KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Amerikalılar Türkiye’de operasyon yapar da Türkler Amerika’da yap(a)maz mı?

Amerikalılar Türkiye’de operasyon yapar da Türkler Amerika’da yap(a)maz mı?

Ömür Çelikdönmez Ömür Çelikdönmez - - 13 dk okuma süresi
322 0

Eşeğini dövemeyen semerini dövermiş. Bizimkisi o hesap. Neden mi? 07.03.2017’da ABD Adana Konsolosluğunda tercüman olarak görev yaptığı belirlenen Hamza Uluçay, terör örgütü PKK’nın sözde üst düzey sorumlusu “Behzat” kod adlı teröristin Mardin’de etkisiz hale getirilmesinin ardından bölgeye giderek halkı provokatif eylemlerle yönlendirmeye çalıştığı iddiasıyla gözaltına alındıktan sonra adli kontrol kararıyla serbest bırakmış, savcılığın itirazı üzerine yeniden gözaltına alınıp tutuklanmıştı. Hamza Uluçay’ın evinde yapılan aramada 21 adet “B, C, D, F, G, K, L” serisi 1 dolar ele geçirilmişti.(1) İstanbul Başsavcılığı, 17 Aralık Kumpasının talimatı kim ya da kimlerce verildiğine ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu’nda görevli Metin Topuz’un, 17-25 Aralık öncesi firari savcı Zekeriya Öz’ün odasında kurulu Başsavcılık adına kayıtlı telefon numarası ve Zekeriya Öz’ün oğluyla irtibatlı olduğunu tespit etmişti. Birkaç gün önce ABD İstanbul Başkonsolosluğu irtibat görevlisi Metin Topuz; 17 Aralık kumpasını tezgâhlayan Fethullahçı ünlü Polis Müdürleri ve Kaçak Savcı Zekeriya Öz ile irtibatı belirlendi ve ‘Siyasi ve askeri casusluk’, ‘Anayasal düzeni bozmaya teşebbüs ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçlaması kapsamında tutuklandı.(2)

Sedat Ergin satır aralarını iyi okuyan bir muharrir ve müdekkik. 5 Ekim 2017 tarihli yazısı ABD ile Türkiye arasındaki yakınlaşmayı gözler önüne seriyor. Kemal Batmaz’ın 1 Ocak 2016 tarihinde ABD’ye giriş yaptığında havaalanında kendisini sorgulayan gümrük ve sınır muhafaza memurlarına “Pensilvanya’da imam Fethullah Gülen’in yanında kalacağını” açıkladığı mülakat belgesinin Ankara’ya iletilmesinin, ABD yönetiminin Ankara’da görülmekte olan 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili en kritik davanın seyrini etkileyebilecek öneme sahip bir delil olduğunu belirtiyor. ABD’nin Türk hükümetiyle paylaşma kararı almasının, herhangi bir adli konu gibi görülemeyeceğini söylüyor ve soruyor; ABD’nin Kemal Batmaz hamlesi ne anlama geliyor? Darbe sanıklarının ABD’deki faaliyetlerinin aydınlatılması amacıyla Washington nezdinde birçok girişim yapılmış olmasına karşılık, yönetim bu alanda Türk tarafıyla girdiği işbirliğini en azından yakın zamana kadar çok sınırlı tutmuş, örneğin bu belgeyi 8 Eylül 2017 tarihine kadar paylaşmamıştır. Buna karşılık, Washington son gelişmeyle yeni bir tutum almıştır. ABD’nin neden 14 aya yakın bir süre bu adımı atmayıp, birden tutum değiştirdiği sorusu yanıt bekliyor. Kuşkusuz, ortaya çıkan yeni durum önümüzdeki günlerde başka adımların gelip gelmeyeceği sorusunu da tetikliyor.(3) Yeni süreçle ilgili gelişmeleri sizinle daha önce paylaşmıştım, ABD ile Türkiye arasında diyalog kapısının açık tutulduğunu bazı görüşmelerin yapıldığını, belirtmiştim.

Şimdi size ABD’de gerçekleşen ve Türklerin isminin geçtiği bir olaydan söz etmek istiyorum. Olayın öznesi ABD’nin başkenti Washington merkezli faaliyet gösteren Turkish Heritage Organization (THO) (Türk Miras Derneği) adlı düşünce kuruluşu. Amerikan medyasında THO hakkında Rusya bağlantılı faaliyet gösterdiği” iddiaları yer almıştı. Çok ilginç değil mi? ABD’nin başkenti Washington merkezli faaliyet gösteren Turkish Heritage Organization (THO) adlı düşünce kuruluşundan yapılan yazılı açıklamada, son günlerde THO hakkında Amerikan medyasında çıkan “Rusya bağlantısı” iddiaları reddedildi. Açıklamada “Yakın zamanda FETÖ gruplarının bazı ABD’li gazeteci ve TV sunucularını kullanarak, Türk-Amerikan ilişkilerinin gelişimine katkı sağlayan kurumlara saldırıları ciddi şekilde artmaya başlamıştır.” denildi. ABD’de yayın yapan haber portalı Politico, geçen haftaki bir haberinde, ABD Başkanı Donald Trump’ın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn ile Rusya ile yakınlığı olan bazı kişiler arasında bağlantı olduğunu ve THO’nun da bu bağlantılarla ilişkili olduğunu iddia etmişti. Aynı haber Amerikan MSNBC kanalında da yer almıştı.(4)

Turkish Heritage Organization (THO) Türk Miras Örgütü, Türkiye’nin uluslararası toplumdaki rolü ve ABD-Türkiye ikili ilişkilerinde önem taşıyan konular hakkında tartışma ve diyaloğu destekleyen, ABD’de yaşayan Türkler tarafından kurulan, bağımsız, tarafsız, kar amacı gütmeyen bir organizasyon. THO’nun etkinlikleri, programları, araştırmaları ve yayınları ABD-Türkiye ilişkisinde altı kritik sorunu araştırmak için benzersiz bir platform oluşturuyor: Güvenlik, Enerji, Eğitim, Ekonomi, İnsani Yardım, Teknoloji başlıklarında iki ülkenin siyasi, kültürel ve ekonomik ilişkilerine önemli katkılar sunuyor. Bu alandaki faaliyetleri çerçevesinde THO, önde gelen düşünce kuruluşlarıyla, üniversitelerle ve kar amacı gütmeyen organizasyonlarla aktif olarak yuvarlak masa toplantıları, panel tartışmaları gerçekleştiriyor. Buna ek olarak THO, ABD-Türkiye ilişkilerindeki gelişmelere ilişkin zamanında ve bağımsız analiz ve araştırma yapmak için Türk ve Amerikan akademisyenler, uzmanlar, devlet görevlileri ve uygulayıcılarla birlikte çalışır. Turkish Heritage Organization; Türk-Amerikan kökenli ve geniş diaspora ağına sahip ve ABD-Türkiye ilişkilerini teşvik etmeyi ve kolaylaştırmayı amaçlıyor.(5)

ABD Başkanı Donald Trump’ın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn kimdi? İrlanda kökenli Katolik bir asker babanın ikisi general olmuş 9 çocuğundan biri. Flynn, Irak Savaşının ilk 6 yılında Özel Operasyonlar Komutanlığının istihbarat başkanı olarak Irak’taydı ve bugün IŞİD’i yöneten birçok teröristin yetiştiği zeminin yakından tanığı oldu. Komutanı McChrystal, Afganistan’a atandığında Flynn’ı da yanında istihbarat başkanı olarak götürdü. Generallikten istifa edip emekli olduktan sonra, Neocon şahin Michael Ledeen ile birlikte “Savaş Alanı: Radikal İslam ve Müttefiklerine karşı Savaşı Nasıl Kazanabiliriz?” adlı bir kitap yazdı. Flynn Dallas’ta bir konuşmasında, ‘İslam bir din değil politik bir ideoloji ve kanser. Din kisvesi arkasına saklanıyor’ görüşünü dile getirmişti. (6)

ABD Başkanı Donald Trump’ın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn’ın istifa süreci nasıl yaşandı? Seçimden önce Rus yetkililerle gizlice ABD’nin Rusya’ya uyguladığı ambargoyu kaldırma konusunda pazarlıklar yaptığı ortaya çıkan Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı, Irak Savaşı sonrası dönemde ABD’nin Ortadoğu’da askeri istihbarat şefliğini ve sonrasında ABD askeri istihabarat başkanlığı da yapan general Michael Flynn istifa etmişti. ABD yasaları (Logan Act), yetkili olmayan kişilerin dış politika konularında yabancılarla pazarlıklar yapmasını yasaklıyor. ABD Başkan kabinesinde en kritik koltuklardan biri olan Ulusal Güvenlik Danışmanlığı, SSCB ile Soğuk Savaşın başlamasından sonra 1947 yılında, dışişleri, savunma, uluslararası ekonomi politikası ve istihbarat konularında koordinasyon sağlanması amacıyla oluşturuldu. 1949 yılında ise kurumun başına Ulusal Güvenlik Danışmanı atandı. Kamuoyunda kısaca Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak bilinse de makamın resmi adı, ‘Ulusal Güvenlik Konularında Başkan Asistanı . 1970’li yılların başında Nixon’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Henry Kissinger ile birlikte bu makamın etkinliği ve gücü arttı. Kissinger, Ulusal Güvenlik Danışmanlığını ve Dışişleri Bakanlığını aynı anda üstlenmiş tek kişi aynı zamanda. Zbignew Brzezinski, Colin Powell, Condoleezza Rice, Brent Scowcroft bugüne kadarki etkili Ulusal Güvenlik Danışmanlarından bazıları.(7)

Turkish Heritage Organization (THO) Türk Miras Örgütü ABD’de etkin bir kuruluş. ABD’de yaşayan Türklerin yönetime aktif katılması için faaliyet gösteriyor. Yerel seçimlerde Türklerin sosyalizasyonu ve sitemle bütünleşmesine çalışılıyor. Bu amaçla Türkiye kökenli ABD vatandaşlarının ülke siyasetinde aktif rol alması için yerel seçimlerde 7 Türk kökenli adayın seçime girmesi kararlaştırıldı. ABD’deki Türk toplumu; Kongre üyeleri ve senatörler arasında da Türkiye kökenli isimler olmasını arzuluyor. Turkish Heritage Organization (THO) Başkanı Ali Çınar’ın açıklamasına göre; Turkish Heritage Organization önümüzdeki günlerde gerçekleşecek yerel seçimlerde yarışacak adayların yanı sıra Türk kökenli vatandaşları kongre üyesi ve senatör olarak da görmek istiyor. Kasım ayında gerçekleşecek ABD yerel seçimlerine ilişkin bilgiler veren Çınar, “Türkiye kökenli ABD vatandaşlarının ülke siyasetinde aktif rol alma çalışmaları sürüyor. Yerel seçimlerde 7 Türk kökenli aday yarışacak. Geçmişe oranla daha fazla kişinin hem yerel hem de federal seçimlerde aday adayı ve aday olduğunu görüyoruz. Türklerin yoğun olarak yaşadığı New Jersey eyaletinin Paterson şehrinde belediye başkan yardımcılığı görevini Türk kökenli Derya Taşkın yürütüyor.” bilgisini paylaştı. (8)

Türk kökenli birçok ABD vatandaşı halen kongrede, kongre üyelerinin yanında görev yapıyor. Nitekim Türk-Amerikan topluluğundan yerel seçimlere katılacak 7 isimden Kemal Bozkurt bunlardan biri ve Massachusetts eyaletine bağlı Lawrence şehrinin halk kütüphanesinde yardımcı direktör olarak görev yapıyor. Bozkurt ayrıca dört kez Massachusetts Demokratik Partisi eyalet delegesi olarak seçilen bir Türk. Avukat Aylin Açıkalın Maklansky ise Louisiana eyaletine bağlı New Orleans’ın şehir konseyi için demokrat adaylar arasında yer alıyor. New Jersey’nin Chatham şehrinde yaşayan Tayfun Selen de şehir komitesinde görev yapması beklenen Cumhuriyetçi adaylar arasında. Türk-Amerikan Topluluğundan Yelda Bartlett ile evli olan Ben Bartlett de halen Berkeley Şehir Kongresi üyeleri arasında bulunurken, Kaliforniya Eyalet Kongresi’nin adaylarından biri olarak dikkati çekiyor. Yale Universitesi’nde eğitim gören 19 yaşındaki Hacıbey Çatalbaşoğlu, Connecticut’ın New Haven şehri için yerel yönetime talip bağımsız aday olarak çalışmalarını sürdürürken, 14 yıl boyunca Houston şehrinde hakim olarak görev yapan Jay Karahan, Cumhuriyetçi adaylar arasında. Yusuf Arıkan’ın eşi olan Lauren Arıkan ise Maryland eyaletinin yönetiminde söz alacak Cumhuriyetçi adaylar arasında bulunuyor. Demek istediğim ABD2de yaşayan Türkler gurbet elde ana vatana sahip çıkmanın mücadelesini veriyor. Sahi, TRUMP’ın İslam düşmanı güvenlik danışmanı Michael Flynn’ı Türkler mi harcadı?

Bakınız:
1- http://www.haber7.com/guncel/haber/2275135-abd-adana-konsoloslugu-calisani-pkkdan-tutuklandi
2- 04-10-2017/ http://www.turkishny.com/headline-news/2-headline-news/254435-fetoculerle-irtibatli-abd-konsolosluk-calisani-tutuklandi
3- http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/sedat-ergin/abdnin-kemal-batmaz-hamlesi-ne-anlama-geliyor-40600138
4- https://www.haberler.com/turkish-heritage-organization-hakkindaki-iddialari-9565605-haberi/
5- http://www.turkheritage.org/en/about-us
6- http://fortune.com/2016/11/18/donald-trump-gen-michael-flynn-national-security
7- http://amerikabulteni.com/2017/02/14/trumpin-ulusal-guvenlik-danismani-michael-flynn-istifa-etti/
8- 27 Eylül 2017 Çarşamba/ http://www.dunyabulteni.net/amerika/408535/abddeki-yerel-secimlerde-7-turk-kokenli-aday-yarisacak
Ömür Çelikdönmez
Twitter:@oc32oc39

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir