KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Türkiye
  4. »
  5. Farid AHMADİ: Taliban yönetimi yakında birbirine düşer mi

Farid AHMADİ: Taliban yönetimi yakında birbirine düşer mi

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 6 dk okuma süresi
291 0

Merkezi Taliban liderliği (TB) arasındaki huzursuzluğun ve keskin farklılıkların başlangıcı:
Taliban’ın Afganistan’ı sindiremeyeceği defalarca söylendi; Ve askeri zaferden sonra Taliban’ın bütünlüğü dağıldı.Taliban’ın savaştan başka bir şey olmadığı defalarca söylendi; Yıkım, öldürme ve yabancı amirlere itaat, hükümet veya hizmet için kapasiteye sahip değilerdir.
Son bir ayda her şey ortaya çıkacak; Bu makale, etnik köken ve liderlikle ilgili kavramları geçici bir şekilde analiz ederek Taliban’ın uyumunun bozulmasına atıfta bulunmaktadır; İstihbarat yetkililerinin tarihsel hafızası, birkaç yıldır Badahşan’daki Taliban liderliğine işaret ediyor; Takhar; Faryab; Jawzjan, Baghlan, Shabirahmad Osmani’ye ait, Şemseddin Pehlevi; Rumi Qasim Khalili ve Qari Salahuddin Ayoubi ayırılmaya çalışıyorlardı.
Tekrar tekrar Kandahari Taliban’ın boyunduruğundan kurtulmayı talep ettiler; Ancak Sirajuddin Hakkani’nin aracılığı ve bölgedeki bazı teşvik unsurlarının önerisiyle; Bir süre bunu yapmayı reddettiler; Artık Taliban askeri bir yaklaşımla zafere ulaştı; Kaynaklar, Kandahari Taliban liderliğinin kuzeyde Taliban’a karşı net sınırlar ve kademeli misilleme çağrısında bulunduğunu söylüyor; Son zamanlarda, şunu gösteren bilgiler elde edildi; Kabil merkezli Taliban; Taliban, Badakhshanlıları silahsızlandırmaya çalıştılar ve Kabil’e girmelerine izin vermediler. Taliban içindeki kaynaklar, yeni farklılıkları aşağıdaki sırayla vurgulamıştır.
1. Taliban’ın (TB) merkezi karar alma merkezi Kuzeydeki militanlar ve Taliban (Tacikler, Özbekler vb. gruplar) Kabil karar alma toplantılarının dışında tutuldu. Kabil’in ele geçirilmesinden sonra önemi ve değeri çok azaldı ve hatta Peştun olmayan Taliban ve yabancı teröristlerin dolaşmasının arttığı liderlikle günlerce görüşmeyi bekliyorlar.
Helmandliler ve Kandahar valisi ile Hakkani Ağı arasındaki (siyasi, askeri ve ekonomik) güç mücadelesi, Mücahidler zamanında olduğu gibi her geçen gün tırmanıyor. ISI (pakistan milli istihbarat teşkilati) ve Pakistanlı politikacılar arabuluculuk yapmaya çalışırken Hakkani ağını destekliyorlar.
2. Bir süre sonra, Panjshir cephesi yeniden hızla kuzeydoğuya, kuzeye ve ülkenin diğer bölgelerine doğru genişleyecek ve hatta merkezi Taliban liderliğinin totaliterlik ve önyargısından izole edilen hoşnutsuz kuzey Taliban bile muhalefete katılacak. .
Tecrübeler göstermiştir ki muharebe sahasının kazananı ne personel ne de teçhizattır, ancak sınırlı sayıdaki irade ve kararlılık en güçlü Taliban (TB) kuvvetlerini kırabilir.
3. Taliban liderliği, bir hükümet kuramayan birkaç aşırı dinci dışında, siyasi, hukuki, ekonomik ve askeri bilimlerde kapasite, yetenek, deneyim ve profesyonellikten yoksun olduklarını kabul etti. Kapsayıcı bir hükümetin ilanı haftalar veya aylar alabilir. Hizb-i İslami ve Hizb-ut Tahrir’e gösteri hakkı verebilirler ama hiçbir şekilde siyasi gücü kimseyle paylaşmayacaklardır.
Afganistan’ın dış politikası şu anda Pakistan tarafından kontrol edildiğinden, ülke ve dünya halkının, Taliban’ın (TB) samimiyeti ve bağımsızlığı konusunda ciddi şüpheleri var. Buna ek olarak, El Kaide (AQ) dahil olmak üzere yabancı terörist grupların varlığı, Taliban liderliği arasındaki dış politikanın karmaşıklığını artırdı.

4. Taliban’ın (TB) ayrılmaz bir parçası ikiyüzlü siyasal İslamcılıktır. Yani, Taliban söyledikleri ve yaptıkları her şeyde tam bir çelişki içindedir.
Taliban (TB) ideolojik ve ideolojik olarak IŞİD’den ayırt edilemez, ikisi de totaliter, tekelci ve Selefidir. Tek rekabetleri siyasi güç, etki alanı ve ekonomik çıkarlar üzerindedir.

5. Taliban Af Örgütü Bildirgesi (TB), düşmanlarını ve uluslararası toplumu şaşırtmak için sadece bir propaganda ve psikolojik oyundur.
Taliban ve destekçileri, liderlerinin kara listeden çıkarılması için ülke halkına ve dünyaya daha ılımlı ve ılımlı göstermeye çalışıyor.
Bilimsel araştırmalar, Taliban’ın unsurlarında ve entelektüel yapısında bir değişiklik olmadığını gösterirken.
Ancak tek değişiklik, ilk Taliban döneminden daha uyanık olan siyasi becerilerinde ve propaganda araçlarında.
Taliban’ın (TB) muhalefet ve diğer etnik gruplarla hesaplaşma kararı, sadece katılımcı bir İslami BAE’nin dünya tarafından tanınmasını bekliyor.
Nihayet önümüzdeki günlerde çetin bir savaş çıktı; Taliban Emirliği’ne meydan okunuyor; Kuzey ve kuzeydoğu eyaletlerindeki Taliban’ın bölündüklerini ilan etmeden önce iki seçeneği var: ya Ahmed Mesud liderliğindeki direniş cephesine katılın ya da beyaz bayrakları indirip siyah bayrakları kaldırın; Bu durumda Taliban’a karşı iki cephe oluşacak ve o zaman Taliban iki cepheye karşı koyamayacak, yönetme meşruiyetine ve ülke halkına hizmet sunabilecek güce sahip olmayacak, ne de uluslararası toplumu ikna etmek; Bu arada, Ghaljai ve Durrani kabileleri arasındaki farklılıkların artması da vurgulanacaktır.

P.Korg. Farid AHMADİ (Afganistan özel kuvvetler genel komutani)

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir