ABD-NATO futbol maçı anlatan spikerler gibi.
Dünyaya Rusların yapacaklarının detaylarını veriyorlar.
Sanki “KONTROLLÜ GERİLİM” konusunda anlaşılmış.
Bundan böyle AB, NATO’nun beyin ölümünden bahsedemez.
AB’ye güvenlik konusunda NATO’ süz bir hiç olduğu gösterildi.
Rusya “Yakın Çevre Doktrini” kapsamında bu doktrini test ediyor. Başarılı olursa diğer komşularına da yayılabilir.
Gerçek şu ki; Avrupa’nın artık eli kolu bağlı. Kendi kıtalarını NATO olmadan savunamıyorlar. Rusya-Ukrayna gerilimi sonrası özellikle enerji konusunda da büyük kriz yaşayacaklar.
Rusya’nın Donetsk ve Luhansk’yi tanıması sonrası Brennt Petrol Varil fiyatı 98 $’a çıktı.
Avrupa’da doğal gaz fiyatları %13 arttı.
Almanya Kuzey Akım 2 boru hattı projesine artık ruhsat vermeyecek. Böylece ABD bir isteğini daha kabul ettirmiş oldu.
Enerji ve enerji fiyatları jeopolitik gerilimlerde belirleyici unsur olmaya devam ediyor.
ABD; yeni yaptırımlar ile Rusya’nın ekonomisini hedefliyor. Burada başarılı olur ise Çin’e karşı oluşturduğu stratejik hedefinde en azından Rusya’nın desteğini kırmış olacaktır.
Olağanüstü gelişmeler olmaz ise ABD-NATO ve Rusya arasında sıcak bir çatışma olmaz. Rusya 2014 yılından beri izlediği politikaları gibi Osetya/ Abhazya, Kırım şimdi de Donbass’da da istediğini alacaktır.
ABD-AB ipi ile kuyuya inen Ukrayna çok pişman olacak.
Rusya bu bölge ile ilgilenmeli ki ABD Hint Pasifikte Çin’e karşı rahat hareket edebilsin.
Hem NATO üyesi hem de Rusya ve Ukrayna ile ciddi ilişkileri olan Türkiye’nin alacağı pozisyon bu süreçte çok belirleyici olacaktır.
Kanaatimize göre bu krizde Türkiye’nin eli güçlenmiştir. Yıllarca Orta Doğu’da özellikle Suriye’den ülkemize gelen tehditler konusunda pakt anlaşmasının 5. Maddesini devreye sokmayı düşünmeyen NATO, AB ülkeleri Türkiye’nin ne kadar önemli bir ülke ve bölgede aktör olduğunu anlayacaklardır. Anlamazlar ise Türkiye ’siz bir hiç olduklarını yaşayarak göreceklerdir.
Türkiye, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün korunması tarafındadır. Rusya, Suriye’de Türkiye ile birlikte ortak hedefler konusunda işbirliği içerisindedir. Ayrıca doğal gaz başta olmak üzere çok ciddi bir ticaret ilişkilerimiz vardır. Rusya, ekonomisinin daha büyük zararlar görmemesi konusunda Türkiye gibi bir ülke ile ilişkilerini bozmak istemeyecektir.
Bu gerilimin çözülmesinde kilit rol oynayacak ülkelerin başında da Türkiye gelmektedir. Son gelişmeler dikkate alındığında Rusya batı dünyası ile diplomatik gelişmeleri ancak Türkiye üzerinden yürütebilir.
ABD gerçekten bölgede savaş istemiş olsa idi böyle davranmazdı. Ukrayna kendisi NATO üyesi olmak istiyor ve aslında ABD-NATO bu konuda çokta istekli davranmadı. Daha çok olayların büyümesini bekledi ve Rusya’yı kışkırttı. Bu durumda bizleri arka planda farklı bir görüşmelerin veya stratejilerin olduğu fikrine yöneltiyor.
ABD, stratejisinde başarılı olur ve Rusya’nın tutumu iki otonom bölgenin tanınması ile sınırlı kalır, Ukrayna içlerine yönelmezse, Rusya Çin’e destek veremez ve Hint Pasifikte istediklerini daha rahat gerçekleştirir, AB ülkeleri NATO’ya dört elle sarılırlar.
İş de bu sebeplerden dolayı bir “Kontrollü Gerilim ”den bahsedebiliriz.
Türkiye özellikle enerji konusunda Rusya’ya bağlı olmamalıdır. Kendi yenilenebilir enerji kaynaklarımıza daha çok yönelmeliyiz ve yatırımlar yapmalıyız.
Ülke olarak güçlü ordu ve güçlü ekonomiye yoğunlaşmalıyız. Bu çalışmaları ancak milli düşünen, milli çıkarlarımızı öne çıkaran, bağımsız ve milliyetçi bir Türkiye hedefleyen kadrolar gerçekleştirebilir.
Bulduk Özdemir
Bulduk Özdemir: ABD-RUSYA ARASINDA KONTROLLÜ GERİLİM
421 1
Kafkassam Editör
Yeni bir dünyaya uyanmak, dünyayı yeniden okumak isteyenler için, söylenecek sözü olanlar için merkezi Ankara’da olan KAFKASSAM’ı kurduk. Erivan, Bakü, Tiflis, Tebriz, Grozni, Moskova, Mahaçkale, Nazrin, Nalçik, Saratov, Ufa ve Sochi’de ofislerimiz temsilcilerimiz var. Kafkassam genelde kafkasya çalışmak için kuruldu Kafkasya genelinde çalışır. Ermenice Rusça Gürcüce İngilizce dillerinde yayın yapan kafkassam genç akademisyen ve stratejistlerle çalışmaya özen gösterir. KAFKASSAM’ın internet sitesi 2 Ocak 2010’da yayına girdi. İnternet sitesinde Kafkasya’daki ülkeler ve Türkiye ile ilişkileri hakkında makaleler, ropörtajlar, analizler ve yorumlara yer verilmektedir.
Çok doğru tespitler.