KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. ALTIN VE EMTİA PİYASALARI ÜZERİNE

ALTIN VE EMTİA PİYASALARI ÜZERİNE

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 4 dk okuma süresi
332 0

Franklin ROOSVELT ‘in başkanlığındaki dönemin başındaki ilk yıllarda kabul edilen bir yasa Amerikalıların altın sahibi olmasını yasaklar, Sebebi ise fiyatları yükseltmek umuduyla dolarlın içindeki altın tutarı azaltılması yada 1 ons altını karşılıyan dollar miktarının artırılması, buna karşılık ellerinde altın bulunduranlar yani kağıt paralarını ve mevduatlarını altına çevirmiş olan bankalar , özel spekülatörlerin haksız kazanç sağlamasının önüne geçmek için yapmıştır. Roosvelt ‘in altın edinimi yasaklıyarak dolların kur gücünü muhafaza etmeye çalışmıştır.

Bu yasa 1975 yılında Senatör James BUCKLEY ‘inin öncülüğünde yürürlükten kaldırıldı.İlk altın alanlardan biri Senatör James BUCKLEY oldu ,bu tarihten itibaren altın spekülasyonun başlangıcı oldu. Altın bir daha o eski fiyatları asla görmedi.(1)
Günümüzde külçe altına yapılan yatırım ekonomiye dönmez, ticarete katkıda bulunmaz
Altın para olup tedavüle girmediği sürece ekonomileri daraltır, yastık altı olur.Altın sadece üreten firmalara ve spekülatörlere kar sağlar.

2010 yılın 3.çeyrek sonu itibariyle dünya ortalama maliyetleri 642 dollar/onz civarıdır.
En ucuz çıkartma maliyeti Latin Amerika 471 dollar/onz ,en pahalısı 927 dollar/onz ile güney Afrika’dır. Ortalama işlem gördüğü fiyat ise 1227 dollar /onz dur.(ABN AMBRO verileri)
Altın maliyetinde yükselen enerji fiyatları da etkindir,yinede Güney Afrika ‘da bile %30
kar mevcuttur.

Gelişmiş ülkeler ,Dünyada diğer ülkelerin üretimine engel olamadıkları için ,hammadde
fiyatların kontrol ederek üretime etki etmektedirler, genelde hammadde teminini kendi tekellerine almak için bu konuda yoğunlaşmaktadırlar.Şu anda dünyadaki kaosun sebebide
budur.

Dünyamızdaki diğer bir olgu ise merkez banklarının para basarak üretmiş olduğu enflasyondur. Kamu borç faizlerini düşük tutarak yada sıfıra getirerek.Gayri Safı Milli Hasılayı enflasyon baskısıyla ekstra yükselterek, gayri safi milli hasıla / borç oranlarını aşağı çekmektedirler.Bu durumda kurlarda bir enflasyon yaşanmasına hem emtia maliyetlerine hemde fiyatlarına yukarı yönlü bir baskı oluşturmaktadır.ı

Hammadde fiyatlarını kontrol etmeninin en iyi yollarından biri emtia borsalarıdır.Oyun kurucuların çoğu üretici firmalarla beraber hareket ederek bugün için fiyatları yukarı çekmektedirler.Diğer katılımcılar bu an için fiyat oluşturmakta pasifize oluşmuş durumdalar.
Bu durum insanların alım güçlerin kaybedecekleri yeni bir krize kadar böyle devam edebilir.
Ama her trendde olduğu gibi yavaşlamaya başlamıştır.

ALİ ÇELİK Kafkassam Ekonomi araştırmaları

ALINTILAR:

(1)JOHN KENNETH GALBRAITH –NİCOLE SALINGER

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir