KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Göktürk Tüysüzoğlu: ABD, Avrupalılara NATO’nun rolünü yeniden kabullendirdi

Göktürk Tüysüzoğlu: ABD, Avrupalılara NATO’nun rolünü yeniden kabullendirdi

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 1 dk okuma süresi
391 0

Washington ile Moskova, etki alanlarının paylaşılması hususunda anlaşsa da Ukraynalılar başta olmak üzere Doğu/Güneydoğu Avrupa ve Avrasya’dakiler ‘kendi savaşlarıymış gibi gösterilen’ kanlı çatışmalardan kurtulsa. ABD, Avrupalılara NATO’nun rolünü yeniden kabullendirdi.

Rusya, çok sevdiği Soğuk Savaş mantığına ve bölgesel konsolidasyon olanağına kavuştu. Daha ne olsun? Hem zaten Mearsheimer ve Walt, hatta Kissinger bile Rusya’yı Avro-Atlantik’in yanına çekmek lazım demiyorlar mı özetle? Nükleer dışında büyük güç olmaya hazır olmasa da Moskova’ya o romantizmi yaşattılar.

Eh şimdi sırada etki alanlarını paylaşmak ve esas mücadele için Asya-Pasifik (Indo-Pasifik de diyebilirsiniz keyfinize göre)’e yönelmek var. Kim bilir, şimdi Çin’in yanında gibi duran Rusya o paylaşım sonrasında taraf değiştirir, belli mi olur?

Çin’in Ukrayna Savaşı özelindeki ‘genel sessizliğinin’ ve muğlak tutumunun Kremlin’de not edildiğine eminim.

Göktürk Tüysüzoğlu

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir