Hint kaynakları, Azerbaycan’ın bu ülkeden silah satın almakla ilgilendiğine dair iddialar yaymaya devam ediyor. Bu sefer Bakü’nün Hint tasarımı 155 mm çekili obüs ATAGS’ı satın almakla ilgilendiği iddia ediliyor. Bu açıklama, askeri konularda uzmanlaşmış analitik bir yayın olan Hindistan Savunma Araştırma Kanadı (idrw.org) tarafından yayınlandı.
Hatırlayalım, birkaç gün önce Hintli kaynaklar, Azerbaycan’ın “Delhi ile çok iyi ilişkileri olan” üçüncü bir ülke aracılığıyla Hindistan’dan silah satın almak için talepte bulunduğunu bildirmişti. Ancak bu ülkenin adı ve Bakü’nün hangi silahlarla ilgilendiği konusunda detay belirtilmedi. Sadece Azerbaycan’ın Hindistan’ın Ermenistan’a silah tedariki karşısında “durumu dengelemek” niyetinde olduğu belirtildi.
Daha önce haqqin.az, Hint basınında yer alan bu tür yayınların Hindistan’ın ulusal savunma sanayisinin yeteneklerini tanıtmayı amaçlayabileceğini öne sürmüştü . Aynı zamanda, Delhi ile normal diplomatik ilişkileri olan Bakü’nün neden silah alımı için dolaylı kanalları seçebileceği de belirsizliğini koruyor.
Şimdi Hindistan savunma sanayisine yakın yayınlar, Azerbaycan’ın topçu sistemleri satın almaya ilgi gösterdiğini iddia ederek konuyu geliştiriyor. Hindistan Savunma Araştırma Kanadı’na göre bu ilgi, Ermenistan’ın 90 adet ATAGS obüs siparişi ile ilgili. Ermenistan’ın bu topçu tesislerinden birkaçını test amacıyla satın aldığını ve bunların tamamlanmasının ardından bir sonraki partinin siparişini verdiğini hatırlayalım.
Hintli yayın, ATAGS obüslerini “dünyanın en uzun menzilli topçu sistemleri” ve hatta “yeni nesil obüsler” olarak tanımlıyor. 155 mm kalibrelik ATAGS sistemlerinin özel mühimmat kullanarak 48 kilometreye kadar mesafedeki hedefleri vurabildiği, bunun da karşı batarya harbinde belirleyici avantaj sağladığı kaydedildi.
Hindistan Savunma Araştırma ve Geliştirme Örgütü’nün geliştiricileri, ATAGS obüsünün “dünyanın en iyisi” olduğunu iddia ediyor.
En yeni ATAGS topçu silahının askeri testlerinin 2017 yılında Hindistan’da başladığını unutmayın. Yeni silah, 1960-1970’lerde satın alınan ve zaten önemli ölçüde modası geçmiş olan mevcut çekili topçu silahları filosunu güncellemek için oluşturuldu.
ATAGS obüsünün eksi üçten 70 dereceye kadar yükselme açısıyla dikey olarak hedef atış yapma kabiliyetine sahip olduğu biliniyor.
Silah, eksi 25 ila 25 derecelik bir açıyla yatay olarak ateş edebilir. Aynı zamanda geleneksel bir merminin maksimum etkili atış menzili 40 kilometredir.
Ancak ATAGS obüslerinin testlerinin uzun süredir başarısız olduğunu ve tesislerin aşırı ağırlıkları ve analoglara göre daha yüksek maliyetleri nedeniyle eleştirildiğini de belirtmek gerekir.
Azerbaycan’ın ATAGS’ye ilgi duyduğu yönündeki söylentiler hakkında yorum yapan Hintli askeri analist Ranesh Rajan, diplomatik engellerin anlaşmayı engelleyebileceğini kaydetti. Ona göre, eğer Bakü gerçekten Hint topçu tesislerini satın almak istiyorsa, o zaman “öncelikle Delhi’nin Keşmir meselesindeki pozisyonunu desteklemeli ve kendisini Pakistan’dan uzaklaştırmalı.”
Hintli yayın, “Azerbaycan dış politikasını Hindistan’ın beklentileri doğrultusunda değiştirirse, bu Güney Kafkasya’da askeri dengenin sağlanmasına yönelik önemli bir adım olabilir ve potansiyel olarak Ermeni-Azerbaycan çatışmasını etkileyebilir” diye geniş kapsamlı sonuçlara varıyor.
Hint medyasında olası silah alımlarına ilişkin yayınlara Azerbaycan askeri çevrelerinden resmi bir tepki gelmedi. Bu bağlamda haqqin.az yine kendi argümanlarına ve Azerbaycan’ın füze ve topçu kuvvetlerinin muharebe yeteneklerini daha da güçlendirmek için son yıllarda attığı adımlara dayanarak konu hakkında yorum yapmaya çalışacak.
Öncelikle resmi Bakü’nün Pakistan’la ilişkilerini Delhi’yi memnun etmek adına yeniden ele alamayacağı açık. Pakistan, Azerbaycan için sadece dost ve kardeş bir ülke değil, aynı zamanda güvenilir bir askeri ortaktır. Ülkeler uzun yıllardır askeri-teknik alanda işbirliği yapıyor ve bu, Azerbaycan’ın Pakistan’dan modernize edilmiş dördüncü nesil JF-17 Thunder Block III savaş uçakları siparişi gibi büyük projelere de yansıyor.
Öte yandan son birkaç yılda Azerbaycan, Slovakya ve Sırbistan’dan modern NATO kalibreli topçu kaideleri (155 milimetre) satın aldı.
Böylece, Azerbaycan’ın Slovakya’dan 70 adet sipariş ettiği 155 mm’lik DITA L-45 obüslerin ilk partisi birkaç ay önce Bakü’ye teslim edildi.
DITA L-45 obüsleri, Sovyet döneminde Çekoslovakya’da geliştirilen DANA kundağı motorlu obüs platformunu temel alıyor. Çekoslovakya’nın çöküşünden sonra Slovakya bu sistemleri modernize ederek modern bir versiyon olan L-45 DITA’yı yarattı.
DITA, 155/L45 mühimmatlı 155 mm’lik bir topla donatılmıştır. Maksimum atış menzili, standart mermiler kullanıldığında 39 kilometreye ulaşıyor ve hassas güdümlü mühimmat kullanıldığında 50 kilometreye çıkabiliyor.
Yani bu obüsler atış menzili açısından Hint ATAGS’ından daha aşağı değil ve karşı batarya muharebesinde onları yok etme potansiyeline sahip.
Dita kundağı motorlu obüs, otomatik mühimmat yükleme sistemi, navigasyon ekipmanı, otomatik silah yönlendirme sistemleri, balistik bilgisayarlar, teşhis sistemleri ve diğer modern ekipmanlarla donatılmıştır.
Ayrıca bu yılın başında Azerbaycan’ın Sırbistan’dan 48 adet Nora B-52NG obüs sipariş ettiği öğrenildi.
Nora B-52NG, “gelişmiş teknik özellikleriyle tanınan” tekerlekli, kundağı motorlu bir obüstür. NATO standart mühimmatına uygun 155/52 mm kalibreli bir topla donatılmıştır. Sistemin atış menzili, standart mühimmat kullanıldığında 30 kilometreye, genişletilmiş menzilli ERFB-BB mermileri (alttan gaz jeneratörlü alt kalibre) kullanıldığında 42 kilometreye kadar çıkıyor.
Görüldüğü gibi bu obüsler atış menzili açısından da Hint ATAGS’ından daha aşağı değil ve potansiyel bir karşı batarya savaşında kazanma kabiliyetine sahip.
Yani ATAGS obüslerinin, Azerbaycan’ın Sırbistan ve Slovakya’dan sipariş ettiği, manevra kabiliyeti yüksek tekerlekli topçu sistemlerine göre belirgin bir avantajı yok. Dolayısıyla Azerbaycan teorik olarak ATAGS’ya ilgi gösterse bile bu sadece siyasi kaygılardan kaynaklanıyor olabilir.
Ermenistan, ATAGS’yi geliştiren Hintli şirket Kalyani Group’un ilk yabancı müşterisiydi ve Erivan’dan gelen sipariş bu şirket için önemli bir ihracat başarısıydı. Böyle bir durumda Azerbaycan, Ermenistan’ın sipariş ettiği obüslerin tedarikini potansiyel olarak yavaşlatmak için daha iyi bir anlaşma önerebilir.
Bilindiği gibi Ermenistan, Fransa, Hindistan, Yunanistan ve diğer ülkelerin desteğiyle aktif olarak silahlanıyor, askeri potansiyelini artırıyor ve Azerbaycan ile silahlanma yarışına girmeye çalışıyor. Ancak Azerbaycan’ın son yıllarda ordusunu güçlendirmek için ciddi miktarda para harcaması nedeniyle Ermenistan’ın bu yarışta hiç şansı yok.
https://haqqin.az/news/335820