KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Türkiye
  4. »
  5. Bulduk Özdemir: PETROL PİYASALARINDA DURUM

Bulduk Özdemir: PETROL PİYASALARINDA DURUM

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 4 dk okuma süresi
373 2

Salı sabahı ham petrol vadeli işlemleri bir miktar konsolide olmasına rağmen, petrol borsalarında ham petrol ve gaz yağı fiyatları son iki haftadır keskin bir şekilde yükseldi.
**
ABD’deki yüksek akaryakıt fiyatlarının baskısı altında kalan Washington, İran ve Venezuela’ya yönelik yaptırımlarını bir miktar gevşetiyor.
**
Buna ek olarak, OPEC üyesi Libya, başlıca Sharara ve El Feel petrol sahalarında üretimi artırma sürecinde ve bu hafta petrol ihracatının yeniden başlamasına izin veriyor.
**
ABD’nin önde gelen bankası Goldman Sachs, 2022 petrol fiyatları için tahminini varil başına 10$ artırarak 135$’a yükseltti.
**

Sona eren karantinalarla birlikte Çin’in ham petrol alımlarını yeniden önemli ölçüde artırması ve piyasa dengesini sıkılaştırması muhtemeldir.
Şanghay ve Pekin’de, azalan enfeksiyonlar nedeniyle çok katı karantinalar adım adım gevşetiliyor. Bu aynı zamanda, büyük ölçüde Çin’e bağlı olan dünya ticaretinde de belirli bir rahatlama sağlıyor.
**
AB, Rusya’ya yönelik 6. yaptırım paketi ile sadece petrol ambargosunu değil, aynı zamanda Rus petrol kargosunun gelecekteki sigortasını da yasaklıyor.
Bu önlem, altı aylık bir aşamalı çıkış döneminden sonra yürürlüğe girecek. Sigorta şirketlerinin artık Rus petrol sevkiyatları için risk koruması sağlamasına izin verilmiyor.
Moskova şimdi, AB’nin sigorta yasağının, esas olarak kargo risklerini karşılamak için devlet garantileri sunarak aslında atlatılacağına karşı çıkıyor.
**
Rusya’nın ham petrol gelirleri düşüş yaşadı. Son haftalarda Rusya, zayıf Nisan ayına kıyasla petrol ihracatını yeniden artırmayı başardı, ancak gelirlerini artıramadı.
Rusya’nın vermesi gereken indirimler nedeniyle önemli ölçüde düşük marjlar, Rusya’nın petrol getirilerinin yine de düştüğü anlamına geliyor.
Avrupa çok daha az ham petrol alıyor ve Rusya büyük indirimlerle Çin ve Hindistan’a satış yapmak zorunda.
**
38 petrol tankeri ile toplam 27,6 milyon varil ham petrol sevk edildi. Bu, 3,9 milyon varilin biraz üzerinde bir günlük ortalama ihracat hacmine tekabül ediyor. Nisan ayına göre +%10 hacim artışı.
Petrol piyasası oynaklığını koruyor, petrol fiyatları önemli fiyat farklarıyla birlikte yatay hareket ediyor.
**
Rusya dahil OPEC+ üretim hacimlerini artırmayı kabul etti. Haziran ve Ağustos aylarında ise günde 648.000 varil üretim hedefleniyor.
Ancak uzmanlar ve analistler, ek miktarların küresel ham petrol talebini yeterince karşılayıp karşılayamayacağı konusunda şüpheci yaklaşıyor.
**
Ezcümle; 2022 yılı sonuna kadar petrol varil fiyatları dolayısıyla ülkemizde kullandığımız benzin ve diesel(Motorin) fiyatları da kademeli artacak gibi gözüküyor.

Bulduk Özdemir Kafkassam

İlgili Yazılar

2 Yorum

  1. hatice hatmi - -

    Dünya piyasaları çok büyük bir savaş içerinde bu savaş çok yeni silahları içeriyor. Kısaca ülkeler sanki oyun oynuyor. Bakalım hangimiz daha fazla dayacak der gibi!!!

  2. recep akıncı - -

    dolar artışını dur denilmediği sürece petrol fiyatları artmaya devam edecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir