KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gürcistan
  4. »
  5. BEŞİNCİ NESİL UÇAKLAR: SU – 57 F35 “İKİNCİ BÖLÜM”

BEŞİNCİ NESİL UÇAKLAR: SU – 57 F35 “İKİNCİ BÖLÜM”

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 4 dk okuma süresi
309 0
hayalet uçak

Su – 57 Rus teknolojisinin son noktasındaki projeleri uygulama sahasıdır denebilmektedir. Uzmanlara göre Modüler yapıda inşa ile yeni nesil bir avyonik oluşturulmaya çalışılmaktadır. Mümkün oldukça bağlantı sayısını en aza indirmek, her modülün kendine has bir işlemci, bellek ve işletim sistemi ile dijital birleşiminin sağlanmasıdır. Uçağına herhangi bir mekanik denetim olmadan tamamen dijital olarak denetlenmesi temellidir. Lakin yeni nesil uçakta manevra kabiliyeti, füze ateşleme sonrasındaki sıkıntılar, ateşlenen füze ile uçağın aldığı oksijenin karışması, motordaki dengesizlikler gibi sorunlarla mücadele edilmiştir. Yeni nesil uçakta yeni özellikten biri AFAR radarıdır. H036 BELKA, bu yeni radar sistemi frekans bandını oldukça genişletmiştir. Radardaki her bir hücrenin bireysel olarak çalıştığı ve olası bir hasarda radarın diğer hücreler ile çalışmaya devam edeceği yeni özeliklerdendir. Anlayacağımız dilde ise 1mile 400 km arasında 16 hedefi aynı anda izleme kapasitesine sahiptir. Diğer uzman görüşü ise Amerikalıların da bu konuda gelişmiş olduğudur. Lakin bu özellik uçağın tamamen görünmez olduğunu iddiasını destekler nitelikte değildir. Zira etkili dağılma alanının 0.3 metreye kadar indirgenmesi gerekmektedir.
Burada değinilmesi gereken bir husus vardır. Amerika F22 gibi önemli ve nitelikli bir uçağa sahipken neden f -35 gibi orta seğmentte bir uçağı geliştirmek istemektedir. Sebepler içerisinde akla ilk gelen pahalı olmasıdır. İkinci ise terk edilemeyecek kadar bir paranın f-35 projesine yatırılmış olamsıdır.6.cı nesil Rus Uçaklarının insansız olması ise hala imkansız olarak görünmektir. Zira bir savaş pilotunun yeteneklerine sahip bir bilgisayar zekası hala geliştirilmiş değildir.
Su-57 projesinde en önemli sıkıntı Hindistan’ının projeden çıkması olarak tanımlanmaktadır. Rusya’nın 2020 yılına kadar 150 adetlik üretim hedefi Hindistan’ın projeden çıkması ile sekteye uğramıştır. Hintlilerin projeyi terk etme sebepleri çok farklı olarak basında yer alsa da temelde motorların yarattığı akışın iddia edilen tam gizliliği sağlamadığını beyan etmişleridir. Diğer iddia ise Hindistan’ın F-35 ile ilgilendiği. ABD’nin F-35 teknolojisini Hindistan aktarmayacağı ise tüm uzmanların ortak görüşüdür. İngilizlere göre su 57’nin dikey arka kuyruk, burnunun meyilsiz oluşu, kanatlar arasındaki bağlantıları gizliliği önlediği yönündeki iddialaradır.
Hindistan konusunda ise bazı önemli iddialar mevcuttur. Eski taraşım bürosu uzmanı Hindistan daha önce verilen Mig-29k ve Mig-29 KUb‘lerin sorunlu olduğunu yöne su-30’larda önemli sorunlar olduğunu , bu sıkıntıların devam ettiğini iddia etmiştir. Bu sıkıntılar neticesinde Hindistan’ın beşinci nesil yerine Mirage 2000’leri tercih etmiştir.

Kafkassam /Ömer GÖK
Kaynakça
https://lenta.ru/news/2018/04/23/su57/
http://www.iarex.ru/articles/57045.html
http://новости.ru-an.info/новости/су-57-против-f-22-и-f-35-проблемы-и-перспективы-военной-авиации/
http://svpressa.ru/war21/article/181094/
http://www.mk.ru/politics/2018/04/25/v-ssha-rascenili-problemy-s-su57-kak-polnyy-proval.html
https://topwar.ru/140462-s-chem-ostaetsya-indiya-posle-otkaza-ot-fgfa-o-konkretnyh-indiyskih-pretenziyah-k-su-57.html
https://inosmi.ru/news/20180606/242417273.html
http://newsader.com/46323-indiya-razocharovalas-v-rossiyskom-s/
https://economictimes.indiatimes.com/news/defence/indian-decision-on-f-16-f-18-could-lead-to-5th-gen-fighter-jets-us-official/articleshow/63638443.cms
http://paralay.com/pakfasu.html

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir