KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Arap Ülkelerinin Katara Karşı Tutumu

Arap Ülkelerinin Katara Karşı Tutumu

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 3 dk okuma süresi
295 0

İslam dünyasındaki çatışmalar sadece Suudi Arabistan ve İran arasında yaşanmamıştır. Geçmiş tarihin de yoksulluklara yüz tutmuş olsa da şuan ki doğalgaz rezervi ile zenginleşen Katar günümüz sorunların da aktif rol almaktadır. Ayrıca bünyesinde ABD komuta merkezini de bulundurmaktadır. Osmanlı Devleti de Birinci Dünya Savaşına kadar olan sürede Katarı topraklarına katmayı başarmıştır. Fakat daha sonralarında İngiliz himayesine giren Katar 1971 yılında tamamen İngiliz Himayesinden de ayrılıp bağımsızlığını ilan etmiştir.
Günümüzdeki sorunlar da ise Mısır ve diğer Arap emirlikleri Katar ile ilişkilerini kesmeye karar vermiştir. Katar teröre destek verme gerekçesiyle Arabistan tarafından suçlanmakta ve ayrıca IŞID’ı de destelemekle suçlanmaktadır. ’’Müslüman Kardeşler hareketi’’ bir terör hareketi olarak nakşeden Mısırda bu sebeple ilişkileri kesmenin doğru olacağı kanısına varmıştır. Ünlü Katar basını olan QNA haber ajansında es-Sani’nin Hizbullah ve Hamas’a karşı daha naif olunması gerektiğini vurgulamasıyla işler daha da netleşmektedir. Ülkenin Siber saldırıya uğradığını üst merciler söylese bile yeterince tatmin olunmamıştır. Katar tarafı uzlaşı istese dahi diğer Arap ülkeleri buna yanaşmamaktadır. Ayrıca Katarın Taliban, Hamas gibi örgütlere finansal yardım yaptığının da söylentisi olmuştur. Fakat doğruluğu kanıtlanmamıştır. Aslında bu suçlamalar Arap Baharı sırasında ortaya çıkmıştır. Şuanda da Riyad bu tartışmaları arttırmaktadır. Amerika’nın tutumu ise hem Suud hem de Katarla oldukça iyi olmaktadır. Ayrıca ABD Katara satmış olduğu silahlarla oldukça para kazanmaktadır. Suudi Arabistan ve müttefikleri hava üslerini Katar’a kapatıp ulaşımla beraber irtibatı kesede İran üzerinden daha sonradan yeni rotasını oluşturmuştur. Arap ülkelerinin kurduğu Körfez İşbirliği Konseyi bu durumlardan oldukça etkilenmiştir. Kuveyt ve Umman beklenenin tam tersini yaparak Katara karşı gard almamışlardır. Türkiye’ye bakıldığında ise 1972 yılında Büyükelçilik açmış ve 2014 yılında askeri üs oluşturmuştur. Ayrıca Katar Türkiye pazarını kuvvetli bir biçimde kullanmaktadır ki Türkiye de bu imkanı oldukça Katara sağlamıştır . QNB Finansbank’ın %99 hissesine sahip olmuştur. beIN Spor, Dijitürk, Boyner %30 una sahiptirler. Geçen sene yaşanan kargaşa sonucunda Amerika desteğiyle Arap Ülkeleri Katara karşı boykot ilan etmiş fakat yanlarında olan sadece Türkiye olmuştur.
KAYNAKÇA:
https://www.haberler.com/katar-in-turkiye-de-18-milyar-dolar-dunyada-9697549-haberi/
http://www.aljazeera.com.tr/ulke-profili/ulke-profili-katar
https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-40159120#anchor1
İstanbul Gelişim Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü 3.sınıf Öğrencisi ve Kafkassam Stajyeri Ceren Güloğlu

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir