Nisan ayında ”kar ve don” kimse olayların ciddiyetinin farkında değil ;
Durumu ilk uyaran iklimle ilgilenen bir arkadaşım olmuştu farkına varınca ben de dünyadaki iklim sitelerine girip baktım. Soğuk hava dalgası ”kar ve don” geliyordu.
Bir hafta on gün önce de Malatya ( Kendi ilim olduğu için öncelikle ilgileniyorum.) başta olmak üzere Doğu Anadolu’da kar ve don görülmüştü zaten. Ancak ne kadar hasar verdiği bilinemiyordu.
Kesin olan şu ki bu yıl ülke genelinde çiçek açan meyveler olmayacak.
Bu tam olarak ne demektir anlamak için hem üretici olmak hem de tüm bağlı ekonomik faaliyetleri bilmek gerekir.
Geçmiş yıllarda da kıtlık yılları olmuş, duyuyor, okuyoruz. Bizim yaşadığımız son yıllarda ise afetler üst üste gelmeye başladı.
Evet…Bölgemiz hem deprem afeti yaşadı hem de don afeti bu göz önünde bulundurulmalıdır.
-Muhtemelen devletimiz afet ilan edecek ve banka kredileri bir yıl ertelenecek. Yeter mi ? Hayır…
-Bölge insanı çok çalışkandır . ( Malatya- Elazığ-Adıyaman ) Ekmeğini taştan çıkartır.
-Bölgeye gelen mevsimlik işçiler gel(e)meyecek.
-Bölge mevsimlik ürünlere yönelecek . ( Sebze üretiminde patlama göreceğiz.)
-Bölgemizde bu yıl fidan üretimine ( Geç çiçek açan Kayısı başta olmak üzere tüm meyve fidanları, özellikle dut, alternatif ürünlerin fidanları ) üretimi artacaktır.
-Bölgemizde ve Türkiye genelinde çilek, kavun, karpuz üretimi artacaktır.
-Kırsalda yaşayan meyvecilikle geçinen ailelerin zati ihtiyaçlarını karşılamak üzere her aile için 1 ( BİR ) baş SAĞMAL İNEK ( İleri gebe ) projesi uygulanmalıdır. ( Hayvanı olmayan kırsalda yaşayan aileler için )
-Bölgeye dışarıdan mevsimlik işçi gelirken bölge insanının bir kısmı dışarıya çalışmaya gidecek.
-Bölge nüfusu azalacak.
-Bölge benzer durumlarla her yıl karşılaşsa da bu kadar yaygın olmamıştı bu nedenle gelecek yıllar için düşünecek , bütün yumurtaları tek sepete koymayacak, alternatif üretime yönelecek.
– Özellikle Malatya Türkiye dut üretiminin % 8 ini karşılıyor. Bu yıl dut üretimi, dut pekmezi üretimi iki-üç katına çıkacak.
-Bölgemizde 3-4 yıl içinde üretim deseni çeşitlenecek ve dengelenecek.
-Bölgemizde iklimden etkilenmeyecek üretim, sanayi ( tekstil, otomotiv , makine vd.) sektörlere ağırlık verecek, bir çeşit siğorta sistemi oluşturulacak. ( Halka açık şirketler, ortak/hisseli profesyonel şirketlerin sayısında artış olacak. )
-Olan olmuştur, çözümler üretmek tüm Türkiye’ye, bölgeye, bölge insanlarına düşer. Her fikir, düşünce, girişim değerlidir, üzerinde düşünülmelidir. Bu önerilerinizi bana yazarsanız memnun olurum.
Sevgi, saygı ve selamlarımla.
Ercan ÇATAL