Karadağ’da AB odaklı siyaset yürüten liberal çizgideki Abazovic hükümeti, 2019’dan bu yana ülke siyasetini yönlendiren temel mesele olan Sırp Ortodoks Kilisesi’nin statüsüne ilişkin ‘temel anlaşma’yı imzalayıp Kilise’yi resmi bir statüye kavuşturunca,Devlet Başkanı Djukanovic’in partisi DPS’in öncülüğünde verilen gensoru sonucunda düşürüldü. Üstelik Abazovic’in koalisyon hükümetindeki ortakları da hükümeti düşürme yönünde oy kullandı.
Meselenin özü ise Sırp Ortodoks Kilisesi üzerinden Belgrad’ın ülkenin içişlerine müdahil olduğu ve böylece Rus etkisi de dahil Karadağ’a ‘zararlı’ olacağı düşünülen, ulusal kimlik oluşumu sürecini hala yaşamakta olan toplumun çeşitli kesimlerini karşı karşıya getireceği ifade edilen anlayıştan geçiyor. Karadağ milliyetçileri ve özellikle de kendisini Belgrad’ın etkisinden uzak tutmaya çalışan Djukanovic, Sırp Kilisesi’ne statü vermeye şiddetle karşı. Onun yerine Karadağ Ortodoks Kilisesi’ni yerleştirmeye ve böylece Karadağlı kimliğinin içini Sırp kimliğinden uzak tutmaya çalışıyor. Fakat ülke nüfusunun %30’u kendisini Sırp olarak ifade ediyor.
Kolay çözülecek bir sorun değil. Abazovic ise ne Djukanovic çizgisini, ne onun etkisinde kaldığı için liberal ortaklarını ne de Belgrad/Rusya yanlısı Demokratik Cephe bileşenlerini memnun edemedi. Djukanovic ile Demokratik Cephe arasındaki mücadele, jeopolitik sebeplerle de konsolide olarak devam edecektir. Ukrayna, Bosna ve Kosova’daki gelişmelerin Karadağ iç siyasetine Kilisenin statüsü ekseninde yansımaları olacaktır. AB ise bu konuda Karadağ özelinde henüz bir uzlaşıya yardımcı olabilmiş değil.
Göktürk Tüysüzoğlu