elektronik olmayan yöntemlerle yapılan oylar henüz sayılmadı ve tam sonuçlar Pazar sabahı açıklanacak.
Muhalefeti destekleyen Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, Euronews ile daha önce yaptığı bir röportajda, bu oylamanın Gürcistan’ın Avrupa Birliği (AB) üyeliği için önemine değinmişti. Ülkenin Başbakanı Irakli Kobahidze ise, partisi Gürcü Rüyası’nın Rus yanlısı olduğuna dair iddiaları reddetmiş ve yine Euronews’e verdiği bir röportajda ‘Biz Hristiyan bir ulusuz ve Avrupa’ya aitiz’ ifadelerini kullanmıştı.
Seçim, muhalefet partilerinden oluşan bir koalisyonu, ülkeyi otoriterliğe ve AB üyeliğinden uzaklaşmaya sürüklediği iddia edilen, iktidardaki Gürcü Rüyası ile karşı karşıya getiriyor.
Anketlere göre Gürcülerin yüzde 80’i AB’ye katılmayı destekliyor ve siyasi liderlerden AB ve NATO üyeliğini takip etmelerini talep ediyor.
Brüksel, hükümetin bu yılın başlarında ifade özgürlüğünü kısıtlayan “Rus Yasası” olarak adlandırılan tartışmalı “Yabancı Etkinin Şeffaflığı Yasası” çıkarmasının ardından ağustos ayında Gürcistan’ın AB’ye katılım sürecini süresiz olarak askıya aldı.