KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Esrarkeş ve KGB Ajanı NATO’cu Jens Stoltenberg Türkiye’ye neden geldi?

Esrarkeş ve KGB Ajanı NATO’cu Jens Stoltenberg Türkiye’ye neden geldi?

Ömür Çelikdönmez Ömür Çelikdönmez - - 12 dk okuma süresi
541 0


Türkiye’nin aktif katılımcı olduğu NATO, esrarkeş ve KGB ajanı bir genel sekreter tarafından yönetiliyor. Bu iddialar kendisi ile ilgili biyografilerde mevcut. Geçtiğimiz günlerde Ankara’da temaslarda bulunan 1 Ekim 2014 tarihinden itibaren Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün 13. Genel Sekreteri, Norveçli Jens Stoltenberg’den söz ediyorum. 16 Mart 1959 Oslo, Norveç doğumlu. Thorvald -Karin Stoltenberg çiftinin çocuğu. Babasının ailesi Almanya’nın kuzeyinde Schleswig-Holstein eyaleti Plön ilçesine bağlı Stolberg’ten 17. yüzyılda Norveç’e göç ettiğinden bu soyadını kullanıyor. Norveçli Jens Stoltenberg aslında Alman Saksonu. Anglo Sakson değil. Babası Thorvald Stoltenberg Büyükelçilik görevinin yanı sıra savunma ve dışişleri bakanlığı yapmış önemli bir İşçi Partili politikacı. Annesi Karin Stoltenberg 1980 sonrası çeşitli hükümetlerde devlet sekreteri olarak görev yapan bir genetikçi. Jens Stoltenberg, Oslo Waldorf Okulu’nda ilkokul ve Oslo Katedrali Okulunda lise eğitimini tamamladı. Oslo Üniversitesinden 1987’de mezun oldu aynı yıl Ingrid Schulerud ile evlendi. Bir oğlu ve kızı var. Sovyet coğrafyası ve ideolojisine aşina. Çünkü Jens; babası Thorvald Stoltenberg Yugoslavya Büyükelçisi iken 1960’tan 1963’e kadar Sırbistan’da yaşadı. 2002’de Stoltenberg, gençliğinde esrar kullandığını itiraf etmişti. Hatta kız kardeşi uyuşturucu bağımlısı.(1)

1979’dan 1981’e kadar Stoltenberg, Norveç İşçi Partisi’nin yayın organı Oslo’da yayınlanan günlük gazete Arbeiderbladet’te çalıştı. 1985-1989 arası İşçi Gençlik Birliği’nin lideriydi. 1989’dan 1990’a kadar Norveç İstatistik kurumunda yöneticilik yaptı. 1990’a kadar, bir Sovyet diplomatıyla düzenli temasları Norveç polis teşkilatının dikkatinden kaçmadı. Sovyet diplomatının KGB görevlisi olduğu kendisine söylenince diyaloğunu sonlandırdı. Stoltenberg’in KGB içindeki kod adı “Steklov” idi.(2) Rusların verdiği bu kod adı Norveç dilinde yasal biftek rosto anlamına geliyordu. Sinirleri alınmış, sakin olduğu için bu adla anıldığı söyleniyor. Steklov Norveç’te deşifre olan KGB ajanlarından Oleg Gordievsky Jens Stoltenberg’in Oslo’daki KGB personeli ile temasından ilk söz edendi. Daha sonra bu konuyu bir başka KGB casusu Mikhail Butkov gündeme getirdiğinde Jens Stoltenberg Norveç Başbakanıydı. Butkov; Jens Stoltenberg’in 1990’da Norveç Savunma Komisyonda çalıştığı dönemde KGB’ ile temas halinde olduğunu söylemişti. Stoltenberg’in Sovyet büyükelçiliğinde irtibatlı olduğu KGB casusu diplomat, “kültür ataşesi” ve 3. sekreter Boris I. Kirillov idi. Kirillov, 1986’dan 1990’a kadar Oslo’da bulundu. 22 Mayıs 1991’de Kirillov – diğer yedi Sovyet diplomat ile birlikte – Norveç’te persona non grata ilan edilmişti.(3)

Stoltenberg, NATO’nun caydırıcılık ve savunma yeteneklerini önceleyerek diyalog ve işbirliği yoluyla Rusya ile yapıcı bir ilişki için çalıştı. Görev süresi boyunca, Müttefik topraklarına yakın güvenlik sorunlarına odaklanma gereğini de vurguladı. Stoltenberg Başbakan iken, Norveç’in savunma harcamaları istikrarlı bir şekilde arttı, bu nedenle Norveç bugün en yüksek kişi başına savunma harcamalarına sahip NATO müttefikleri arasında yer alıyor. Stoltenberg, Norveç silahlı kuvvetlerini modernleştirmede ve çeşitli NATO operasyonlarına katkıda bulunmada da etkili olmuştur. Stoltenberg gelişmiş trans-Atlantik işbirliği bağlarının iyi savunucusu. Ayrıca her zaman Avrupa Birliği’nde Norveç üyeliğinin destekçisi olageldi.(4) Sarımsağı gelin etmişler kırk gün sonra kokusu çıkmış. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’ın Ankara ziyaretinin sis perdesi aralanmaya başladı. Erdoğan ve Bahçeli’nin paldır küldür aldıkları erken seçim kararının Stoltenberg’ın temaslarıyla ilgisi olabilir mi? Neden böyle düşündüğümü daha önce; “Türkiye’nin; İran’ın yayılmacı stratejisinden rahatsızlığını kullanmak isteyecek ABD’nin bölge ülkelerini İran politikasına göre dizayn edecek olması, Ankara’da ciddi bir tehdit algılanabilir. Ancak ABD’nin Ankara’da kendisine yakın isimlerle çalışmak istemesi mevcut iktidarı dış politikada makas değişikliğine yöneltebilir.” şeklinde belirtmiştim. İşte Ankara’nın ciddi tehdit algısına Stoltenberg’in de katkısı olduğu anlaşılıyor. Ankara dış politikada makas değişikliğini, erken seçim kararıyla öteledi.

Jens Stoltenberg’ın Ankara temaslarının en net sonucu “alavere dalavere Türk Mehmetçiği Nöbete.” NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’ın, NATO’nun yeni oluşturacağı “çok yüksek hazırlık seviyeli müşterek görev gücü”nün (VJTF) komutasını iki dönem Türkiye’nin üstleneceğini açıklamasına bakılırsa Nato’nun öncü ve vurucu güç misyonu Türkiye’ye veriliyor. “Çok yüksek hazırlık seviyeli müşterek görev gücü”nde yaklaşık 5 bin asker olacak ve NATO’nun acil mukabele gücünden daha hızlı hareket edecek. NATO üyesi ülkeler görev gücüne sırayla ev sahipliği yaparak komutasını üstlenecek. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg dilinin altındaki baklayı da çıkarmış. NATO başkentlerinin Ankara’dan beklentisi, Soğuk Savaş sırasında Sovyetler Birliği’nin caydırılmasında anahtar ülke olan Türkiye’nin sonrasında da istikrarın sağlanmasında önemli roller oynamasının sürekliliğinin sağlanması. NATO güvenlik konseptine göre Rusya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’dan gelebilecek risklere ve tehditler karşı kurulan Çok Yüksek Hazırlık Seviyeli Müşterek Görev Gücü’nden (VJTF) Türkiye’nin sorumlu olacak. Bunlar bizi Rusya ile papa etmek istiyorlar.(5)

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’e göre; şu ana kadar Suriye’nin kuzeyinde NATO mevcudiyeti için talep ya da plan yok. NATO Türkiye’de bulunuyor ve Türkiye’ye keşif, hava savunması, artırılan deniz mevcudiyeti ve tatbikatlarla destek veriyor. Ama değişik nedenlerden dolayı Suriye’de NATO mevcudiyeti için bir plan bulunmuyor. Bu nedenlerden biri de Suriye’de çatışmanın zaten çok karmaşık olması. NATO’nun burada bulunması da sorunun çözümüne yardımcı olmayacaktır. NATO Suriye’de yok ve Türkiyenin yanında değil ama temmuzdaki NATO Zirvesi sonrası Irak’taki eğitim misyonunu başlatacak. Şu anda Iraklı subayların ve askerlerin eğitilmesini sağlayacak bir eğitim misyonu üzerinde çalışılıyor. Yapılmak istenen askeri okullar ve akademiler kurulmasıyla Irak’ın kendi kendine yardım edebilmesi için asker eğitimcilerin eğitilmesi. Bunun yanında kendi savunma ve güvenlik kurumlarını oluşturmalarına yardımcı olunacak. Irak ile bunun üzerinde çalışmalar sürüyor.
Türkiye devam eden çalışmalara destek verecek ve aynı zamanda eğitimciler ve personelle katkıda bulunacak. Stoltenberg’in açıklamalarına bakılırsa NATO; Irak üzerinde İran baskısını azaltmak istiyor. Anacak bu IŞİD ya da tüm terör örgütleriyle mücadele üzerinden yapılacak. Adı geçen terör örgütlerinin geri gelmesi ve Irak’ın istikrarını tehdit etmesini önlemeye yönelik Nato Eğitim misyonu ve kapasite artırımı işte tam da bu nedenle önem taşıyor. IŞİD’le mücadele kapsamında güçlendirilen Irak ordusunun İran desteğine ihtiyaç duymaması ve kafa tutması düşünülüyor Iraklılar, IŞİD’in geri gelmesini kendileri önlemeli ve kendileri terörle mücadele edebilmeli. VJTF’nin, 2014 Galler Zirvesi’nden sonra Rusya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’dan gelebilecek risklere ve tehditlere karşı kabiliyetlerinin geliştirilmesi kararlaştırılan NATO Mukabele Kuvveti (NRF) bünyesinde kurulmasına karar verilmişti. VJTF’nin yaklaşık 5 bin askerden oluşan çok uluslu birlik olması, hava, deniz ve özel kuvvetlerce desteklenen 5 tabur içermesi planlanıyor. Tam olarak operasyonel hale geldiğinde VJTF’nin büyük krizler oluşması durumunda hızlı takviye görevi görecek iki ek birlik tarafından desteklenmesi öngörülüyor. VJTF etkin hale geldiğinde henüz kriz başlamadan ilk uyarı veya belirtilerden hemen sonra olası tehditlere karşı caydırıcı bir güç olarak görev yapacak.(6) Yüce Rabbim ülkemizi ve milletimizi ve mensubu olduğumuz İslam ümmetini her türlü kazadan beladan muhafaza buyursun!

Bakınız:
1- https://www.dagbladet.no/magasinet/hvem-i-helvete-i-regjeringen-er-det-som-har-bestemt-det/66460963
2- https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/kaJoOj/kodenavn-steklov
3- Kodenavn “Steklov”” [Code Name “Steklov”]. VG (in Norwegian). 24 October 2000. Archived from the original on 18 October 2012. Retrieved 3 November 2011. – Kjetil S. (19 October 2011). “Jøss, herr Statsminister” [Gee, Mr. Prime Minister]. Aftenposten (in Norwegian). Archived from the original on 21 October 2012. Retrieved 3 November 2011. – Alf R. Jacobsen (6 July 2011). “Stortinget må granske” [Parliament must scrutinize]. Dagbladet (in Norwegian). Archived from the original on 27 March 2014. Retrieved 27 March 2014.
4- “NATO Appoints Jens Stoltenberg as NATO SG as of October 1st 2014”. The Nordic Page (in Norwegian). Oslo. 23 March 2014. Archived from the original on 11 April 2014. Retrieved 11 April 2014.
5- https://tr.sputniknews.com/turkiye/201804171033066108-stoltenberg-turkiye-vjtfden-sorumlu-olacak/
6- http://sendika62.org/2018/04/nato-genel-sekreteri-turkiye-rusyaya-karsi-kurulacak-caydirici-gorev-gucunden-sorumlu-olacak-487164/
Ömür Çelikdönmez
Twitter:@oc32oc39

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir