İki ülke arasındaki yakın ilişkiler nedeniyle Türk ekonomisindeki gelişmeler Rusya tarafından dikkatle takip ediliyor.
Rusya Devlet Başkanlığı Akademisi Ulusal Ekonomi Ana bilim Dalı Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Daniil Petuhov, Türkiye ve Arjantin’in bugün öncelikli olarak borç krizi tehdidi altında bulunan ülkeler arasında yer aldığını söyledi.
Finansı Mail sitesine dünya ekonomisiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Petuhov, borç krizinin kamu borcundaki yüksek artış ve hizmet etme maliyetinden kaynaklandığına dikkat çekti. Petuhov, “Herkes ABD’nin artan kamu borcuyla ilgili sorunları konuşuyor. Fakat kriz riskiyle karşı karşıya kalan sadece bu ülke değil” dedi.
Kamu borcunun boyutuyla ülkenin iç ve dış piyasalardan borçlanma oranının birleşiminin borç krizine yol açtığına işaret eden Petuhov, “Aslında Türkiye ve Arjantin’in kamu borcunun GSYH’ye oranı bazı devletlerden daha düşük. Örneğin, Japonya”da yüzde 255, ABD’de yüzde 122. Türkiye’de yüzde 30, Arjantin’de ise yüzde 88. Bu iki ülke için tehlike yaratan borcun ödenmesiyle ilgili sorunlar” diye konuştu.
ABD, Japonya, Yunanistan, İtalya ve İspanya’nın kamu borçlarının GSYİH’sini aştığını belirten Petuhov, “Bu ülkelerin teorik olarak borç krizi tehdidi altında olması gerekir. Ancak pratikte öyle değil çünkü borcun ödenmesi yani devlet tahvillerine faiz ödenmesi bu ülkelerin bütçeleri açısından kritik bir önem taşımıyor” dedi.
Türkiye’deki enflasyon oranına da dikkat çeken Petuhov, “Ayrıca, devlet menkul kıymetlerinde yüksek faiz oranlarına sahip çok sayıda ülke var. Bu büyük ölçüde o ülkelerdeki enflasyon ve merkez bankalarının faiz oranı ile ilgili. Bunlara Venezuela, Arjantin, Türkiye, Brezilya ve diğerleri dahil. Öncelikle tehdit altında bulunanlar ise, Türkiye ve Arjantin” diye konuştu.
Çin’deki duruma da değinen Rus akademisyen, “Orada da bir borç krizi çıkabilir. Ancak devlet borcunda değil, eyaletlerin ve bölgelerin borçlarında. Çünkü bölgesel düzeyde büyük miktarlarda borçlanma gerçekleştiriliyor” dedi.
Fuad Safarov, Moskova