KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Ermenistan
  4. »
  5. Anna Kirakosyan: Paşinyan Putin’i neden aradı?

Anna Kirakosyan: Paşinyan Putin’i neden aradı?

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 2 dk okuma süresi
19 0

Nikol Paşinyan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda yaptığı görüşme ile ilgili açıklamayı kısa bir mesaj yayınlamakla yetindi ve muhatapların Ermenistan’ın Avrasya Ekonomik Birliği başkanlığının sonuçlarının yanı sıra Ermenistan’la ilgili bir dizi konuyu tartıştığını kaydetti.

Aslında Rusya ile Ermenistan gündemi daha kapsamlı sorunlar içermektedir. Rus tarafı, telefon görüşmesinin Ermeni tarafının inisiyatifiyle gerçekleştiğini ve entegrasyon işbirliğinin daha da derinleştirilmesine yönelik acil konuların tartışıldığını, öncelikle enerji sektöründe, EAEU çerçevesindeki pratik faydalardan bahsedildiğini belirtmektedir. Paşinyan’ın, Erivan’ın AB ile ilişkiler bağlamında son adımlarına açıklık getirdiği, Putin’in ise konuyla ilgili yorum ve değerlendirmelerde bulunduğu kaydedildi. Rusya Cumhurbaşkanlığı makamı, hangi değerlendirme ve yorumlardan bahsettiğimizi detaylandırmıyor.

Paşinyan’ın Rusya ve İran cumhurbaşkanlarının Moskova’daki toplantısı öncesinde Putin’i araması dikkat çekiyor. Putin ve Pezeshkian uzun süre müzakerelerde bulundu, ardından büyük bir stratejik ortaklık anlaşması imzaladı. ayrıca Güney Kafkasya’ya da değinerek, bölge dışı güçlerin varlığının her iki ülkenin çıkarlarını tehlikeye attığını kaydetti. Bölge dışı güçleri Güney Kafkasya’ya getiren de mevcut Ermenistan hükümetidir ve bu yeni güçler hem Rusya hem de İran için tehlike yaratmaktadır.

Paşinyan’ın Moskova ve Tahran’ı adımlarının kendilerine karşı olmadığına ikna etmeye çalışması doğal ama iki başkentin tepkisi kimsenin bu sözlere inanmadığını gösteriyor. Paşinyan’ın Batı’yı memnun etmeye yönelik adımları Ermenistan’a yeni felaketler getirecek.

Anna Kirakosyan

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir