KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gürcistan
  4. »
  5. Gürcistan Başbakanının İstifası ve Kriz

Gürcistan Başbakanının İstifası ve Kriz

Keisuke Wakizaka Keisuke Wakizaka - - 4 dk okuma süresi
274 0

2 Eylül 2019 tarihinde Gürcistan Başbakanı Mamuka Bakhtadze kendi vazifesini tamamladığını söyleyerek görevden ayrılmıştır. Aynı tarihte Bakhtadze kendi Facebook hesabında “benim Gürcistan Başbakanlığına atanmamın sebebi ve görevim ülkenin stratejik kalkınma çerçevesini oluşturup uygulamaktı. Bu, sonunda oluşturulup uygulandı ve görevimi tamamladığım için istifa ediyorum” diye ifade etti. Bakhtadze Batı Bloğu’na yakın biri olarak tanınıyordu ve görev sırasında Gürcistan’ın Batı’ya entegrasyonu için liberal reformları yürütmüştür. 2019 yılının Haziran ve Temmuz aylarında Bakhtadze hükümete karşı büyük ölçekli eylemlerle karşı karşıya olmuş ve bu süreçte seçim sistem üzerindeki dönüşüm gibi bazı değişiklikler yapılmıştır. Görevden ayrılırken de iktidar partisi olan “Gürcü Rüyası” kurucusu Bidzina İvanişvili’ye 2020’de nispi temsil sistemine dayalı seçimin “engelsiz” şekilde düzenlenmesini talep etmiştir.
Diğer yandan, Bakhtadze istifa ettikten sonra 3 Eylül 2019 tarihinde İçişleri Bakanı Giorgi Gakharia “Gürcü Rüyası” Partisi tarafından Başbakan adayı olarak gösterilmiş ve onun Başbakan olarak atanma ihtimali yüksektir.
Gürcistan’ın Başbakanı Bakhtaze’nin istifası ve Gakharia’nın yeni başbakan olarak atanması Gürcistan içindeki Batı yanlılar ve Rus yanlılar arasındaki gerginliğin yüksek seviyede olduğunu göstermekte ve bu gelişme muhalefet ve iktidar arasındaki yeni çatışmaya yol açabilir. Gerçekten de başbakan adayı olarak gösterilen Gakharia 1994 yılında Tiflis Devlet Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra lisansüstü eğitimi görmek için uzun zamandır Moskova’da yaşamış ve Rusya ile nispeten yakın ilişkilere sahipti. Aynı zamanda Rusya’ya nispeten yakın tutumla bilinen Bidzina İvanişvili’ye de yakındı.
Haziran ve Temmuz ayındaki isyan ve ondan sonra Rusya tarafından bazı yaptırımların uygulanması Gürcistan’ın ekonomik ve siyasi durumunu son derece olumsuz etkilemiş ve iktidar partisi olan “Gürcü Rüyası” kendisinin sahip olduğu itibarı kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyaydı. İktidar partisi olan “Gürcü Rüyası” muhalefetle müzakerelere devam ederken diğer taraftan ise muhalefeti güçsüzleştirmek için çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Gürcistan içinde muhalif tutumla bilinen “Rustavi 2” kanalının yönetimindeki krizi bunu açık şekilde göstermiştir. Bu istifa olayı da parti içindeki Batı-Rus yanları arasındaki kavgayı yansıtmakta ve parti içinde Rus yanlı grupların henüz güçlü olduğunu göstermektedir.
Diğer yandan, Gakharia olay esnasında İçişleri Bakan olarak protestoculara karşı aşırı şiddeti uygulamaya emir vermekle muhalifler tarafından şiddetli şekilde eleştirilmekte ve protestocuların taleplerinden biri de Gakharia’nın İçişleri Bakanlığından istifa etmesiydi. Fakat Gakharia’nın “Gürcü Rüyası” Partisi tarafından Gürcistan Başbakanı adayı gösterilmesi muhalifler tarafından parti ve hükümetin “otoriter rejime geri dönüş” olarak eleştirilmesine ve muhalefetin tepkilerinin şiddetlenmesine yol açabilir ve iktidar-muhalefet arasındaki gerginliğin daha da tırmanmasına sebep olabilecektir.
Dr. Öğr. Üyesi Keisuke WAKIZAKA İstanbul Gelişim Üniversitesi

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir