Dünya ticaretinin Doğu’ya kaymasıyla ulaştırma ekonomisinin günümüzde önemli hale geldiğini söyleyen Kafkassam Uzmanı Ömer Gök, Türkiye’nin İstanbul yeni havalimanı ile ticaret savaşında önemli roller üstleneceğine dikkat çekti.
Dünya ticaretinin seyri değişti!
Ulaştırma ekonomisinin dünya ticaretinin temeli olduğuna dikkati çeken Ömer Gök, ulaştırmanın üreticinin nihai tüketiciye malını satma noktasında ticaretini gerçekleştirmesi anlamına geldiğini belirtti. Ömer Gök, “Dünya ekonomisinin doğuya kaydığını düşündüğümüzde Çin’in üretim hacminin artması ve Çin malının dünya piyasasına girmesi, yerli üreticilerimizin bile Çin’de fabrika kurduğu biliniyor. Bu sebepten dolayı modern ipek yolu dediğimiz Çin’den Avrupa’ya kadar uzanan ticaret yolu geliştirildi. Enerji hatları buna müdahil olmak üzere yolun geçtiği bütün devletler bundan pay almak istiyor.” ifadelerini kullandı.
TİCARETTE ALTERNATİF YOLLAR ELZEM!
Nihai malın güvenliği nedeniyle Avrupa ve Asya devletlerinin bu yolun Türkiye’den geçmesini istediğine değinen Gök, deniz yolunun korsanlar tarafından işgal edildiğini, uluslararası güçlerin askeri gemilerinin kol gezdiğini belirterek, güvenlik şartının alternatif yolların oluşmasına olanak tanıdığının altını çizdi. Bakü-Tiflis-Kars arasında yapılan demiryolunun Türkiye’nin Orta Asya’ya açılan bir projesi olduğu değerlendirmesinde bulunan Ömer Gök, hattın geçeceği bölgelerde ticaretin canlanacağını, Türkî Cumhuriyetlerle kültürel bağlantının artacağını savundu.
ÇİN VE ABD ZIT EKONOMİ POLİTİKALARI NEDENİYLE SAVAŞIYOR!
Dünya ekonomisinin sermayenin yabancı yatırımları üzerinden döndüğünü vurgulayan Gök, ABD’nin dışarıya çok büyük sermaye kaçırdığının farklına vardığını değinerek, Trump’ın kurnaz bir iş adamı olduğunu hatırlattı. ABD ekonomisinin en büyük zaaflarından birisinin işsizlik olduğunu anımsatan Gök, “İstihdam oluşturmak için gelen sermayeye kolaylık gelmeyene de vergi koyuyor. Firmalar, Çin ve Rusya’dan uzaklaşıp Amerikan ekonomisine giriyor.” dedi. ABD ve Çin arasında yaşanan ticaret savaşının birbirinin zıttı ekonomi politikalarından kaynaklandığını belirten Gök, tüketen bir ABD’nin yeniden üretime dayalı bir sisteme hazırladıklarını ifade etti.
3’üncü Havalimanı lojistik merkezi olacak!
3’üncü havalimanı projesiyle insan ayırt etmeden Ortadoğu ve Afrika’nın en ücra noktalarına uçulabileceğini söyleyen Gök, İstanbul’un daha ucuz ve kaliteli bir aktarmanın merkezi olacağını sözlerine ekledi. Gök, sözlerine şöyle devam etti: “7 gün 24 saat hizmet veren lojistik merkezi havalimanı, Çin’den gelen ticari malların modern ipek yoluyla İstanbul’a oradan da dünyanın farklı noktalarına ulaşabileceği bir yer olacaktır. Almanlar, yetmeyen havalimanlarına inen kalkan uçak seslerinden rahatsızdır. Türkiye, bunu gördü ve lojistik merkezi yapma kararı aldı. Lojistik ve yolcu kapasitesiyle gücü elinde tutmak istiyor. Bu nedenle insanların da rağbet göstereceği İstanbul yeni havalimanı, Afrika, Avrupa ve Asya birleştiren bir yuvarlak çizdiğimizde tam ortada duruyor. Bu nedenle önemli bir projedir” diyerek sözlerini tamamladı.