27 Eylülde baş gösteren Karabağ savaşının derin tesiri her geçen gün Ermenistanı karanlık tablolara sürüklüyor. 12 Temmuzda Azerbaycanın Tovuz bölgesine Ermenistan topraklarından yapılan saldırı Güney Kafkasyada dengeleri alt üst etti. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev 12 Temmuz-27 Eylül arasında geçen günleri çok iyi değerlendirerek askerini ordusunu savaşa hazırladı. Bunda Türkiye’nin de manevi desteği oldukça önemlidir. 27 Eylülde Ermenistan cephesi tekrar ateşkesi bozup Fransanın ve BAE’nin destek sözüne güvenerek hareket etmesi Ermenistan için felaket ile sonuçlandı. 44 gün süren savaşın sonunda 10 kasımda ateşkes anlaşması imzalandı. Aliyevin Ermenistan başbakanı Paşinyanı dünyanın gözü önünde rencide edecek açıklamalar ile adeta dalga geçmesi çok alışılagelmiş bir yaklaşım değildi. Paşinyanı ve Ermeni ordusunu İt gibi kovalayan Aliyeve cevap pek gecikmedi aslında. iti kovdun Ayıyı topraklarına 27 yıl aradan sonra getirme başarısı gösterdin diye cevaplar verildi. Şu an Azerbaycan galibiyetin tadını çıkarırken yakın yazamanda Dağlık KArabağın hukuki statüsü tartışmaları gündeme geldiğinde bu konuyu yazalım . Şimdi Ermenistanda Paşinyan Rusyacı Ermenilerin protestolarına dayanmaya çalışıyor. Bir taraftanda Dağlık Karabağın dışında kalan 7 rayonun tahliyesi ile uğraşmakta. Türk basını konuyu çok iyi bilmediği için şu an tüm Karabağın Azerbaycan ordusu tarafından işgalden kurtarıldığı fikri üzerinden yayın yaparak bir nevi yakında kopabilecek fırtınanın öncüllerini savmaya çalışıyorlar. Aliyev Ermenistanda hükümet devrilene kadar şimidlik bu zafer sarhoşluğu ile durumu idare edecektir. Ermenistan bir taraftan Paşinyanı iktidarda tutmaya çalışırken diğer taraftan ise cumhurbaşkanı Arman Sarkisyan ise Moskovada bir dizi temaslarda bulundu ve Moskova Ermeni diaspora yetkilileri ile bir görüşme yaptı. Arman Sarkisyan burada yaptığı konuşmada özellikle Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan, Dağlık arabağ ile ilgili son gelişmelerden ve Ermenistan’daki durumdan söz ederek, Moskova’da Rus-Ermeni cemaatinin temsilcileriyle yaptığı görüşmede, “Böyle büyük bir trajedinin yaşandığı her ülkede bir çözüm vardır. Sorumlularının acilen gitmesi.
“Bir politikacı güçlüyse, daha sonra seçimle geri dönebilir. Seçimler 2.5 yıl önceydi, ülke tamamen farklıyken, şimdi farklı bir ülkede yaşıyoruz. Krizin boyutu meydanlardaki protestocu sayısı ile tahmin edilemez. Armen Sarkisyan, “Krizin sadece meydanda toplanan insan sayısı dikkate alınarak değerlendirilmesi gerektiğini hiçbir şekilde kabul etmiyorum.” Dedi.
Ermenistan Cumhurbaşkanı medeni bir çözüm yolundan söz etti – erken seçimler ve geçici ulusal birlik hükümeti.
“Her türden grup parti ve mevcut hükümet tarafından saygı duyabileceği bir teknokrat hükümeti kurulmalıdır. Bu hükümet, halkın yeniden yetki vereceği yeni seçimlere kadar yarım ya da bir yıl çalışmalıdır. Bu dönemde de referandum yapılması gerekiyor. “Ya anayasayı değiştirmek ya da anayasayı daha insancıl hale getirmek gerekiyor.” Dedi.
Arman Sargsyan, “mevcut Anayasa’nın kısıtlama ve denge kaldıracı olmadığını, ayrıca potansiyelimin yaklaşık% 5’inin son 2,5 yılda kullanıldığını” belirtti.
“Parlamento, hükümet ve cumhurbaşkanlığı kurumu arasında bir denge olmalı. Parlamenter bir ülke olarak kalsak bile cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ülkemizde tüm pozisyonlar parlamento tarafından atanmaktadır ama denge nerede? “Sahip olduklarımıza neden şaşırıyoruz?” Dedi.
Bir sonraki Başbakan kim olabilir sorusuna da değinen Arman Sargsyan, çözümlerin bir bireyle bağlantılı olmaması gerektiğini kaydetti.
“Başkanın bir kurumu var. Cumhurbaşkanı başbakan olmak istemiyor, hiç hırsım yok, kimseye rakip değilim. Arman Sargsyan, toplumumuzun bu zor durumdan kurtulmasına yardımcı olmak için benim rolümü aşağıda görüyorum, “dedi.
Arman Sarkisyan teknotratik bir hükümet ile Paşinyanı devirip sonra yapılacak seçimlerde başbakan adayı olacağı bu toplantıdan sonra biraz daha netleşmeye başladı diye yorum yapan Erivandaki siyasi analistler Yeni gelecek hükümetin en büyük görevi Dağlık Karabağın geleceği ve statüsü. Cumhurbaşkanı Arman Sargsyan 1o Kasımda Paşinyanın imzaladığı ateşkesten haberim yok diyecek kadar aralarında bir sıkıntının olduğu belli oldu. Şimdi asıl soru Paşinyanı kim devirmek istiyor buna Aliyev alet mi oldu.
Silva Toroyan kafkassam Erivan