KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Almanya ve Rusya’nın son kararları turizm sektörüNü bitirdi

Almanya ve Rusya’nın son kararları turizm sektörüNü bitirdi

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 8 dk okuma süresi
266 0

Türkiye, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle 2020 yılı turizm sezonunu oldukça kötü geçirdi.

Turizm gelirleri 2019’da yüzde 65,1 azalarak 12 milyar 59 milyon 320 bin dolar oldu.

Aşı çalışmalarında sağlanan ilerleme ve geçen ocak ayında vaka sayılarında görülen azalma, turizmde göreceli bir iyimserlik başlatmış, işletmeler yeni sezon için ciddi hazırlıklar yapmıştı.

Ancak Kovid-19’da birçok varyantın görülmesi ve üçüncü dalganın ortaya çıkması bir de aşılamanın beklenen hızda ilerlememesi iyimser tablonun değişmesine neden oldu.

Önce geçen 9 Nisan Cuma günü Türkiye’ye en çok turist gönderen ülkelerden Almanya, artan vakalar nedeniyle Türkiye’nin statüsünü “riskli bölge”den “Yüksek risk bölgesi”ne yükselterek, seyahat uyarısını yineledi.

Rusya’nın uçuş yasağı turizmcileri endişelendirdi

Bu gelişmenin ardından dün de Rusya, vakalardaki artışı ileri sürerek Türkiye’ye 1 Haziran’a kadar uçuş yasağı uygulama kararı aldı.

Bu süre zarfında sadece Moskova-İstanbul arasında haftada karşılıklı iki sefer yapılabilecek.

Karardan 533 bin Rus turistin rezervasyonunun olumsuz etkileneceği ve maddi kaybın en az 354 milyon euro olacağı iddia edildi.

Rusya’nın kararında Kovid-19 vakaları kadar Ukrayna ile yaşadığı gerilimde Türkiye’den yapılan, Rusya’nın Kırım’ı ilhakını kabul etmeyeceği yönündeki açıklamaların da etkili olduğu öne sürüldü.

Son gelişmeler turizm sektöründe ciddi endişeye neden olmuş durumda.

“Rusya’nın seyahat kısıtlaması uzayabilir”

Turizmci Sedat Balıkçı, birkaç gün öncesine kadar otellerin harıl harıl yeni sezona hazırlandığını ancak son 24 saatteki olumsuz gelişmelerin insanların kafasını karıştırdığını söyledi.

Batı Avrupa’dan pek turistin gelmeyeceği anlaşıldığını son koz olan Rusya turistlerin de ellerinden kayıp gittiğini dile getiren Balıkçı, “Rusya’nın seyahat kısıtlaması kararının 1 Haziran ile sınırlı olmayacağını, gerek siyasi gerekse salgın nedeniyle biraz daha uzayacağını düşünüyorum” dedi.

“Turizm camiası tedirgin bir bekleyiş içinde”

Şu an Ukrayna ve Polanya’dan rezervasyonların sürdüğünü aktaran Balıkçı, “Ancak Almanya’nın Türkiye’yi yüksek riskli ilan etmesinin ardından benzer bir kararı birkaç güne kadar Polanya’dan da bekliyorum. Elde bir Ukrayna kaldı. Bütün Ukrayna gelse ne olacak? Şu an turizm camiası tedirgin bir bekleyiş içinde” diye konuştu.

“Aşılamanın hızlandırılması gerekiyor”

Balıkçı, aşılamanın şu ana kadar bitirilmemesinin de mevcut sorunlarda etkili olduğunu vurgulayarak “Turizm sezonunun kurtarılması için aşılamanın çok hızlandırılması gerekiyor. Şu an geç kalınmış dahi olsa ramazanda üç hafta süreyle tam kapanma olması gerekir” ifadelerini kullandı.

“Almanya, Rusya giderse 10 milyar dolar gider”

Tur Operatörleri Dönem Sözcüsü Cem Polatoğlu da “Almanya ile Rusya giderse 10 milyar dolar gider. Geriye ne kalıyor? Birkaç yüz bin Ukraynalı. İstanbul’a gelen Araplar, nevruz için gelen İranlılar ve tek tük İngiliz ile Çek” diyerek sektörde büyük endişenin hakim olduğunu savundu.

“Türkiye aşılamayı bir an önce bitirmezse turizm sezonundan umut yok” diyen Polatoğlu, ayrıca ramazanda 20 gün tam kapanma olması gerektiğini söyleyerek sözlerini şöyle tamamladı:

Oteller çok masraf yaptı. Ne olacak onların hali. Antalya, Rusya’nın kararından sonra kan ağlıyor.

“Rusya’nın kararı Türkiye’nin Ukrayna tutumu nedeniyle”

Eski Turizm Bakanı Bahattin Yücel, İngiltere ve Almanya’dan gelen seyahat uyarılarının dışında Rusya’nın aldığı son kararın Ukrayna ile yaşadığı gerilimde Türkiye’nin aldığı tutumdan kaynaklandığını öne sürdü.

Turizmcilerin bakanlığın yanlış yönlendirmesi sonucu her şeyin düzeleceği doğrultusunda hazırlık yaptığını iddia eden Yücel, “Doğru bilgilendirme olmadığı için bu hazırlıklar boşa gitti. Kısa çalışma ödeneğinin de kaldırılması sektörde çalışanları daha zor durumda bırakacak. Ben 2025’e kadar sektörde işlerin düzeleceği kanaatinde değilim” yorumunda bulundu.

“Aşılama hızlıca bitirilmezse sezon başlamadan bitecek”

Türkiye’nin aşılama konusunda ilerleme kaydedememesinden kaynaklı olarak da bu sorunları yaşadığımızı öne süren Yücel, iddialarını şöyle sürdürdü:

Bizim üç tane alıcımız var. Rusya, Almanya ve İngiltere. Şu veya bu nedenle Türkiye’ye turist göndermeyi durdurdular. Bu bizim büyük bir kriz. Bunu şurayla burayla kapatmamız zor. Şimdi Meksika’dan turist gelmesini bekliyoruz, Arnavutluk’la turizm anlaşması yaptık gibi saçma sapan, devlet yönetimiyle bağdaşmayan açıklamalar duyuyoruz.

“Turizmde karamsar bir bir tablo mu bekliyorsunuz? sorusuna Yücel, “Karamsar değil, bu şekilde giderse sezon başlamadan bitecek. Ya da hızla aşı yapıp, bunu ön plana çıkaracaklar” dedi.

“İç turizm desteklenmeli”

Turist gönderen ülkelerin de ekonomilerinin iyi olmadığına dikkat çeken Yücel, şu öneride bulundu:

Rusya, bu yıl ülke içinde tatile gidenlere yüzde 20 destek veriyor. Türkiye’de iç turizmi destekleyerek sorunu kısmen çözülebilir. Yeter mi tek başına yetmez. Çünkü 1,5 milyon yatak kapasitesiyle Türkiye, dünya turizminde altıncı sırada

“Hasar tespiti ve çözüm yolları için konferans toplanmalı”

Yücel, bir bilinmezliğin de olduğunu öne sürerek, turizmde faaliyet gösteren bütün temsilcilerin bir araya geleceği, hasar tespitinin çıkarılıp, çözüm yolları üzerine konuşulacak bir konferans yapılmasını da önerdi.

“2021 turizm sezonunu kurtarmak halen bizim elimizde”

Turizmci Mustafa Deliveli ise “Büyük kayıplarla kapattığımız 2020 sezonundan sonra, yeni sezona umutla girmiş, beklentimizi yüksek tutmuştuk” diye başladığı sözlerini şöyle tamamladı:

Önde gelen İngiliz tur operatörlerinin uçuşlarını Haziran sonuna ertelemeleri neticesinde, Nisan sonu Rusya’dan gelecek misafirlere odaklanmıştık. Rusya’dan gelen bu ani karar açılış hazırlıkları yaparken bizi çok menfi yönde etkiledi. Lakin 2021 turizm sezonunu kurtarmak hala bizim elimizde. Kovid-19 önemlerinin artttırılması, bireylerin tedbirlere ihtimam göstermesi ve aşılamanın ivme kazanması neticesinde çok hızlı bir şekilde vaka sayılarını düşürebilir, kaynak pazarlarımızın güvenli ülke sınıfında yer alarak, sezonun da Kasım ayı sonuna sarkmasıyla kayıplarımızı telafi edebiliriz.

Ali Kemal Erdem

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir