KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. FIRATIN DOĞUSUNDA GÜVENLİ BÖLGE

FIRATIN DOĞUSUNDA GÜVENLİ BÖLGE

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 4 dk okuma süresi
302 0

20 millik güvenli bölge Türkiye sınırı boyunca 460 kilometrelik bir hattı kapsıyor. Hat batıda Sacur Çayından doğuda Haseke’nin Malikiyye ilçesine uzanıyor. Aynularab ve Telabyad da dahil olmak üzere Rakka ve Haseke’nin sekiz ilçesi idari olarak güvenli bölgenin içinde yer alıyor. Münbiç ilçe merkezi 20 milin dışında kalıyor.

GÜVENLİ BÖLGE” KONUSUNDA ANLAŞMA SAĞLANAMADI

Güvenli bölge fikri 2013 yılında gündeme geldi. Türkiye bu fikre olumlu bakıyor ve bu fikirden bağımsız olarak ABD’nin Münbiç yol haritasını uygulayarak YPG/PKKYI ilçeden çıkarmasını istiyordu. 2018 yılında Trump : “bölgeden çekileceğiz” dedi. Böylece güvenli bölge, Suriye’de karar verici konumda olan ülkelerin üzerinde uzlaştıkları bir fikir haline geldi ancak 2019 yılında ABD güvenli bölge fikrine karşı çıkarak gündeme geldi.
ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey; Türkiye ve güvenli bölgeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Jeffrey, ABD ve Türkiye arasındaki bazı anlaşmazlıkların Suriye’de “güvenli bölgenin” kurulmasını engellediğini söyledi.
Jeffrey yaptığı açıklamada; “Bir tarafta önemli bir yerel ortak (YPG/PKK), diğer taraf da NATO müttefiki olan Türkiye var. Bir yandan da PKK ile ilgili endişeler var. Türkiye’ye karşı olan ve geçen hafta Erbil’deki bir Türk diplomatı öldüren PKK tehdidi konusunda oldukça endişeliyiz. Kaygıları dengelemeye çalışıyoruz.” dedi. Türkiye’nin güvenlik endişeleri kapsamında henüz bir anlaşmaya varılamadığını söyleyen Jeffrey açıklamalarına şu sözlerle devam etti; “Türk Savunma Bakanı (Hulusi Akar) oldukça sert bir pozisyon alıyor. Türkiye, bizim için mantıklı olan tüm ağır silahların geriye çekildiği 5 ile 14 kilometrelik bir alandan daha derin bölge istiyor. Bu konuda bazı anlaşmazlıklar var. Bu durum ‘güvenli bölgenin’ kurulmasını engelliyor ama diplomatik ve askeri temaslarımız sürüyor.”

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, konuya ilişkin ABD Savunma Bakanı Mark Esper ile telefonda görüşmüştü. ABD ile ortak bir noktada buluşulmaması durumunda Suriye sınırında öngörülen “güvenli bölgeyi” Türkiye’nin tek başına oluşturacağını ifade eden Akar, Türkiye’nin ABD’den beklentisinin terör örgütü YPG/PKK’ya desteğini tamamen sonlandırması olduğunu da vurgulamıştı. Bu görüşmelerden sonra ABD ve Türkiye, Suriye konusunda anlaşmaya uzak duruyorlar. Her iki ülke de bölgeyi kendi hakimiyeti altına almayı planlıyor. Bölgenin lideri olarak Türkiye asayiş görevini üstlenmeye hazır durumdadır.

Türkiye, İran ve Rusya Zirvesi

Astana’da Türkiye, Rusya ve Suriye yönetimi ve muhalefet heyetinin nihai bildiride uzlaşmak için bir araya geldiği toplantıda Kazakistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Roman Vasilenko, Türkiye, Rusya ve İran tarafların Suriye’nin toprak bütünlüğü bağımsızlığı ve egemenliğine bağlılıkları vurgulanarak, ülkede DEAŞ, Nusra Cephesi ve BM güvenlik konseyinin terör listesindeki bağlantılı kişilerle mücadeleye devam edileceğinin altı çizildi.
İstanbul Gelişim Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu yönetimi 3.sınıf öğrencisi
Duygu Bal kafkassam stajyer

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir