İdeolojiye göre 8 Mart, materyalist sosyalistlerin ve komünistlerin belirli zaferlerini kutlayan bir gündür. Aynı zamanda Clara Setkin ile bağlantılı olarak Yahudilerin gizli geleneğiyle ilgili olduğu iddia edilmektedir. Diğer bir deyişle Purim’in Yahudi bayramı, Clara Setkin’in konuyu gündeme getirdiği 8 Mart’ta düştü. Bu, Purim’in kadın zihninin ve Yahudi ulusal kurtuluşunun bir kutlaması olmasından kaynaklanmaktadır. Purim’in öyküsünün özeti şu şekildedir: “Bibliya geleneğine göre, Yahudiler MÖ 480’de Babil esaretinden kurtarıldıktan sonra, dileyenlerin Kudüs’e dönmesine izin verildi. Ancak “kısıtlanmış” Yahudilerin acelesi yoktu. Bu durum İranlıları giderek daha fazla endişelendirmeye başladı. İran ordusunun başkomutanı Aman, İran Kralı Kserks’e giderek durumu anlattı. Kserks, tüm Yahudileri yok etmeye karar verir. Kserks’in Yahudi kimliğini gizli tutan karısı Esther, kocasının kararını tersine çevirmeyi başardı. Sonuç olarak, İran Şahının kararı, Yahudilerin değil düşmanlarının öldürülmesini öngörüyor. Yahudiler çok geçmeden Yahudi karşıtı İranlıları ezdi ve Aman’ın kulağını kesti. Bu arada, Yahudiler hala Purim’de, Aman’ın kulağını simgeleyen üçgen tatlılar pişiriyorlar. Büyük olasılıkla Clara Setkin’in önerisi kişisel ilgi alanlarına dayanıyordu ”(Uluslararası Kadınlar Günü / Wikipedia, özgür ansiklopedi).
Ancak unutulmamalıdır ki, 1910’da 1857 olaylarını anmak için önerilen Uluslararası Kadınlar Yılı, resmi olarak ancak 1975’te resmiyet kazanmıştır. Birleşmiş Milletler de 8 Mart 1975’i ilk kez tanıdı. 1977’de 8 Mart, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından bir kadınlar günü olarak kabul edildi.
Aynı zamanda 8 Mart’ta dünya çapında pek çok olay gerçekleşti. Tüm olayları bu törenle ilişkilendirmek zorunda kalırsak, çelişkili fikirler ortaya çıkabilir. Purim’in bu bağlamda bu tatille bağlantılı olduğu da gerekçe ile hala doğrulanamadı.
8 Mart’ta konusunu Sosyalistler gündeme getirmiş olsalar da, Hak ve adalet talep edildiği için BM nihayet bu günü 70 yıllık bir gecikmeye rağmen Dünya Kadınlar Günü olarak tanımaya zorlandı. Bu günü kutlamanın önemi, adalet ve gerçeğe dayandığı için gereklidir.
Bu bayramın kutlanmasıyla ilgili başka bir konuya değinmek istiyoruz. Her yıl 8 Mart’ta önemsizliğini açıklamaya çalışan yabancı sesler duyulmaktadır. Evet, Her Şeye Gücü Yeten Yaratıcı, bir kadını bir gün için değerli kılmaz, ancak yılın her günü ona değer verilmesini emreder. Bugünün bayram olarak kutlanması ideolojisiyle pek alakalı değil. Ancak, belirttiğimiz gibi, bu ideolojinin temelinde inkar edilemez haklar ve yasal sorunlar vardır. Ancak bu tatil özünü çoktan yitirmiş ve annelerin ve kadınların sevildiği bir bayram haline gelmiştir. Kimse kadınlara veya annelere çiçek verirken, komünistlere veya Yahudilere değil, sevdiklerine sevgi ve saygı göstermek için veriyorlar. Dünya halkları komünistleri o kadar sevmiyor. Ama bu günü kutluyor. Çünkü bugün kadınlarla bağlantılı olduğu için kadınlara karşı artan saygı ve ilginin günü. Sevgili kadınlar, bu güzel aşk gününüz kutlu olsun. Keşke sizin için bütün günler 8 Mart olsaydı …
Atif İSLAM oğlu İSLAMZADE
Doç, doktor, AMEA Folklor Enstitüsü e-mail: atif.islamzade@mail.ru