KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Daire Başkanlığı’na ne oldu?

Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Daire Başkanlığı’na ne oldu?

Ömür Çelikdönmez Ömür Çelikdönmez - - 10 dk okuma süresi
926 0

Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, EGM bünyesinde bulunan Özel Harekat Daire Başkanlığının kaldırılmasına karar verildi.

Söz konusu karar, İçişleri Bakanlığının 2 Kasım 2017 tarihli yazısı üzerine, 3046 sayılı kanunun 16’ncı maddesinin (b) bendine göre 20 Kasım 2017 tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından alındı. 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrasında, 29 Ekim 2016 tarihli resmi gazete’de yayımlanan bildiri ile Polis Özel Harekat alımında aranan askerliği yapmış olmak şartı kaldırılmıştı. Buna göre Polis Özel Harekat adayı vatanına hizmet edeceği için askerlik yapmış kabul edilmesiyle birlikte Polis Akademisi Başkanlığında yapılacak olan tüm eğitimlerde adayın askerlikte alması gereken eğitim sürecine aynen uygulanması kararlaştırılmıştı. Aynı yıl Hükümet, Güneydoğu’da halen devam eden terörle mücadele operasyonlarını yürüten Özel Harekât timlerinin sayısını artırma kararı aldı.Özel harekâtçı sayısının 40 bine çıkarılması , 280 yeni karakol inşa edilmesinin planladığı açıklandı.

PKK terörünün hem sınır bölgelerinde askerlere, hem de kentlerde sivillere yönelik eylemlerini arttırması konunun çeşitli boyutlarıyla tartışılmasına neden oluyor. Meselenin boyutlarından biri de 1992-96 yılları arasında Emniyet Müdürlüğü bünyesindeki Özel Harekat ile PKK’ya karşı mücadele edilmesiydi.
Polis Özel Harekat terörle etkili mücadele edebilmek için kurulmuştu.
Nitekim, Polis ve Ordu içinde oluşturulan bu timler sayesinde PKK’ya karşı etkili bir terörle mücadele geliştirildi.
Fakat polisin Özel Harekat birimi, 28 Şubat 1997’de polisin ağır silahlardan arındırılma sürecinin sonunda kapatıldı. Gerekçe hazırdı, başlarındaki yetkililer bu güçleri disiplin altında tutmayı becerememişti. Hatta PKK’ya karşı kurulan kadrolardan Susurluk çeteleri çıkmıştı. Özel Harekat, Susurluk olayından sonra ve 28 Şubat sürecinde epey yıpratıldı ve gözden düşürüldü. Bu gelişmelerden sonra Emniyet Müdürlüğü uzun süre kurs açmadı.
Ancak kulislerde konuşulan gerekçe, PÖH askeri çevrelerde kendilerine karşı rakip görüldüğü için bu yola başvurulmuştu. Özel Harekat’ın özellikle 28 Şubat döneminde Genelkurmay tarafından pasifize edildiği çok konuşuldu yazıldı. Peki PÖH neden ve nasıl kurulmuştu?
Terör örgütlerinin meskun mahal veya kırsal alanlardaki silahlı eylemlerini engellemek, gerçekleştirilen eylemlerin faillerini etkisiz hale getirmek veya yakalamak, uçak, araç, gemi, metro, tren, bina gibi kapalı alanlarda rehin alınan kişi veya kişileri kurtarmak, yüksek tehdit altında bulunan devlet büyüklerinin güvenliğini sağlamak, sivil havacılığa açık havaalanlarında operasyon gerektiren olaylara müdahale etmek özel maharet gerektirdiğinden modern silah, mühimmat, araç ve gereçlerle donatılmış, çeşitli taktik ve tekniklerini kullanabilecek özel eğitim görmüş birime ihtiyaç duyulunca, 1982’de Asayiş Dairesi Başkanlığı bünyesinde merkezde “Özel Hareket Şube Müdürlüğü” ve Ankara, İstanbul, İzmir illerinde ise “Özel Harekat Grup Amirlikleri” şeklinde teşkilatlandırıldı.

1987’de Asayiş Dairesi Başkanlığı bünyesinden alınarak Terörle Mücadele ve Harekat Dairesi Başkanlığı’na bağlandı. “Özel Hareket Şube Müdürlüğü” olarak 1993’e kadar faaliyet gösterdi. Özellikle bölücü terör olaylarının artması “Özel Harekat Şube Müdürlüğü” Özel Harekat Dairesi Başkanlığı’na dönüştürülmesinde etkili oldu.

Özel Harekat Daire Başkanlığı merkezde Eğitim Merkezi, İnsan Kaynakları, Strateji Geliştirme ve Destek, Hizmeti Geliştirme, İç Hizmetler, Koruma, 1 Taktik, 2 Taktik, 3 Taktik, 4 Taktik, 5 Taktik Şube Müdürlükleri şeklinde (11) Şube Müdürlüğü ve (32) I. Bölge (24) II. Bölgede olmak üzere (56) ilde Özel Harekat Şube Müdürlüğü şemasında yapılandırılmıştı. Terör örgütlerinin meskun mahal veya kırsal alanlardaki silahlı eylemlerini engellemek, gerçekleştirilen eylemlerin faillerini etkisiz hale getirmek veya yakalamak, uçak, araç, gemi, metro, tren, bina gibi kapalı alanlarda rehin alınan kişi veya kişileri kurtarmak, yüksek tehdit altında bulunan devlet büyüklerinin güvenliğini sağlamak, sivil havacılığa açık havaalanlarında operasyon gerektiren olaylara müdahale etmek özel maharet gerektirdiğinden modern silah, mühimmat, araç ve gereçlerle donatılmış çağımızın çeşitli taktik ve tekniklerini kullanabilecek özel eğitim görmüş birime ihtiyaç duyulunca 1982’de Asayiş Dairesi Başkanlığı bünyesinde merkezde “Özel Hareket Şube Müdürlüğü” ve Ankara, İstanbul, İzmir illerinde ise “Özel Harekat Grup Amirlikleri” şeklinde teşkilatlandırıldı.

Her önüne gelen PÖH olamıyor. Çok zorlu ve süreçli ve çeşitli eğitim proğramları var. Bu eğitimi elenmeden geçmek her baba yiğidin harcı değil!
Özel Harekat birimine alınacak personel seçiminde; teşkilat içi gönüllü amir ve memurları arasından polislik mesleğine girişte aranan şartlara haiz, spor ve bedeni geliştirme çalışmalarına yatkın fiziki güce sahip, soğukkanlı, disiplinli, atıcılıkta üstün başarı ve eğitimde başarılı olabileceği anlaşılan, azimli ve dayanıklı olanların seçimi yapılarak en az (5) ay süreli olmak üzere özel harekat eğitimine tabi tutuluyor.
Özel harekat eğitimine tabi tutulan personele özel harekat birimlerinde kullanılan her türlü silahlarla atış eğitimleri, keskin nişancılık, silah kullanma teknikleri, arazi ve dağcılık, kapalı alanlarda (bina, uçak, tren, otobüs) rehine kurtarma, spor ve yakın savunma, Atatürk İlke ve İnkılapları, insan hakları konularında eğitim veriliyor. Kuruluştan günümüze kadar 42 dönem halinde temel özel harekat kursu açılmış ve bu kurslarda teşkilatımıza mensup amir ve memur, 13.441 personel Özel harekat kursu almış bulunuyor

Özel harekat birimlerinde görevli personele 86 dönem halinde 2728 personele Zırhlı Araçlar Kursu, 44 dönem halinde 1134 personele Hafif Zırhlı Araçlar Kursu düzenlendi.

Teşkilatın diğer birimlerine 23 dönem halinde 446 personele Acil Müdahale Kursu ve 79 dönem halinde 2505 personele Hafif Zırhlı Araçlar Sürücü ve Kuleci Kursu, Zırhlı Araçlar Sürücü Kursu ve Silah Sistemleri Kullanıcısı Kursu verilmiştir.

PÖH sadece Türkiye için çalışmıyor. Tecrübesini dost ülkelerin muadil birimlerine de aktarıyor. Bugüne kadar Filistin, Irak, K.K.T.C, Kosova, Makedonya, Özbekistan, Sudan, Ürdün, Afganistan, Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna Hersek, Cezayir, Polonya, Pakistan (Pencap), Suriye, Türkmenistan, Suudi Arabistan, Çin Halk Cumhuriyeti İç Güvenlik Birimlerinden katılan (1356) personele temel özel harekat kursu, acil müdahale kursu, keskin nişancılık kursu, ileri seviye atış kursu, yakın alan çatışması uçak operasyon kursu, rehine kurtarma operasyonu kursu, bina operasyonları ve rehine müzakere kursu, önemli kişileri koruma kursu, meskun mahal operasyonları kursu, temel ve ileri seviye operasyonel atış teknikleri kursu, ateşli silahlar eğiticilerinin eğitimi kursu, arazi operasyonları kursu, ileri düzeyde silah kullanma ve atış teknikleri kursu ve uzman öğretmenlik kursu verildi. Bu eğitimlerle Uçak, bina, araç gibi kapalı alanlarda rehin alma olaylarına ve yasa dışı unsurlara müdahale konularında yapılan operasyonlarda başarı oranının artması, dost ve kardeş ülke konumunda olan ülke polislerinin de modern uygulama biçimlerini kendi ülkelerinde uygulama imkanlarının yaratılması amaçlanmıştır. Sonuçta PÖH kapatılmadı, idari düzenlemeye gidildi, daire başkanlığından direkt başkanlığa dönüştürülmesiyle daha fazla personel istihdam edilmesinin önü açılmış oldu. Hayırlı olsun! Ömür Çelikdönmez
Twitter: @oc32oc39

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir