KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Bizim Uzay Kuvvetleri Komutanlığı, Siber Kuvvetler Komutanlığı ile ayrı fakat eşit olacak mı?

Bizim Uzay Kuvvetleri Komutanlığı, Siber Kuvvetler Komutanlığı ile ayrı fakat eşit olacak mı?

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 6 dk okuma süresi
431 0
tüek birleşik dvlet

Dün ABD Başkanı Donald Trump, ABD Savunma Bakanlığına (Pentagon), Amerikan ordusunun 6. kolu olarak “Uzay Kuvvetleri” oluşturması talimatını verdiğini açıkladı. (1) Ayrıca, Bu büyük bir adım. Hava kuvvetlerimiz olacak, ayrıca uzay kuvvetlerimiz olacak; ayrı fakat eşit” açıklamasını yaptı. ABD başkanı bu açıklamaları ile yine bir ilke imza atmıştı. Proje ve fikirlerin henüz tartışıldığı ülkemizde ise uzay sektörü Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından (2) bakanlık bünyesinde temsil edilmektedir. S-400 alımı sonrası ABD’nin Türkiye’ye karşı ambargo kararı alması ile birlikte yeni nesil savaş uçağı olarak adlandırılan F-35 jetlerinin Türkiye’ye verilmemesi gündemde. Ayrıca, F-35 savaş uçakları: Teknik özellikleri ve Türkiye’ye teslimatıyla ilgili bilinmesi gerekenler (3) üzerine yazılanlara da bakmakta fayda var.

Öte yandan, Russia Today’e (RT) konuşan emekli albay Viktor Litovkin, Amerikan haber sitesi Business Insider’in yayınladığı, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemlerini almasının, ayrıca Amerikan F-35 jetlerinin yerine Rus yapımı 5. nesil Su-57 savaş uçaklarını tercih etmesinin ‘Rusya’ya NATO’ya giriş için pencere’ açacağı için bir kabusa dönüşeceği yönündeki haberi yorumladı.

Litovkin, “Bu gerçekten komik. Aynı şekilde NATO üyesi olan Yunanistan’ın hava savunma sisteminin tümü, Osa-AKM’den, Buk-31 ve S-300’lere, Rus yapımı füze savunma birimlerinden oluşuyor. NATO’nun hava savunma sistemine herhangi bir sızma söz konusu değil. Bunlar, Türkye’ye baskı kurmak ve onu Rus silahlarını satın almaktan vazgeçirmek ya da Amerikan silahlarını satın almaya zorlamak amacıyla yapılan birer spekülasyon. Onlar (Amerikan silahları) her zaman en iyi kalitede olmayabiliyor ve daha pahalı, fakat buna karşın ABD’nin NATO’da ki yasal ülkelerine karşı merhametli davranması için iyi bir rüşvet” diye konuştu.

Görüldüğü üzere, kullandığımız teknik altyapı ve teknoloji, jeopolitik konumumuz gereği sert diyaloglar ile ilginç ve kimilerine göre kazançlı bir potansiyele sahipken, iyi yönetilirken, geliştirmeden malesef uzak. Zamanında Fransa’dan alınan bir çok yasa gibi teknolojik terimlerin de Türkçeleştirilmesi hususunda da oldukça başarılıyız. Şimdilerde ise NATO ve Rus teknolojilerine pazar oluyoruz. Teknoloji transferi iddiaları ile geliştirilen stratejilerin savaşı devam ede dursun, ABD Ordusu Siber Güvenlik Komutanlığı Komutanı: Ruslar bizden korkmuyor açıklamasında bulundu. ABD Ordusu Siber Güvenlik Komutanlığı Komutanı Korgeneral Nakasone, 2016 başkanlık seçimlerine ‘müdahaleye’ karşı Washington’ın aldığı tedbirlerin ‘ABD düşmanları’ üzerinde hiçbir caydırıcı etki yapmadığını belirtti.

Korgeneral Paul Nakasone, ABD Senatosu’ndaki oturumda yaptığı konuşmada, ABD’nin özellikle seçim kampanyası sırasında sosyal medyada ‘yalan bilgi yaymakla’ suçladığı Rusya’ya işaret etti. Korgeneral Nakasone, Senato’daki oturumda, “Onlar tam şu anda başlarına ciddi hiçbir şey gelmeyeceğini düşünüyor. Onlar bizden korkmuyor” diye konuştu. Nakasone ayrıca Rusya’yı, ‘ABD’nin siber alandaki teknolojik olarak en gelişmiş rakibi’ olarak nitelendirdi. (4)

Tüm bu olup bitenlerin ötesinde şunu belirtmekte fayda var;

Bizim Uzay Kuvvetleri Komutanlığı, Siber Kuvvetler Komutanlığı ile ayrı fakat eşit olacak mı? Bu sorunun yanıtını ya devlet başkanımız versin ya da lider iddiasında olanlar ile birlikte, ehil kişi kimse açıklansın. Aksi halde, Tesla’nın, Zuckerberg’in başına gelenler ve Bill Gates ile Steave Jobs arasında geçenlerin ışığında kendilerini internetin babası olarak nitelendirenlerin, terimleri Türkçeleştiriyoruz diyenlerin oluşturdukları gölgelerin karanlığında, mum ışığında teknoloji geliştirme çabasında ama tükenmişlik sendromları ile yaşamaya çalışırken bir yere varamayacağız. Bu noktada Ulusal Siber Güvenlik Stratejileri 2019-2023 Manifestosunda bahsi geçen; “Şayet biz 2023 e kadar tam bağımsız bir bilişim altyapısı ve bilişim teknolojileri kullanamazsak Windows’tan kaçarken Linux e bağımlı kalma tehdidi ile karşı karşıya kalabiliriz” tespitine, varsa eleştirisi olan artık öne çıkıp konuşmalıdır.

Son olarak Dijital Ambargo,(6) Türkiye’de teknolojik Kaos mu hedefleniyor (7)gibi başlıklarda hep dikkat çekilen hususların gerçekliğini yaşamamak dileği ile Siber Güvenilir Kal Türkiye…

Burak Bozkurtlar kafkassam bilişim uzmanı

(1) https://www.ntv.com.tr/dunya/donald-trump-pentagona-uzay-kuvvetleri-kurmasi-icin-talimat-verdim,MASv05zudEyTBi1-mVI8ug

(2) http://www.hutgm.gov.tr/

(3) https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-44038289

(4) https://www.aksam.com.tr/dunya/abd-ordusu-siber-guvenlik-komutanligi-komutani-ruslar-bizden-korkmuyor/haber-713153

(5) https://burakbozkurtlar.com/2019-2023-ulusal-siber-guvenlik-stratejileri-manifesto/

(6) https://burakbozkurtlar.com/dijital-ambargo-2017/

(7) http://kafkassam.com/turkiyede-teknolojik-kaos-mu-hedefleniyor.html

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir