KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Fırat Kalkanı, Ortadoğu Dengeleri ve Güney Azerbaycan

Fırat Kalkanı, Ortadoğu Dengeleri ve Güney Azerbaycan

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 3 dk okuma süresi
401 0

Numan Kurtulmuş “El Bab alınırsa Fırat Kalkanı biter” demiş.Bunun manası “Menbiç’e gitmeyecegiz” dir. Demek ki, Fırat Kalkanı’nın esas stratejik amacı olan “PKK-ya Suriye’de devlet kurdurmama” hedefi başarılamamış olucak. Ne kadar da 2003’de Irak’a müdahele ve sonrasında Barzani’nin Ankara’ya kabul etdirilmesi sürecine benziyor.Barzani’den sonra Salih Muslum’e de mini devle kurma süreci tam hız devam ediyor. Buna bir de Türkiye’de referendum sonrasında yeniden Öcalan’la başlayacak yeni çözüm sürecini ve özerk bölge kurma planlarını eklersek manzara yeterince netleşecek. (Bu tezime itiraz edecek arkadaşlara bir az sabır ve gelişmeleri izlemelerini tavsiye ediyorum.)
Bir de Güney Azerbaycan’daki milli harekâtı İran rejminin sert müdahelesine maruz bırakarak ordaki karışıklıktan bir Pejak devleti de çıkarılabilir. Zaten İran rejimi ile Pejak Güney Azerbaycan Türklerini başta Urmiya olmak üzre tarihi topraklarından atmak ve bu baglamda Türkiye ve Azerbaycan sınırına bir Pejak koridoru için sıkı bir işbirliği içindeler.
Ortadoğu’nun en organize, en totaliter ve en acımasız rejimi olan İran rejimini yıpratmak ve Molla rejimini verecegi sert tepkiye Güney Azerbaycan milli herakatını kurban etmek İran iç dinamikleri ile dıs aktörlerın üzerinde zimhi olarak uzlaştığı bir meseledir.
Nitekim Tahran rejimi en büyük tehdit olarak değerlendirdiği Güney Azerbaycan milli harekatına karşı hem kendi baskı gücünü, hem de Pejak etkenini kullanmaktadır. Keza ABD, İsrail, AB ve Arab dünyası İran rejimini yıpratmak ve Ortadoğu’da kendi çıkarlarına uygun düzen kurmak noktasında Güney Azerbaycan hareketini taktik bir müttefik olarak görüyorlar. Fakat stratejik boyutta hem bu aktörler, hem de Rusya İran’dan sonra bölgede Adriatik’ten Çin denizine kara bağlantısı olan bir Türk jeopolitik alanından rahatsızdırlar.Bu noktada Türk realitesinin yıpratılarak İran’da zayıflaması işlerine geliyor.
Bu noktada “Azerbaycan ve Türkiye ne yapıyorlar? ve “Azerbaycan-Türkiye-Kazakistan ne yapabilir?” sorularını başka bir yazıda ele alicam.
Dr. Nazim Cafersoy

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir