KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Azerbaycan
  4. »
  5. Cop 29 Aliyev’e İran’dan sesleniş

Cop 29 Aliyev’e İran’dan sesleniş

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 3 dk okuma süresi
18 0

Güney Azerbaycan’ın Çevresel, Sivil ve Politik Aktivistlerinden, Bakü’deki 29. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nın Saygıdeğer Başkanına Mektup

Tüm insanlığın ortak mirası olan çevresel varlıkların korunması amacıyla, şu anda Azerbaycan Cumhuriyeti tarafından ev sahipliği yapılan COP29’un yönetimine, İran’ın Güney Azerbaycan’da demokratik olmayan ve hesap vermez hükümetinin neden olduğu bazı büyük çevresel sorunları dikkatine sunmak istiyoruz.

Bu mektubun, Güney Azerbaycan halkının çevresel zorluklarını ve taleplerini, özellikle ev sahibi olan ve kendisini dünya genelindeki tüm Azerbaycanlıların çıkarlarının koruyucusu olarak haklı bir şekilde tanıtan Ekselansları Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e ve bu konferansın katılımcılarına iletmesine yardımcı olmasını umut ediyoruz.

1. İran hükümeti tarafından Urmiye Gölü’nün kasıtlı olarak kurutulmasının önlenmesi, bu durum göl çevresinde yaşayan 15 milyon insanın hayatını doğrudan tehdit ediyor ve çevre uzmanlarına göre, 500 km yarıçapındaki alanları etkileyebilecek tuz fırtınaları riski oluşturuyor.
2. Ermenistan’ın Metsamor Nükleer Santrali’nden kimyasal ve radyoaktif atık suların Aras Nehri’ne akıtılmasının uyarılması ve önlenmesi gerekiyor, bu durum Aras Nehri’nin güney bölgelerinde yaşayanlar arasında yaygın solunum, sindirim ve cilt kanserlerine yol açtı. Bu kirlilik aynı zamanda Hazar Denizi’ni de etkiliyor ve uzun vadeli ekolojik etkilerinin zamanla kötüleşmesi bekleniyor.
3. Tebriz ve Bonab gibi büyük şehirlerdeki elektrik santrallerinde ağır yakıt yağı yakımının acilen durdurulması, oysa İran’ın İsfahan, Arak, Tahran ve diğer bölgelerindeki santraller ağır yakıt yağı kullanmayı bırakarak doğal gaza geçiş yapmıştır.
4. İran hükümetine, Güney Azerbaycan’ın Doğu Azerbaycan Eyaleti’ndeki Karadağ’daki Sungun bakır madenlerinden, Batı Azerbaycan Eyaleti’ndeki Tikantape’deki Zarşuran altın madeninden ve Zencan’daki ve diğer bölgelerdeki madenlerden kaynakların çıkarılması için aşırı ve sömürücü siyanür kullanımına ilişkin uyarıda bulunulması. Bu tür uygulamalar, bu bölgelerde hastalıkların artmasına ve çevreye geri dönüşü olmayan zararların verilmesine neden oldu.
5. Casusluk ve yabancı ülkelerle bağlantı gibi asılsız suçlamalarla karşı karşıya kalan çevre aktivistlerine yönelik haksız cezaların sona erdirilmesi talebi.
Küresel çevrenin desteklenmesi ve korunmasında başarılar dileğiyle.

Çevresel, Sivil ve Politik Aktivistler Güney Azerbaycan

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir