KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Almanlardan Suriye hamlesi!

Almanlardan Suriye hamlesi!

Ömür Çelikdönmez Ömür Çelikdönmez - - 7 dk okuma süresi
386 0

Esed’in, en korkunç suçları işleyen istihbarat başkanına tutuklama emri, Almanya’da verildi. Alman savcılar Suriye Rejim Hava Kuvvetleri İstihbarat başkanı Cemil Hasan’ı, savaş suçları ve insanlığa karşı işlenen suçlardan sorumlu tutarak tutuklama emri çıkardı. Cemil Hasan, Beşar Esed’in üst düzey komutanlarından biri.
Savcılar; Hasan’ı “2011-2013 yılları arasında yüzlerce insanın katledilmesi ve tecavüz” dahil olmak üzere istihbarat teşkilatlarının işlediği en korkunç suçların bazılarını işlemekten suçlu buldu.
Avrupa İnsan Hakları Merkezi (ECCHR) ile çalışan Almanya’da yaşayan Suriyeli insan hakları avukatı Enver El Bunni; Hasan ve onun kuvvetlerine karşı Almanya’daki Suriyeliler adına suç duyurusunda bulunması üzerine Alman savcılar harekete geçmişti. Alman makamları tutuklama kararını, AİHM’ye bildirdi.

Enver El Bunni “Bu adalet için bir zafer. Alman adalet sistemi için bir zafer”dedi. “Bu aynı zamanda, adalet inancını yeniden tesis edecek olan Suriyelilerin bir zaferi. Sadece bir sonraki tutuklama emrinin Esed için olmasını umut edebiliriz. ”

Cemil Hasan ile ilgili diğer suçlamalar, “siyasi tutukluların özel infazlarını” içeriyor.
Almanya, Norveç ve İsveç, savaş suçları üzerinde evrensel yargı yetkisi bulunan tek üç Avrupa ülkesidir, yani
yurtdışında işlenen suçları yargılayabilirler. (1)

Bu kararın general Cemil Hasan için sürpriz bir gelişme olmadığı söylenebilir çünkü Avrupa Birliği, 2011’de Suriye’de sivil kalkışmanın bastırılmasındaki dahlinden ötürü onu kınamış, seyahat yasağı getirmiş ve finansal varlıklarını dondurmuştu. Nitekim Kasım 2016’da İngiliz The Independent gazetesinin Ortadoğu muhabiri Robert Fisk’in kendisi ile görüşmesinde “Beni Savaş Suçları Mahkemesi’ne çıkarsalar bile işimi yapmaya devam edeceğim. Çünkü Suriye bu fedakârlığı hak ediyor” demişti. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın en yakınındaki isimlerden Hava Kuvvetleri İstihbarat Direktörü General Cemil Hasan’a göre;
1980’li yıllarda Türkiye bugün olduğu gibi gaddar İslamcı değil, “entelektüel”di.(2)Hava Kuvvetleri İstihbarat Direktörü General Cemil Hasan; Rusya’ya yakın olduğu kadar İran’a yakınlığı ile biliniyor.Şam’ın, Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesini kuran Roma Statüsü’ne imzası olmadığı için, Esed hükümetinin üyelerini kovuşturma girişimleri defalarca kez başarısız oldu. Rusya ve Çin’de Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesinin Suriye’de özel bir mahkeme kurma teşebbüslerini veto etmişti.

Muhaberat, Suriye’yi 45 yıldır ayakta tutan, iç ve dış ‘düşmanlar’a karşı koruyup kollayan en önemli güç. Bir başka deyişle Suriye demek Muhaberat demek. İrili ufaklı 10’dan fazla istihbarat birimi var Suriye’de. Tümü ‘Muhaberat’ olarak biliniyor. Kare as şöyle: Askeri İstihbarat, Siyasi Güvenlik, Genel Güvenlik, Hava Kuvvetleri İstihbarat. Muhaberat’ın birimleri arasında pratikte sistemli bir koordinasyon yok. Birbirlerinden bağımsız hareket ediyorlar. Faaliyet alanları sık sık kesişiyor. Hesap verdikleri tek merci devlet başkanı.
Başkentten ücra köylere kadar yayılan bir istihbarat ağı var. Teşkilatın Suriye çapında gözaltı ve sorgu amaçlı kullandığı en az 27 ‘tesis’i bulunuyor. İnsan Hakları İzleme adlı örgütün ifadesiyle ‘işkence takımadaları’ bunlar…
Muhaberat, tipik istihbarat teşkilatlarından 45 yıl boyunca çok belirgin bir farkla ayrıldı: Etkinliği gizliliğinden değil, tam tersine açıklığından kaynaklandı. Muhaberat’çılar, isyanın başlangıcına kadar kim olduklarını, nereye çalıştıklarını gizleme gereği duymuyordu . Amaç göz açtırmamak, rejime laf söyletmemek, en ufak bir kıpırdanmayı bile önlemek olunca mesaj da netti: Muhaberat her zaman her yerde!

Başta Müslüman Kardeşler olmak üzere iç düşmanlara karşı rejimin selameti ve bekası uğruna elinden geleni ardına koymayan Muhaberat dış düşmanlara karşı devletin yüksek çıkarlarını gözetme görevini de yürüttü. Başlıca iki yöntemle yaptı bunu. Birincisi, kullanabileceği örgütlere destek sağlayıp liderlerine kucak açtı. Lübnan’ın Bekaa Vadisi’ni bir eğitim kampına çeviren Muhaberat’tı. Kızıl Ordu Fraksiyonu’ndan Hizbullah’a, ASALA’dan İslami Cihad’a, PKK’dan Hamas’a ve Filistin Halk Kurtuluş Cephesi’ne kadar birçok örgüt Muhaberat’tan yardım gördü. Aynı şekilde Çakal Carlos’tan Ahmed Cibril’e, Abdulah Öcalan’dan Ebu Nidal’e kadar nice lider yıllar boyu Şam’da Muhaberat’ın kanatları altında güven içinde yaşadı. Tüm bu ‘yardım yataklık’ karşılığında Muhaberat bölgenin en etkin teşkilatlarından birine dönüştü. Yıllarca Lübnan, Ürdün ve Filistin’i avucunun içinde tuttu. Irak ve Türkiye’de at koşturdu. Tabii zamanı ve yeri geldiğinde bu örgüt ve liderleri bir bir harcamaktan çekinmeyen de yine Muhaberat’tı.
Muhaberat’ın ikinci yöntemiyse, siyasi müdahaleden suikaste uzanıyor. Filistin’de liderlik mücadelesi, Lübnan’da hükümet kurma çabaları Muhaberat’ın dahli olmadan yürümedi hiçbir zaman.
Teşkilata atfedilen eylemlerse 1983’te Beyrut’ta 241 Amerikalı deniz piyadesinin öldürüldüğü bombalı saldırıdan 2005’te yine Beyrut’ta Başbakan Refik Hariri’nin hayatına mal olan suikasta kadar uzanıyor.
Muhaberat tarihinde Lübnan’ın ayrı bir yeri var. Teşkilat Suriye ordusunun gölgesinde 2005’e kadar at koşturdu; Hizbullah’ı Hizbullah yapan da Muhaberat’tı. Ancak Muhaberat, onca eylem ve komplodan sıyrılmayı bildi. Teşkilat işi olduğu hukuken kanıtlanmış sayılan tek eylem, 1986’da İsrail Havayolları El Al’a ait bir yolcu uçağına bomba koyma girişimiydi. Suriye’yi Muhaberat da kurtaramadı. Suriye Lübnan’dan çekilmek zorunda kaldı.(3)

Bakınız:

1-http://asyaninsesi.com/esedin-en-korkunc-suclari-isleyen-istihbarat-baskanina-tutuklama-emri/
2- www.sozcu.com.tr/2016/dunya/son-dakika-esadin-en-yakinindaki-isim-general-cemil-hasandan-flas-aciklama-1533233/amp/
3- www.hurriyet.com.tr/amp/gundem/suriye-ya-da-diger-adiyla-muhaberat-21305509

Ömür Çelikdönmez
Twitter: @oc32oc39

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir