KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Fuad Safarov: Paşinyan’dan ‘tarihi’ çağrı…

Fuad Safarov: Paşinyan’dan ‘tarihi’ çağrı…

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 3 dk okuma süresi
67 0

Erivan’ın Ankara ve Bakü ile ilişkileri düzelmesi için şimdiye kadar hiçbir Ermeni liderin atmadığı adımlar atan Başbakan Nikolay Paşinyan halktan, Doğu Anadolu için kullanılan “Batı Ermenistan” tabirinden kaçınmasını istedi.

Devlete ait Toplumsal Televizyon’un sorularını yanıtlayan Paşinyan, Ermenistan’da Türkiye’nin doğusundaki topraklarda hak iddia etmek amacıyla yaygın olarak kullanıldığı bilinen “Batı Ermenistan” teriminin komşu ülkeleri rahatsız ettiğini söyledi.

Azerbaycan’ın Ermenistan toprakları için kullandığı “Batı Azerbaycan” tabirini örnek veren Paşinyan, “Biz ‘Batı Azerbaycan’ denilmesine katlanmakta zorlanıyoruz. Peki ‘Batı Ermenistan’ dediğimizde bunun birilerini rahatsız edeceğini düşünmüyor muyuz? Bizim ‘Batı Azerbaycan’ tabirinden rahatsız olduğumuz kadar, başkaları da ‘Batı Ermenistan’dan rahatsız oluyor” dedi.

Bu açıklamaları nedeniyle muhalefet tarafından yine “ihanet” ve “alçaklık”la suçlanacağını bildiğini söyleyen Paşinyan, “Fakat insanlarla konuşmam ve neden-sonuç ilişkilerini göstermem gereken bir konumdayım. Eğer bunu yapmazsam, o zaman kasıtlı olarak Ermenistan’ı devlet olma vasfını kaybetmeye sürüklemiş olurum” diye konuştu.

Paşinyan ayrıca, Türkiye ve Azerbaycan’ın tepkisini çeken Ermenistan Bağımsızlık Bildirgesi’nin bölge ülkeleriyle derin bir çatışma mantığını içerdiğini söyledi.

Ermenistan Anayasası’nın girişinde atıfta bulunulan Bağımsızlık Bildirgesi’nde Azerbaycan’a ait Karabağ Ermenistan toprağı olarak kabul ediliyor. 23 Ağustos 1990’da yani Sovyetler Birliği döneminde kabul edilen belgede şöyle bir cümle bulunuyor:

”Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti (ESSC) Yüksek Konseyi ve Dağlık Karabağ Ulusal Konseyi’nin 1 Aralık 1989 tarihli ESSC ve Dağlık Karabağ’ın yeniden birleşmesi hakkında ortak kararı temelinde, demokratik ve hukuki bir devlet kurmayı amaçlıyor. Ermenistan Cumhuriyeti, Osmanlı Türkiye’si ve Batı Ermenistan’daki 1915 Ermeni soykırımının uluslararası alanda tanınmasını savunuyor.”

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan’la imzalanacak barış anlaşmasının metni üzerinde yüzde 80 anlaşmaya varıldığını ancak belgenin imzalanması önündeki en büyük engelin Ermenistan Anayasası olduğunu söylemişti. Bakü, imzalanacak barış anlaşmasının daha sonra Ermenistan’da hukuki yolla engellenmesinden de endişe ediyor.

Paşinyan, geçen hafta yaptığı açıklamada, Bağımsızlık Bildirgesi’nin Sovyet döneminde, Anayasa’nın ise Ermenistan’ın bağımsızlığını kazanmasından sonra kabul edildiğini, bu nedenle bir değişiklik yapılmasının gerekmediğini savunmuştu.

Fuad Safarov, Moskova

Paşinyan’dan ‘tarihi’ çağrı…

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir