HELBROC BG; Avrupa Birliği’nin Ortodoks üyelerinden oluşturulan savaş gücü. AB üyesi olan Yunanistan aynı zamanda AB bünyesinde oluşturulan Balkan Savaş Grubu HELBROC BG katılımcısı. AB ve Yunanistan, altı yıl öncesinden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanıdıklarını deklare etmişti. 05.07.2011’de Rum Fileleftheros gazetesi, Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı’nın AB’nin savaş grubu HELBROC’un 5 yıll ık operasyonlarıyla ilgili bülteninde, adanın kuzeyinin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) olarak isimlendirildiğini duyurmuştu. Gazete, “Yunanlı askerler ve diplomatlar tüm NATO birimlerinde ve AB’de, ‘işgal’ altındaki Kıbrıs’ı KKTC olarak niteleyecek herhangi bir şeyi önleme çabası içindeyken, bu paragrafın bültende yer alması birçok soru işaretlerine yol açtı” yorumunda bulunmuştu.(1) Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı’nın bu tavrı; de facto bir durumun kabullenilmesi anlamına geldiği gibi düşman tarafın işaretlenmesi demek. AB kuruluşu HELBROC BG Balkan Savaş Grubu’nun askeri lideri Yunanistan. HELBROC; Hellas,(Yunanistan) Bulgaristan, Romania, Bulgaristan, Romanya ve Güney Kıbrıs Rum kesimi askeri birliklerinden oluşan savaş gücü. 2011 ve 2014 yılının ikinci yarısında üçüncü ve dördüncü bekleme döneminde Balkan Savaş Grubuna Ukrayna da katıldı. 8 Kasım 2016’da, AB adayı bir devlet olan Sırbistan, Battlegroup’a üye olmak için bir anlaşma imzaladı, böylelikle üye ülkelerin sayısı altıya çıktı. Battlegroup (BG), olağanüstü yetkili, inisiyatif kullanma hakkına sahip, mobilize acil intikal birliği. AB’ye yönelik küresel veya bölgesel güvenlik tehdidi söz konusu olduğunda anında karşı koymayı hedefleyen tehdit anında hızlı hareket edebilme kabiliyetinde olan bu birlik, her an savaşa hazır bekletilen eğitimli ve donanımlı en az 1500 askerden oluşuyor. Battlegroup yani savaş grubunun kendi içinde üye ülkelerin askerlerinin yer aldığı, on beş savaş timinden müteşekkil katmanları var. Bu timler dönüşümlü olarak acil intikal için bekletiliyor.
Kuruluşu 1999 Helsinki Avrupa Konseyi’nde güvenlik tehditlerine karşı oluşturulan acil müdahale (Rapid Response- hızlı cevap) kararı çerçevesinde, AB kriz yönetiminin önemli bir parçası olarak alınan karara dayanıyor. 2003 AB Helsinki zirvesinde Avrupa Birliği üyesi devletlere yönelik güvenlik tehditlerine anında cevap verecek, hazırlıklı, eğitimli, donanımlı müdahale birliklerin oluşturulması çalışmalarının hızlandırılması yeniden güncellendi. Brüksel’de 13 Kasım 2006’da Bulgaristan, Kıbrıs, Hellas (Yunanistan) ve Romanya Savunma Bakanları HELBROC BG paketinin başlatılması için Teknik Anlaşma imzaladılar. Helen Ulusal Savunma Genel Sekreteri, bu HELBROC BG paketini 71. Hava İndirme Tugayı’na devrettirme sorumluluğunu üstlendi. Savaş gruplarının eğitimi, eşgüdümü ve üye ülke askerlerinin birlikte savaşabilme kabiliyetinin geliştirilmesi için, Avrupa Birliği Askerî Personeli (EUMS) önderliğinde HELBROC BG tatbikatları gerçekleştirilmesi programlandı.(2) Bu çerçevede 19 Eylül Cuma 2008’de Selanik kenti yakınlarındaki “Askos Profitis” atış alanında gerçekleştirilen tatbikat senaryosunun, BM Güvenlik Konseyi’nin talimatı üzerine hükümet güçleri ile silahlı grupların çatıştığı hayali bir adaya müdahale edilmesi olduğu, Atina Haber Ajansı tarafından duyuruldu. Acil İntikal Gücü’nün adada çatışmaların durdurulması, yabancı uyrukluların tahliyesi ve çatışma sonucu göçmen durumuna düşenlere, insani yardım sağlanması senaryosunu icra ettiğini kaydeden Ajans, kara ve hava unsurlarının katıldığı tatbikatı, Yunanistan Genelkurmay Başkanı Dimitris Grapsas, Rum Milli Muhafız Ordusu Komutanı Konstantinos Bismbikas, Romen Silahlı Kuvvetlerini temsilen Tuğgeneral Ion Pasoiu ve Bulgaristan Genelkurmay Başkan Yardımcısı Galimir Pehlivanov’un izlediklerini belirtti. Yunanistan’da; Bulgaristan, Romanya ve Kıbrıs Rum Kesiminin katıldığı, AB çerçevesindeki Acil İntikal Gücü (HELBROC BG-FHQ) kapsamında, “EVROPI II” adlı bir askeri tatbikat gerçekleştirildi.(3) Tatbikat öncesinde Rum Milli Muhafız Ordusu’nun (RMMO), “AB Mücadele Grubu (EU HELBROC-BG)” tarafından organize edilen ve AB tarafından desteklenen “EVROPI-II/2008” kriz yönetimi tatbikatına katılacağı, Güney Kıbrıs’ta yayımlanan Fileleftheros gazetesinde belirtilmişti. Gazete; Yunanistan, Bulgaristan, Romanya ve Güney Kıbrıs’tan oluşan “AB Mücadele Grubu”nun tatbikatının, 6-12 Eylül (2008) tarihleri arasında Yunanistan’ın “ASKOS-PROFİTİS” tatbikat alanında gerçekleştirileceğini ve tatbikatta 1200 kişinin yer alacağını, RMMO’nun söz konusu tatbikata 10’u kadın olmak üzere 60 kişiden oluşan inzibat ve sıhhiye takımı ile katılacağını; tatbikatın amacının ise, “AB FORCE HEADQUARTER (F) HQ’ın Yunan Komuta Güçleri” ile “HELBROC BG”nin koordineli çalışmasının sağlanması olduğunu yazmıştı. (4)
HELBROC BG’nin merkez üssü Yunanistan. 71. Hava İndirme Tugayı; Yunanistan Kara Kuvvetleri 1.Ordusuna bağlı 2. Kolordu birliklerindendir. Makedonya-Veroia (Karaferye) bölgesinde konuşludur. Karaferye (Veria), Orta Makedonya Bölgesine Orta Makedonya Bölgesine bağlı Imathia ilinin merkezidir. 71. Hava İndirme Tugayı’nın görev tanımı sadece HELBROC BG ile sınırlı değildir. Olası Türk Yunan savaşında 2. Kolorduya bağlı diğer askeri unsurlarla birlikte Meriç yakınlarındaki ön cepheye çeşitli kademelerde yardım etmeleri, hatta Türk ordusunun gerisine sızma ve lojistik yolları kesmeleri planlanmıştır. Özellikle 2. Kolordu’suna bağlı mobil birliklerin Meriç boyunda Türk birliklerinin gerisine, Adalar Denizi’ndeki Türk Adaları’na, Türkiye’deki belli noktalara veya kendi adalarına indirme teşebbüsünde bulunmaları programlanmıştır. 71. Hava İndirme tugayının bir diğer görevinin toplumsal olaylara müdahale etmek olduğu, 4 Şubat 2011’de, Yunan ordusunun 71. Hava İndirme Tugayı’na kemer sıkma önlemleri karşıtlarıyla çatışma senaryosunun da dahil olduğu bir tatbikat yaptırmasıyla ortaya çıkmıştı. (5)01 Mart 2017’de Bulgaristan Geçici hükümeti, Sırbistan’ın Bulgaristan, Yunanistan, Kıbrıs ve Romanya Savunma Bakanlıkları arasında Avrupa Birliği “HELBROC” Savaş Grubunun kurulmasına ilişkin Teknik Anlaşmasına katılmasını onayladı. Avrupa Birliği “HELBROC” Savaş Grubu, 2006 yılında Yunanistan’ın başını çektiği dört ülke tarafından kuruldu. 2011 yılında Savaş Grubuna Ukrayna katıldı, 2016 yılında ise Sırbistan bir askeri polisi müfreze ile, sivil-askeri işbirliği grubu ve kurmay subaylarla katılımını beyan etti.(6) Son olarak AB’nin Balkan Savaş Grubuna Sırbistan’ın’ da katıldığı, Sırbistan Savunma Bakanı Aleksandr Vulin’in Atina ziyareti sırasında açıklandı. Yunanistan Savunma Bakanlığı, Sırbistan’ın Avrupa Birliği’nin(AB) Yunanistan, Bulgaristan, Kıbrıs Cumhuriyeti, Romanya ve Ukrayna’nın oluşturduğu HELBROC BG adlı savaş grubuna katılım sürecini tamamlayan belgeye son imzaların atıldığını bildirdi.(7)
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un hedefi, Avrupa Birliği’nin yeniden kurulması. Buna Avro ülkeleri için ortak bir bütçenin yanı sıra bir AB mülteci dairesi ve daha derin askeri işbirliği dahil.(8) Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa’yı baştan sona yenileyeceğini savunduğu “Büyük Avrupa Projesi”; Daha demokratik daha etkin, daha az bürokratik” bir Avrupa. Ama öyle sıradan veya üfürükten değil, Avrupa Finans Bakanlığı ve Euro bölgesi Bütçesi, iki vitesli Avrupa, çekirdek Avrupa ve ikinci dalga ülkeleri, Avrupa Ordusu, sınır güveliği, Avrupa Tarım ve İklim politikası, Avrupa Göçmen Ofisi, Avrupa Terör Mahkemesi, Avrupa Teknoloji ve Dijital Yenilik Ajansı ve Avrupa Üniversitesi, Avrupa asgari ücreti gibi pek çok reformu içeren “Büyük Avrupa”.(9) Avrupa Birliği HELBROC BG üzerinden bir savaşa hazırlanıyor. Bunu bizzat Yunanistan Milli Savunma Bakanı Panos Kammenos Sırbistan Savunma Bakanı Aleksandr Vulin’le görüşmesinde söylüyor ve diyor ki; Sırp halkı, ulusları tahrip ederek küreselleşmeyi geliştirenlerin (yani Amerikanın) ilk kurbanı olmuştur. Lahey Uluslararası Mahkemesi’nin uzun yıllardır takiplere maruz kalan savaş suçlusu Başkan (Slobodan) Miloşeviç’i affetmesi tesadüf değildir. Küreselleştirmeye getirenlere karşı Avrupa Birliğinin tepkisidir, karşı koymasıdır. Şimdi bunlar (herhalde Amerika ve Türkiye’yi kast ediyor) dini kuruluşları (Ortodoks Kilisesi) istikrarsızlaştırmaya yönelik tertipler içindedir. Amaçları Balkanlar’da savaş çıkarmaktır. Fakat şu anda bu küresel gücün (ABD) karşısında Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa ve NATO’nun uluslararası kamuoyu var.(10)
Ömür Çelikdönmez
Bakınız:
1- 05.07.2011/ http://www.hurriyet.com.tr/yunan-genelkurmayina-kktc-tepkisi-18176890
2- https://www.globalsecurity.org/military/world/europe/battlegroup-helbroc.htm
3- https://www.abttf.org/images/BT_Basinindan/Cumhuriyet_260.pdf
4- 30.08.2008/ http://www.starkibris.net/index.asp?haberID=14354
5- https://www.wsws.org/tr/2012/jun2012/gree-j01.shtml
6- https://iic.bg/bulgaristan-in-haberleri/bulgaristan-s-rbistan-n-avrupa-birli-i-helbroc-sava-grubuna-kat-lmas-n-onaylad
7- 28.09.2017 https://tr.sputniknews.com/rusya/201709281030351523-sirbistanda-abnin-balkan-savas-grubuna-dahil-oldu/
8- https://www.eurotopics.net/tr/186806/macron-ab-yi-yeniden-kurabilecek-mi
9- https://www.amerikaninsesi.com/a/macron-buyuk-avrupa-projesini-acikladi/4045108.html
10-28.09.2017 / https://tr.sputniknews.com/rusya/201709281030351523-sirbistanda-abnin-balkan-savas-grubuna-dahil-oldu/