KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Gökçe Hubar: FRANSA İLE İSVİÇRE F-35 SARMALINDAN ÇIKABİLECEK Mİ?

Gökçe Hubar: FRANSA İLE İSVİÇRE F-35 SARMALINDAN ÇIKABİLECEK Mİ?

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 3 dk okuma süresi
343 0

Geçtiğimiz Haziran ayında İsviçre, savaş uçağı filosunu yenilemek amacıyla, komşusu Fransa’nın ürettiği Rafale’ler yerine, 36 adet Amerikan F35 satın aldı. Fransa’nın buna tepkisi sert oldu. Hem en yüksek seviyede diplomatik ilişkiler donduruldu hem de birçok işbirliği anlaşması iptal edildi. Kimi Fransız uzmanlar, Fransa ile iyi ilişkilerini bozmayı göze alan İsviçre’yi Amerikan eksenine girmekle itham eden yazılar kaleme aldılar.
İsviçre’nin bu olayda çok şey kaybettiğini iddia eden Republik gazetesi, “Fransız savaş uçağıyla İsviçre, bir Avrupa ortaklığı ve milyarlarca ek vergi geliri satın alabilirdi” diye yazdı.
Bu, iki Devletin bu askeri sözleşme karşılığında “komşuluk ilişkilerini eşi görülmemiş bir şekilde derinleştirecek tarihi bir anlaşma” müzakere ettiğini ortaya koyuyor. Anlaşma, sınır ötesi çalışanların vergilendirilmesi, bilimde işbirlikleri, suçla mücadele veya ulaşım altyapısı hakkında bir anlaşma hakkındaydı. Sınır ötesi işçilerle ilgili anlaşma, bu nedenle, otuz yılda İsviçre’ye 3.5 milyar frank (3.4 milyar euro) vergi geliri getirebilirdi. Ayrıca Bern, çerçeve anlaşma konusunda AB ile yürüttüğü zorlu müzakerelerde Paris’in desteğinden yararlanabilirdi.
İsviçre Federal Savunma Bakanlığı Kasım 2021’de yaptığı açıklamada, bir ABD doları için 0.95 frank döviz kuru ile, taahhüt kredilerinin savaş uçakları için 6.035 milyar frank ve kara hava savunma sistemi birimleri için 1.987 milyar frank tutarında olduğunu beyan etmişti. Sözleşmeler, üretici Lockheed-Martin’den 36 adet F-35A uçağı ve Raytheon şirketinden beş adet Patriot sistemi satın alınmasıyla ilgiliydi.
Peki İsviçre neden böyle bir adım attı? Şüphesiz ki F-35, Rafale ile karşılaştırıldığında daha modernize edilmiş ve daha dayanıklı. Hatta Fransızlar da bunun farkında.
2021’in sonunda, Fransa’nın Silahlanma Genel Müdürlüğü (DGA), gelecekteki hava muharebe sisteminin (SCAF) savaş uçağının bir sonraki motorunun geliştirilmesi için büyük bir testi tamamladı. DGA tarafından yürütülen Turenne savunma teknolojisi projesinin bir parçası olarak, Rafale savaş uçağının motorundan elde edilen bir prototip test tezgahında test edildi. Bu, FCAS savaş uçaklarının gelecekteki motoru için faydalı teknolojileri geliştirmek için 5 yıllık hazırlık gerektiren benzersiz, yüksek teknolojili bir testti.
Avrupa Ordusu tartışmalarının yaşandığı bir dönemde atılan bu adım, Avrupa Birliği’nin dönem başkanı olan Fransa’nın İsviçre’yi “cezalandırması” ile sonuçlanabilir. Bu, İsviçre ve AB arasında da soğukluk yaşanması anlamına gelebilir.
Gökçe Hubar

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir