KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Azerbaycan
  4. »
  5. Azerbaycan’ın Seçimi

Azerbaycan’ın Seçimi

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 4 dk okuma süresi
380 0

9 Şubat günü ülke, milletvekili seçimi için altıncı kez sandık başına gidecek.

19 siyasi parti ve 299’u kadın,1025’i erkek olmak üzere toplam 1324 aday, Azerbaycan Milli Meclisi’ndeki 125 sandalye için yarışacak. Adayların yüzde 83’ü yarışa bağımsız aday olarak girdi. Adaylar arasında 5 de üniversite öğrencisi bulunuyor. Adayların 25’i, üniversite eğitimini daha önce Türkiye’de almış isimler. 1 Kasım 2015’te yapılan seçimlerde aday sayısının 767 olduğu dikkate alınırsa bu seçim için neredeyse iki katı adayın yarışa girdiği görülüyor. Kadın aday sayısı da önceki seçime göre yüzde 3 daha fazla. Adayların 80’i, önceki parlamentoda yer alan milletvekillerinden. Azerbaycan’ın kayıtlı seçmen sayısı ise 5 milyon 387 bin.

Azerbaycan’da en son 1 Kasım 2015’te genel seçim yapılmış ve Cumhurbaşkanı Aliyev’in genel başkan olduğu Yeni Azerbaycan Partisi (YAP), 125 üyeli mecliste 71 sandalye kazanarak çoğunluğu elde etmişti.

Bir sonraki parlamento seçimlerinin Kasım 2020’de yapılması bekleniyordu. Aralık 2019’da iktidardaki YAP, parlamentonun feshi ve erken seçimlere gidilmesi için Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e başvurma kararı almıştı. Erken genel seçimlerin ülkenin ekonomik kalkınması ve demokrasinin işleyişi için önemli bir fırsat olduğu, reformlara imkân tanıyacağı düşüncesi ağırlık kazanmıştı. Kasım 2019’da İlham Aliyev, Azerbaycan Başbakanı ve akabinde uzun yıllar birlikte çalıştığı ekibindeki isimlerin önemli bir kısmını değiştirmişti. Bu nedenle ilerleme için halkın güveninin yoklanmasının faydalı olacağı düşüncesi de erken seçime gidilmesinde etkili olmuştur. Her halükarda erken seçim, yasama organının yenilenmesini getirecek ve ekonomik reformların hızlandırılmasına katkı sağlayacaktır.

Azerbaycan Anayasası’na göre, Azerbaycan Cumhurbaşkanı parlamentoyu feshetme ve erken seçim kararı alma hakkına sahip. Başvuruyu Anayasa Mahkemesi’nin görüşüne sunan Azerbaycan Cumhurbaşkanı, parlamentonun feshinin anayasaya uygunluğunun açıklamasının ardından 5 Aralık 2019’da fesih talebini kabul etmiştir. Böylece genel seçimler dokuz ay kadar erkene alınmış oldu.

Erken seçimden beklentiler nelerdir?

Azerbaycan halkının daimi ilk isteği, işgal altında olan toprakların azat edilmesidir. Bu nedenle yeni Meclis’te de Karabağ konusunu bir numaralı mesele olarak gündemdeki yerini koruyacaktır.

Gelir dağılımında adaleti sağlayacak ekonomik reformlar, demokrasinin geliştirilmesi, gençlerin ülke idaresinde daha fazla yer alması halkın öncelikli beklentilerindendir. Adaylar da vaat ve projelerini halkın beklentilerine cevap veren şekilde sunmaktalar.

Seçimlerde adayların rahat bir şekilde propaganda yapması için gerekli ortamın sunulduğu gözlemleri aktarılmaktadır. Zaten günümüz koşullarında sosyal medyanın tüm ülkelerde ön plana çıktığı bir gerçek ve Azerbaycan’da da adaylar televizyon kanallarının yanı sıra ve sosyal medyayı da kullanıyorlar. Sonuçta seçmen son sözünü sandıkta söyleyecek.

Aday sayısındaki artış gibi gözlemci sayısında da artış görülüyor. Seçimi yaklaşık 66 bin yerli, 850 yabancı gözlemci izleyecek. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Parlamenter Asamblesi, Bağımsız Devletler Topluluğu, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi gibi uluslararası örgütler seçimlere gözlemci heyeti gönderdi.

On dokuz siyasi parti ile birlikte hayli kalabalık bağımsız milletvekili adayının sandık başına gideceği 9 Şubat günü Azerbaycan’ın seçimi ne olacak?

Seçimin hayırlı olsun, Azerbaycan.
Gözde Kılıç Yaşin
Söyledik.com

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir