İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Washington’un İran’ın petrol sektörüne yönelik yeni yaptırımlar uygulamasının ardından Tahran’ın ABD’nin baskılarına boyun eğmeyeceğini söyledi.
Lavrov’un 25 Şubat’ta Tahran’a yaptığı bir günlük ziyaret, Moskova ile Washington arasında üç yıl aradan sonra yapılan ilk üst düzey görüşmelerin bir hafta sonrasında gerçekleşiyor.
18 Şubat’ta Suudi Arabistan’da gerçekleşen görüşmeler, Kremlin’in 2022’de Ukrayna’ya yönelik tam kapsamlı işgalinin ardından artan gerginliğin ardından Rusya ile ABD arasında bir sıfırlama umutlarını artırdı.
Analistler, Tahran’daki toplantının Kremlin’in İran’ın temel konulardaki duruşunun özellikle Washington’la ilişkiler konusunda Moskova ile uyumlu olup olmadığını kontrol etmek için bir görüşme olabileceğini ya da Lavrov’un Suudi Arabistan görüşmelerinden bir mesaj iletmek isteyebileceğini söyledi.
Olası yakınlaşma, Moskova’nın Washington ile ilişkileri canlandırmak için müttefiki Tahran’ı terk edebileceği yönündeki endişeleri İran’da körükledi. İslam cumhuriyetindeki diğerleri, Moskova’nın İran ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki gerginliğe son vermek için arabuluculuk yapabileceğini umuyor.
Carnegie Uluslararası Barış Vakfı’nın Nükleer Politika Programı’ndan Nicole Grajewski, Radio Farda’ya yaptığı açıklamada, “Endişeleri gidermek için en azından İran’a birkaç diplomat gönderme eğilimindeler, çünkü bildiğiniz gibi İran’da Rusların İran’ı ABD’ye satabileceği yönünde uzun zamandır devam eden bir endişe var.” dedi.
Ekim 2022’de İran yetkililerinin Ukrayna’daki Rus saldırganlığına verdiği desteğe karşı İran diasporasının Kiev’de düzenlediği protesto eylemi
Lavrov’un ziyareti, Washington’un ülkenin başlıca gelir kaynağı olan İran’ın petrol sektörüne yönelik yeni yaptırımlar uygulamasının ardından bir gün sonra gerçekleşti.
Trump, bu ayın başlarında İran’a yönelik “azami baskı” kampanyasını yeniden başlatarak, Tahran’ın nükleer programını silaha dönüştürmeye “çok yakın” olduğunu söyledi.
2018’de, görevdeki ilk döneminde Trump, Tahran ile dünya güçleri arasında İran’ın nükleer programına uluslararası yaptırımların kaldırılması karşılığında sınırlamalar getiren bir anlaşmadan Amerika Birleşik Devletleri’ni çekti. O zamandan beri, İslam Cumhuriyeti uranyum zenginleştirmesini artırdı ve nükleer bir savaş başlığı geliştirmeye yakın olduğu korkularını artırdı.
Araghchi, Lavrov ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “Bu şekilde azami baskı uygulandığı sürece ABD ile doğrudan müzakere imkânı yok” dedi.
Lavrov, İran’ın nükleer programıyla ilgili sorunların çözümü için diplomatik adımların hala masada olduğunu söyledi.
Washington ile Moskova arasındaki ilişkilerin düzelme ihtimali Tahran’daki bazı kesimlerde endişeye yol açtı ve bunun İran’ı etkileyebileceği düşünülüyor.
İran’ın muhafazakar gazetesi Jomhuri Eslami, 25 Şubat’ta Washington ile Moskova arasında, Rusya’nın İran’a karşı olası bir ABD askeri eylemine “göz yumması” ile sonuçlanabilecek “büyük bir pazarlık” konusunda uyarıda bulundu.
Etemad gazetesi bu hafta Lavrov’un Washington’dan, İran ile ABD arasındaki gerginliği azaltma ve iki ülke arasında yeni bir müzakere turunun önünü açma önerilerini içeren bir mesaj iletebileceğini öne sürdü.
İslam Cumhuriyeti taraftarları, 10 Şubat’ta İslam Devrimi’nin 46. yıldönümünde Tahran’da balistik füze modellerinin önünden geçiyor
Gazete, Lavrov’un İran ziyaretinin amacının, Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında gelecekte gerçekleşmesi muhtemel bir görüşme öncesinde Tahran’ın tutumunu öğrenmek olabileceğini de belirtti.
İran Ticaret Odası eski başkanı Hüseyin Şalevardzi, geçen hafta X’te yaptığı açıklamada , “Putin’in peşinde olduğu şey İran ile ilgili bir anlaşma değil, yalnızca Rusya’nın ulusal çıkarlarıdır” dedi.
Derin güvensizliğe rağmen Tahran ve Moskova, Rusya’nın Şubat 2022’de Ukrayna’ya tam ölçekli işgalini başlatması ve Moskova’nın bir dizi Batı yaptırımına maruz kalmasından bu yana daha da yakınlaştı ve askeri iş birliğini geliştirdi.
İran, Rusya’ya Ukrayna’ya karşı kullanılan ucuz ama ölümcül İHA’lar sağladı, ancak hem Tahran hem de Moskova bunu reddediyor.
Lahey Uygulamalı Bilimler Üniversitesi öğretim görevlisi Damon Golriz, Radio Farda’ya yaptığı açıklamada, “Gezinin amacı Tahran’a baskı yaparak Moskova ile aynı çizgide olmasını sağlamak” dedi.
Diğer İranlı gözlemciler ise ABD-Rusya arasındaki olası bir yeniden yapılanmanın Tahran için bir fırsat olabileceğini söylüyor.
Tahran merkezli analist Abdolreza Farajirad, Etemad’a verdiği röportajda, Lavrov’un İran ziyaretinin Tahran ile Washington arasında “çıkmaz” yaşandığı ve İran için büyük bir soruna dönüşen kötüleşen ekonominin ortasında gerçekleştiğini söyledi.
Farajirad, “Rusya’nın Tahran ile Washington arasında arabuluculuk yapması durumunda, bu olumlu bir gelişme olarak değerlendirilebilir” dedi.