KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Rusya
  4. »
  5. Britanya’nın AB’den Çıkması Rusya’nın Zaferi mi?

Britanya’nın AB’den Çıkması Rusya’nın Zaferi mi?

Hasan Oktay Hasan Oktay - - 6 dk okuma süresi
486 0

Britanya’nın AB’den Çıkması Rusya’nın Zaferi mi?
sabiraskeroğlu
Britanya’da yapılan referandum sonucu AB’den ayrımla kararı (24.06.2016) uluslararası politikayı önemli derecede etkiledi. Britanya’nın Avrupa Birliği’nden ayrılması öncelikli olarak AB’nin dağılma sürecinin önünü açtı. Bir nevi domino etkisi yarattı diyebiliriz. Britanya’nın AB’den çıkmasına neden olan hem Britanya’nın küresel politikasını hem de AB’nin ekonomik toplumsal gibi iç yapısını ilgilendiren çok sayıda neden var.
Britanya’nın AB’den ayrılmasını tetikleyen en önemli neden ise birlik tarafından egemenliğinin sınırlanmasıydı. Bir zamanlar Avrupa’nın güç dengesinin dengeleyicisi olan küresel güç Britanya zamanla eski gücünü ve etkisini kaybederek Avrupa Birliği’nin üyesi olmak için Fransa gibi birlik ülkelerinin rızasına muhtaç hale geldi. Ancak Atlantik Okyanusun iki kıyısı artık dünya merkezi olmaktan çıkıp sadece merkezlerden biri haline geldi. Artık Hindistan’ı ve Latin Amerika’yı da içine alan Pasifik Okyanusun iki kıyısı, dünyanın merkezi haline dönüşmeye başladı. Her zaman dünya siyasetinde etkili bir rol olmaya çalışan finans merkezlerden biri olan Britanya, bu küresel dönüşümde yer almaya çalışmaktadır.
Aynı zamanda küresel sorunlarla mücadele edilmesi konusunda ulus-devletlerin tekrar güç kazanması Britanya’nın kararlarını da etkilemektedir. Bu gelişme sadece Britanya ise sınırlı değildir, Avrupa Birliği ülkelerinde yükselen sağ akımlar ve egemenlik tartışmaları AB üyeliğini sorgular hale getirmiştir. Fransa ve Hollanda bu örneklerdendir.
AB’nin dağılması, ya da en azından üye ülkelerinin AB’den daha bağımsız hareket etme çabalarından en fazla çıkar elde eden ülkeler arasında Rusya olacaktır. Britanya’nın AB’nin dağılma sürecine ivme kazandırması Rusya’nın hem Avrupa politikasını hem de küresel politikasını yakından ilgilendirmektedir. Bunun en büyük nedeni ise Rusya’nın sınır komşusu olan çok güçlü bir merkez olan Avrupa Birliği’nin zayıflama olasılığıdır. Birlik içinde kalan bir Avrupa, çok farklı sebeplerden dolayı Rusya’nın bu birlik dışında tutulmasına ve ötekileştirilmesine neden olmaktadır. Ortak hareket eden Avrupa Rusya için her zaman bir tehdittir. Avrupa ülkelerinin birlikten çıkması ise, Rusya’nın kendisinden hem coğrafi hem ekonomik ve askeri anlamda çok daha küçük komşularla karşı karşıya kalması demektir. Bu da Rusya’nın söz konusu kendisinden daha küçük ve Avrupa Birliği’nin desteğinden yoksun komşularına yönelik politikalar uygulaması daha kolay olacaktır. Ekonomik ilişkiler, askeri ortaklıklar ve enerji alanındaki projelerini hayata geçirme imkânı doğuracak.
Ancak Rusya’nın Avrupa ilişkileri bununla da sınırlı değildir. Rusya aynı zamanda Avrupa için ABD’yle bir mücadele içindedir. Rusya’nın en büyük hedefi ise Avrupa’nın NATO’dan kurtulmasıdır. Diğer bir değişle ABD’nin Avrupa’dan dışlanmasıdır. Avrupa Birliği’nin politikaları yüzünden birlikten ayrılmak isteyen bazı birlik ülkeleri, ABD politikaları yüzünden NATO’dan ayrılmak isteyecekleri beklentisi söz konusudur Rusya içinde…. Daha önceki yıllarda görüldüğü gibi, Fransa, İtalya ve Almanya Rusya’yla yakın ilişkileri nedeniyle NATO’da bazı kararların çıkmasını engellemişlerdir. Rusya’nın Ukrayna müdahalesi nedeniyle bu durum bir anlamda değişmiş olsa da, NATO’nun Rusya sınırında gerçekleştirdiği en son “Anakonda-2016” askeri tatbikatı Almanya tarafından eleştirilmiştir. Dolayısıyla daha heterojen (çeşitli) bir Avrupa, Rusya’nın kıtadaki çıkarına uygundur. NATO’nun zayıflaması Rusya’nın en büyük tehdit olarak gördüğü ittifaktan az tehdit algılayacaktır. Bu durum Rusya’nın kıta üzerinde, ya da en azından komşular üzerinde manevra olanağını da artıracaktır. Güç dengesini kurma konusunda daha elverişli bir ortam sağlanacaktır. Zayıf bir NATO, ya da Avrupa’dan dışlanmış bir ABD Rusya’nın küresel hedeflerinden birisidir.
Bu nedenle Britanya’nın AB’den ayrılması Rusya’nın Avrupa politikasını doğrudan etkilemiş ve Kremlin için olumlu bir gelişme olmuştur. Ancak Rusya’nın bu beklentilerinin gerçekleşmesi ve Avrupa politikasında zafere ulaşması için ise Britanya kararının Avrupa Birliği’nde domino etkisi yaratmasıyla olabilecektir. Aksi taktirde Rusya’nın bu sevinci uzun sürmeyecektir.
Sabir Askeroğlu

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir