KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Elşad Mirbeşir: KARABAĞ TÜRKİYE İLE AZERBAYCAN’IN ORTAK ZAFERİDİR”

Elşad Mirbeşir: KARABAĞ TÜRKİYE İLE AZERBAYCAN’IN ORTAK ZAFERİDİR”

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 6 dk okuma süresi
381 0

Azerbaycan’ın yürüttüğü 44 günlük savaş bir süre daha bu bölgenin devletlerinin, aynı zamanda Kafkasya’da çıkarları olan ülkelerin gündemini meşgul edecek gibi gözüküyor. Bugün Karabağ sorunun çözülmesi ile ilgili Azerbaycan Parlamentosunun milletvekili Doç. Dr. Elşad Mirbeşir’le konuştuk.

Karabağ Türkiye ile Azerbaycan’ın ortak zaferidir”

Azerbaycan’ın yürüttüğü 44 günlük savaş bir süre daha bu bölgenin devletlerinin, aynı zamanda Kafkasya’da çıkarları olan ülkelerin gündemini meşgul edecek gibi gözüküyor. Bugün Karabağ sorunun çözülmesi ile ilgili Azerbaycan Parlamentosunun milletvekili Doç. Dr. Elşad Mirbeşir’le konuştuk. Mirbeşir, aynı zamanda Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı nezdinde Yöneticilik Akademisinin Siyasi-İdari bilimler fakültesinin öğretim üyesi ve siyasi analizcidir.

Öncelikle Karabağ’daki 44 günlük savaşla ilgili değerlendirmenizi almak isteriz.

Kırk dört günlük savaş Azerbaycan’ın zaferi ve Ermenistan’ın tam teslimiyeti ile sonuçlandı. Şu zaman diliminde 300 aşkın köyümüz, 5 il merkezi, 4 kasaba, birçok stratejik yükseklik işgalden kurtarıldı. Karabağ’ın en önemli kenti olan Şuşa şehri Azerbaycan Ordusu tarafından kahramanlıkla savaşılarak azad edildi. Bölgeyi bilen herkese malumdur ki, Şuşa’yı kontrol eden taraf tüm Karabağ’a kontrol ediyor diye biliniyor. Ermenistan tabiri caizse dize getirildi. Ermenistan 30 yılı aşkın bir süredir müzakere masalarında almaya çalıştığı hiçbir üstünlüğü alamadı, Dağlık Karabağ’ın statüsü tamamen arşive gönderildi, Ermenistan’ın Dağlık Karabağ’da yeni Ermeni devletinin kurulması planları bozuldu. Ali Baş Komutan, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in önderliğinde Azerbaycan Ordusu kanı pahasına Ermenistan Ordusunu 44 günde geri püskürttü, tüm uluslararası kuruluşları Azerbaycan halkının iradesini ciddiye almaya mecbur etti. Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü geri kazanıldı. Bugüne kadar müzakere masalarında, farklı aşamalarda Karabağ sorunun çözümü için Azerbaycan’a teklif edilen şartlar kabul edilecek gibi değildi ve Azerbaycan bu müzakereleri bir hamle ile topraklarını geri alarak bitirdi.

Rus barış güçlerinin bölgeye yerleştirilmesi birçok insanı rahatsız etmişti. Tabi burada yüzyıllarca Azerbaycan’a karşı Rus işgallerinin de verdiği bir tedirginlik vardı. Siz bu konuyu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Güvenliğin teminatı için barış güçlerinin bölgeye yerleştirilmesi insanları rahatız etmemelidir. Öncelikle bu güçler sınırlı sayıdadır. Ve anlaşmada belirtildiği gibi ilk 5 yılın bitmesine 6 ay kala taraflardan biri onların bölgeden çıkma talebinde bulunursa onlar Karabağ’dan çıkmak zorundalar. Başka bir açıdan barış güçlerinin oraya yerleştirilmesi Azerbaycan tarafının onayladığı şartlarla hayata geçirildi ve şu an bizi rahatsız edecek bir durum bulunmamaktadır.

Ermenistan’la yapılan teslimiyet anlaşmasının başka hangi önemli hususlarına vurgu yapmak isterdiniz?

Ermenistan’ın teslim olması ve bunun üzerine yapılan anlaşma bir tek Ermeni silahlı kuvvetlerinin Azerbaycan topraklarından çıkarılması ile değil, hem de Nahçivan’ın bloke olunmuş bölge durumundan kurtuluşu ile önemlidir. Malum olduğu üzere anlaşmada Nahçivan’a kara yolunun açılması ile ilgili önemli bir madde bulunuyor. 90 yıllarından günümüze kadar Nahçivan’la aramızda kara yolunun olmaması çeşitli zorlukları beraberinde getiriyordu. Bu sorun çözülüyor, aynı zamanda bu durum Türkiye ile Azerbaycan arasında da kara yolunun açılmasına vesile oluyor. Ayrıca Türkiye Azerbaycan arasında kara yolu hem bizim stratejik ortaklığımızın pekişmesine, hem de Türkiye’nin Orta Asya’ya çıkışına, Türk dilli ülkelerin arasında daha dinamik entegrasyona büyük katkı sağlayacak.

Burada önceki soruyla da bir bağlantı kurmak isterim. Ermenistan sınırları içinden geçecek belirtilen kara yolunun güvenliği Rusya barış güçlerince sağlanacak, yani barış güçlerinin bölgeye gelmesi her anlamda bizim için verimli olacak.

Aynı zamanda barış güçlerine kontrol hem de Türkiye tarafından gerçekleştirilecek…

Aynen, çok önemli bir noktaya vurgu yaptınız. Barış güçlerinin anlaşmaya uymasının kontrol edilmesi amacıyla barış merkezi kurulacak. Türkiye Barış Merkezinde var. Bu da Azerbaycan için bir garantör rolünü üstleniyor. Türkiye’nin merkezde olması Azerbaycan’a karşı diğer taraflarca her hangi bir adım atılmasının önünü kesecek. Türkiye Azerbaycan ortaktır, kardeştir, “aynı millet iki devlet” fikrinin bütünleşmiş halidir. Her zaman olduğu gibi Karabağ sorunun çözülmesinde de biz birlikteydik, Türkiye Azerbaycan’ın yanında olmasını hiçbir zaman saklamadı, tam tersi bakanlar ve Cumhurbaşkanı defalarca bunu dile getirdi. Anlaşma sonrası da Türkiye’nin bölgedeki barış teminatçılarından biri olması şaşırtıcı olmamalı. 44 gün savaş zamanı nasıl birlikte omuz omuza olduysak bundan sonra da her şartta, her fırsatta birbirimize desteğimiz tamdır, bu kardeşliği kimse bozamaz. Cumhurbaşkanı Aliyev’in de ifade ettiği gibi, “Bu bizim ortak zaferimizdir, Türkiye-Azerbaycan birliğini kanıtıdır”.

Aynur İMRAN kafkassam

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir