Türkiye ile çok yapıcı bir diyaloğumuz var. Bu diyalog çerçevesinde ne Ermeni ne de Türk tarafı herhangi bir ön koşul ortaya koymadı. Diplomatik ilişkilerin kurulmasının temel amacının Ermenistan-Türkiye sınırlarının açılması olduğunu kamuoyuna açıkladık. O sınır 34 yıl önce Türk tarafı tarafından kapatılmıştı. Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, Brezilya’nın Correio Braziliense gazetesine verdiği röportajda, Ermenistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleşme ihtimaline değinerek şunları söyledi:
“Özellikle hava kargo taşımacılığına getirilen yasak kaldırıldı, direkt uçuşlar başlatıldı ve bir dizi güven artırıcı tedbir hayata geçirildi, bazı ilerlemeler kaydettik.” İlk aşamada sınırın üçüncü ülke vatandaşlarına ve diplomatik pasaport sahibi Ermenistan ve Türkiye vatandaşlarına açılması konusunda mutabakata vardık. Ancak bu anlaşma henüz hayata geçirilmedi.
Türk ortaklarımızdan, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin nihai olarak normalleşmesine kadar Ermenistan sınırını tamamen açma konusunda itidalli davrandıklarını duyuyoruz. Resmi bir ön koşul olmamasına rağmen Türkiye’nin Ermenistan’la ilişkilerini Azerbaycan’la ilişkilerinin normalleşmesine bağladığını görüyoruz. Ancak biz öncelikle Ermenistan-Türkiye sınırının açılmasının Ermenistan-Azerbaycan ilişkilerine de çok olumlu etki edebileceğine inanıyoruz.
Türkiye ile varılan somut anlaşmalar arasında, ikili bazda sınır altyapısı çalışmalarına başladığımız da yer alıyor. Ermeni ve Türk uzmanlar Gümrü-Kars demiryolunun durumunu inceliyorlar. Bu süreçler zaten devam ediyor.
Güney Kafkasya’da sürdürülebilir barışın, kayıp kişilerin ve zorla kaybetme mağdurlarının akıbetinin ortaya çıkarılması da dahil olmak üzere insani konulara bağlı olduğuna inanıyoruz. Aynı zamanda Bakü’de hâlâ sahnelenmiş yargılamalardan geçen Ermeni tutuklular da var. Mirzoyan, “Onların derhal serbest bırakılmasının Ermeni ve Azerbaycan halkları arasında kalıcı barışın sağlanmasına katkı sağlayacağına inanıyoruz” dedi.