Ali Kemalin torunu Boris Johnson Avrupa Birliğine karşı!
Öncelikle şunda anlaşalım; Türkiye Avrupa Birliği’ne girmek isteyebilir ama Avrupa Birliği’nin dağılması daha çok işine gelir. Neden mi? Güçlü bir Avrupa Birliği her zaman Türkiye için siyasi ve ekonomik olduğu kadar güvenlik tehdidinin kaynağıdır. İngiltere’nin yer aldığı bir AB ile yer almadığı bir AB her türlü fark eder. Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliğinde olmaması, diğer birlik ülkeleri ile askeri, ekonomik ve siyasi anlaşmazlıkların belirginleşmesini netleştirmez mi? 30 yıl savaşları, mezhep savaşları, 1. ve II. Dünya Savaşları Avrupa ülkelerinin rekabetlerinden kaynaklanmadı mı? Mevcut ABD yönetimi İngiltere’nin AB’den ayrılmasını istemiyor.
Brexit” yanlısı Londra eski Belediye Başkanı Boris Johnson, İngiltere’nin AB’de kalması gerektiğini savunan ABD Başkanı Barack Obama’yı “ikiyüzlülükle” suçlamış ve “Amerikalıların, uluslararası deniz sözleşmesine, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne bile taraf olmazken, bize egemenliğin paylaşımı konusunda ders vermesini tuhaf buluyorum” demişti. Obama yönetimi için İngiltere, Grimm Kardeşler’in derlediği masaldaki ‘Kaz Çobanı Kız’dır. Avrupa ise kaz sürüsü tabiki. 1885 yılında, 16 yaşındayken Avusturya’nın Baden kentinden ABD’ye göç eden genelev işletmecisi Alman asıllı Amerikalı işadamı Frederick Trump’ın torunu, ABD’de Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump, İngiltere’nin AB’den ayrılmasının ‘iyi olacağını’ savunanlardan. İngiltere’nin Avrupa Birliği’ni terk etme ihtimalinin gerçeğe dönüşmesinden memnuniyet duyacak az sayıda ülkeden biri de Rusya. Çünkü Moskova, İngiltere’nin kopmasıyla Avrupa Birliği’nin Rusya karşısında gardını düşüreceğini öngörüyor.
İngiltere’de seçmenler 23 Haziran Perşembe günü sandığa giderek ülkenin Avrupa Birliği’nde (AB) kalıp kalmamasına karar verecek. Referandum öncesinde göç politikasından, ekonomiye, güvenlikten dış politikaya kadar pek çok konu tartışılıyor ve AB’den çıkışın olası etkileri ele alınıyor. İngiltere’de halkın çoğu ülkelerinin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılmasını istiyor. İngiltere’nin AB’de kalıp kalmayacağının oylanacağı referanduma kısa bir süre kala, AB savunucuları öne geçti. İngiltere Başbakanı Cameron, İngiltere’nin AB’den ayrılmasının olumsuz sonuçları konusunda uyardı. Ancak İngiltere’de Mayıs ayında yapılan son genel seçimde Cameron’ın lideri olduğu Muhafazakâr Parti’ye oy verenlerin yüzde 54’ü, AB’den ayrılmaktan yana.
İngiltere’de Avrupa Birliği (AB) üyeliğinden ayrılmayı savunanlar “Brexit” olarak adlandırılıyor. Britanya’nın İngilizcesi “Britain” ile ‘çıkış’ sözcüğünün İngilizcesi olan ‘exit’ten türetilen bir kelime. AB üyeliğinde kalmayı savunanlara ise “Bremain” deniliyor. Yine Britanya ile ‘kalma’ sözcüğünün İngilizcesi olan ‘remain’den türetilen bir kavram. Konuyla ilgisi yok ama bearman ayı adam demek. Brexit yanlısı ekonomistler AB’den ayrılma gerçekleştiğinde İngiltere’nin Avrupa dışı ticaret hacminin artacağını ve zayıflamaktan çok daha da kuvvetleneceğini savunuyor. Brexitçiler Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılmasıyla yeniden bağımsızlığına kavuşacağını ve ‘Üzerinde güneş batmayan imparatorluk’ günlerine geri döneceğini iddia ediyor.
Brexit yanlıların yürüttüğü kampanyada en çok dikkat çeken Türkiye karşıtlığı. Bu kampanyanın mimarı ise Londra eski belediye başkanı Boris Johnson. Anti-demokratik, istikrarı yok edici, yabancılaşmayı teşvik edici eğilimlere yöneldiği iddiasıyla Brüksel’i suçlayan Johnson’a göre İngiltere AB’den çıkarsa ülke güvenliği daha emin hale gelecek. Brexit yanlıları Londra eski Belediye Başkanı Boris Johnson ve Adalet Başkanı Michael Gove, Cameron’dan “Türkiye’nin hiçbir zaman AB’ye üye olmayacağına dair İngiltere’nin veto hakkını kullanacağının garantisini vermesi” çağrısında bulunmuştu. İngiltere Başbakanı David Cameron, AB’den ayrılma yanlılarının referandum kampanyasında Türkiye’nin AB’ye üye olacağı belirtilerek oy istendiğini ancak Türkiye’nin önümüzdeki on yıllarda AB’ye girme ihtimali bulunmadığını söyledi. Referandumda AB’den ayrılma yönünde kampanya yürüten blok, “Türkiye’nin yakında AB’ye üye olmasıyla, Türkiye vatandaşlarının ulusal güvenliğe tehdit oluşturacağını” öne sürüyor.
Londra eski belediye başkanı, Muhafazakâr Partili siyasetçi Boris Johnson; AB’den Ayrılalım (Brexit) kampanyasının temel argümanlarını sıraladıktan sonra seçmenlere bir çağrıda bulunuyor ve özetle şunu diyor: “Bu, İngiltere’nin kaderini, demokratik olmayan AB projesinden, yeniden kendi ellerine geri alması için yegâne tek fırsat olacak. “Bu fırsat bir daha ömrümüz boyunca bir daha karşımıza çıkmayacak. Bunu kaçırmamamız için dua ediyorum.” Johnson, seçmenlerin hayır oyu vererek hem ülkelerinin hem de Avrupa’nın tarihini değiştirebileceğini belirtiyor. Boris Johnson aslında bilerek veya bilmeyerek AB ve Türkiye karşıtı kampanyasıyla Türkiye’nin uzun vadede çıkarlarına hizmet ediyor. Nedenini giriş cümlesinde açıklamıştım.
Kim bu Türkiye karşıtı Londra eski belediye başkanı, Muhafazakâr Partili siyasetçi Boris Johnson? Geçmişte Spectator dergisinin editörlüğünü de yapan Johnson, linç edilerek öldürülen Osmanlı İmparatorluğu’nun son Dahiliye Nazırı (İçişleri Bakanı) Ali Kemal’in öz torunu Stanley Johnson’ın oğlu. Aile kökleri Türkiye’ye Çankırı’ya uzanıyor. Büyük dedesi Çankırı Kalfat köyünden Mumcular Kâhyası Hacı Ahmed Efendi’nin oğlu Ali Kemal, merhum Büyükelçi Zeki Kuneralp’inde dedesi. 1869 doğumlu olan Ali Kemal, gazeteci, yazar ve siyaset adamıydı. Paris Siyasal Bilgiler Yüksekokulu mezunu olan Ali Kemal, Jön Türkler arasına katılmıştı. Ali Kemal, 31 Mart olaylarından sonra yeniden Avrupa’ya kaçtı. 1919 yılında Damat Ferid Paşa kabinesinde önce maarif, sonra da dahiliye nazırı oldu. Nazırlıktan ayrıldıktan sonra Peyam-ı Sabah Gazetesi’nde ittihatçılığın devamı olarak gördüğü Kuva-yı Milliye ve Kurtuluş Savaşı’na karşı çıktı. Savaşın kazanılmasından sonra İstanbul’da tutuklandı, Ankara’ya yargılanmak üzere götürülürken 1922 yılında linç edilerek öldürüldü.
Ömür Çelikdönmez
Twitter:@oc32oc39
omurcelikdonmez@hotmail.com