Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Türk Anadolu Efes ve Belçikalı AB InBev ortaklığındaki AB InBev Efes BV şirketini geçici olarak “GK Vmeste” adlı yapının yönetimine devretmesi Rus medyasında geniş yer aldı.
BFM Radyosunun sorularını yanıtlayan alkol piyasası uzmanı Denis Puzırev, Devlet Başkanı Putin’in kayyım kararınını “beklenmedik” olarak nitelendirdi. Putin’in 2023 yılında benzer şekilde Danimarkalı Carlsberg grubuna ait Baltika bira şirketi yönetimini de Rusya Federal Mülk Yönetim Ajansı’na (Rosimuşestvo) devrettiğini hatırlatan Puzırev, “Baltika örneğinde devlet yönetimine bu şekilde geçiş beklenen bir şey değildi çünkü daha önce böyle bir örnekler yaşanmamıştı. Baltika bu konuda ilk işaretti. AB InBev Efes’te ise kimse bunu beklemiyordu” dedi.
Avrupalı bira şirketlerinden farklı olarak AB InBev Efes BV şirketinin sahiplerinin Türk iş insanları olduğuna işaret eden Puzırev, “Üç büyük bira şirketini ele alalım: Carlsberg ve Heineken dost olmayan ülkelerde yerleşik Avrupalı şirketleri ve siyasi durum da ortada. Bunları göz önünde bulundurursak, Efes ile ilgili böyle bir şey beklenmiyordu. Çünkü işin hukuki boyutuna gelecek olursak, bu Amerikan-Belçikalı şirket Anheuser-Busch InBev ile Türk Anadolu Efes’in ortak girişimi” diye konuştu.
Her iki ortağın da yüzde 50 hissesi olduğuna dikkat çeken Puzırev, “Fakat yönetici ortak Türkler sayılıyor. Türkiye bize dost bir ülke, ilişkilerimiz bozulmadan devam ediyor. Bu karar, Türkiye iş dünyasının ve Rusya ile kısmen dost bir politikacı gibi görünen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çıkarlarını etkiliyor” dedi. Rusya son yıllarda Moskova’ya karşı tutumlarına göre “dost ülkeler” ve “hasım ülkeler” ayrımına gitmişti.
InBev’in Efes’ten hissesinin daha önce neden satın alınmadığını soran Puzırev, “Bunu söylemek zor çünkü uzun zamandır bu konu konuşuluyordu. Ama böyle oldu, artık kimse bir şey anlamıyor. Yabancılar gitti. Şimdi neyi değiştiriyoruz? Yabancıların ayrıldığı diğer iki şirket örneğinde gördüğümüz gibi, eskiden Heineken ve Carlsberg olarak adlandırılanların yerine şimdi Baltika bira şirketi var” dedi.
Kararın Rus tüketici açısından bir değişiklik yaratmayacağını savunan Puzırev, “Bazı amiral gemisi markalar ortadan kayboldu, popüler olan bazı markalar yeniden adlandırıldı ama genel olarak ürün farklı değil. Yani aslında aynı içecek” diye konuştu.
“Alkol Piyasası Profesyonelleri Kulübü” Derneği Başkanı, Devlet Akademisi RANEPA akademisyeni Maksim Çernigovskiy de, “Toplam bira hacminin yüzde 95’i Rusya Federasyonu’nda üretiliyor. İthalat hacmi küçük. Bu durumda, varlıkların bir sahipten diğer bir sahibine devredilmesi herhangi bir pazar bileşenini etkilemeyecek” diye konuştu.
2025 yılında ithalatın etkisinin minimum düzeyde olacağını savunan Çernigovskiy, “İthalatın payı ise yüzde 4-5 civarında. İthal bira ürünlerinin hedef kitlesi nedir? Bana göre bu haber sadece iş dünyasının iç bileşenlerini kısmen etkileyecektir. Piyasa gerçekleri açısından bu değişiklikler hiçbir farklılığa yol açmayacak” tahminde bulundu.
Fuad Safarov, Moskova