KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Elçin XALIDBEYLİ: Beyaz Saray Erivan ve Kremlin ile korkunç savaş planı konusunda anlaştı

Elçin XALIDBEYLİ: Beyaz Saray Erivan ve Kremlin ile korkunç savaş planı konusunda anlaştı

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 7 dk okuma süresi
28 0
elçin halitbeyli

ABD Ermenistan’dan hangi ülkeye saldıracak: Beyaz Saray’ın Erivan ve Kremlin ile korkunç savaş planı konusunda anlaştığı bildirildi

ABD, Güney Kafkasya bölgesini hasmına karşı askeri eğitim sahası olarak kullanma niyetini gösteriyor… Beyaz Saray’ın Rusya ve Ermenistan ile yaptığı korkunç anlaşma gerçekleşirse, bunun sadece Ortadoğu’da değil, Güney Kafkasya’da da korkunç sonuçları olabilir…
Ukrayna savaşını çevreleyen karmaşık durum, dünyanın diğer önemli bölgelerinde yaşanan jeopolitik süreçleri doğrudan veya dolaylı olarak etkiliyor. Dolayısıyla Trump yönetimi Kremlin’le çok ciddi bir “siyasi-stratejik pazarlık” içinde bulunuyor. Beyaz Saray, Ukrayna topraklarının bölünmesinden ABD’nin askeri-stratejik çıkarları çerçevesinde yararlanmaya çalışıyor. Ve bu tehlikeli sürecin Ukrayna açısından olumsuz yönleri yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı.

Beyaz Saray’ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bazı şartlarını kabul etme konusunda olumlu bir yaklaşım sergilemeyi tercih ettiğini de belirtmek gerekir. Özellikle Trump yönetimi, resmi Kiev’in gerçekten barış istiyorsa Ukrayna topraklarının bir kısmını Rusya’ya devretmeye hazır olması gerektiğine inanıyor. Beyaz Saray’ın ayrıca Ukrayna’nın işgali altındaki Kırım yarımadasını Rus toprağı olarak tanıma niyetini dile getiren mesajlarıyla dikkat çektiği belirtiliyor. Bu da çok “derin bir pazarlık” sürecine işaret ediyor.

Mesele şu ki Trump yönetimi Ukrayna’daki savaşı mümkün olan en kısa sürede sona erdirme konusundaki ilgisini gizlemiyor. Zira Beyaz Saray’ın asıl hedeflerinin Çin ve İran olduğu bildiriliyor. Dolayısıyla ABD, bu iki ülkeye karşı askeri-siyasi mücadelede Ukrayna’nın yükünden kurtulmak niyetinde. Aynı zamanda Kremlin’in, Rusya’ya önemli tavizler karşılığında Çin ve İran’la arasına mesafe koymasının istendiği de iddia ediliyor. Ve Beyaz Saray’ın bu konuda Rusya’dan bazı garantiler koparabildiğine dair bilgiler de var.

İlginçtir ki ABD’nin, Almanya’daki askeri üslerinden çok sayıda askeri teçhizatı Ermenistan’a nakletme planını uygulamaya koyduğu öne sürülüyor. Rusya, Ermenistan’ı kendi nüfuz alanı olarak görmesine rağmen, bütün bunlara tepki göstermekten kaçınıyor. Ancak Kremlin, Kiev’in resmi NATO’ya katılma niyetine Ukrayna’ya karşı saldırgan bir savaşla karşılık verdi. Ve şimdi, ABD Ermenistan’a çok sayıda son teknoloji askeri teçhizat ve asker konuşlandırmaya karar vermiş olmasına rağmen, Kremlin gizemli bir şekilde sessizliğini koruyor.

Pentagon’un, Almanya’daki ABD askeri üslerinden Ermeni eğitim alanlarına yüzlerce savaş aracının nakledildiği yönündeki haberlere çok karışık tepkiler verdiği de belirtilmelidir. Pentagon’un açıklamasında, ABD Savunma Bakanlığı’nın, Rus RT ajansının Ermenistan’a askeri teçhizat transferi konusunda yaydığı bilgiler hakkında yorum yapmayı düşünmediği vurgulandı: “ABD, Ermenistan ile ilişkilerine büyük önem veriyor. Savunma Bakanlığı, askeri teçhizatın hareketine operasyonel güvenlik perspektifinden yorum yapmıyor.”

Rus RT ajansının ele geçirdiği belgelere dayanarak, ABD’nin Almanya’daki üslerinden yüzlerce parça teçhizat ve savaş aracını Ermenistan’daki eğitim alanlarına nakletmeyi planladığı belirtiliyor. Bu bilgilere göre, nakliyenin Gürcistan toprakları üzerinden yapılması planlanıyor. Bu sürecin 16 Temmuz’da başlaması ve 7 Ağustos’a kadar sürmesi planlanıyor. Bu da, yılın ikinci yarısında Güney Kafkasya’nın gelecekteki kaderini doğrudan etkileyebilecek olayların kesinlikle istisna olmadığı anlamına geliyor.

İlginçtir ki, Pentagon güvenlik bahanesiyle askeri teçhizatın hareketine ilişkin yorum yapmayarak aslında dolaylı yoldan iddiaları doğruluyor. Ayrıca Ermenistan ile ilişkilerin yüksek seviyede değerlendirilmesi, askeri teçhizatın hangi ülkeye taşınacağından emin olmamızı sağlıyor. Öte yandan Batı kaynaklarında bu konunun askeri tatbikatlarla ilişkilendirilmesi de oldukça absürt görünüyor. Bu da bazı alternatif düşünceleri haklı çıkarıyor.

Birincisi, Ermenistan, ABD’nin kendi topraklarında böylesine büyük çaplı askeri tatbikatlara ihtiyaç duyacağı kadar önemli bir askeri ortak değil. İkincisi, askeri tatbikatlarda genellikle “misafir” ülke çok sınırlı bir askeri birlikle katılır. Bu bağlamda, ABD’nin Ermenistan’a herhangi bir ülkeye karşı savaş açabilecek kadar askeri teçhizat ve askeri güç getirmek için bu kadar büyük miktarda para harcaması ciddi şüpheler doğuruyor. Bu da bu planın İran’a karşı bir savaş hazırlığı olabileceği yönünde ciddi şüpheler doğuruyor.

Mesele şu ki, Trump yönetimi son dönemde İran’ı açıkça askeri müdahaleyle tehdit ediyor. Ermenistan gibi küçük ve önemsiz bir ülkeye büyük miktarda askeri teçhizat gönderilecekse, bu İran’a karşı savaş kararının çoktan alınmış olabileceği anlamına gelebilir. Üstelik bu varsayım doğru çıkarsa, hem Rusya hem de Ermenistan stratejik ortakları İran’ı ABD’ye “satmış” oluyorlar. Bu da ABD’nin İran’ı tam da Ermenistan topraklarından vurmayı planladığı anlamına gelirken, Rusya’nın olup bitenlere en iyi ihtimalle sessizce tepki verme yoluna gitmesi gerektiği anlaşılıyor.

Görünen o ki ABD, Güney Kafkasya bölgesini askeri eğitim sahası olarak kullanma niyetini dile getiriyor. Daha doğrusu Trump yönetimi Ermenistan üzerinden İran’a karşı askeri müdahale planlıyor. Rusya ise Ukrayna topraklarına “sahip olma hakkı” karşılığında ABD’ye karşı İran’ı kayırmaya hazırlanıyor. Ve bu korkunç anlaşma sadece Ortadoğu’da değil, Güney Kafkasya’da da korkunç sonuçlara yol açabilir.

Elçin XALIDBEYLİ
https://musavat.com/news/abs-ermenistandan-hansi-olkeye-hucum-edecek-ag-evin-oz-qorxunc-savas-planini-irevan-ve-kremlle-razilasdirdigi-bildirilir_1154366.html

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir