KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Rusya
  4. »
  5. Alexus Grynkewich: Rusya-İran ilişkileri İsrail’i tehdit ediyor

Alexus Grynkewich: Rusya-İran ilişkileri İsrail’i tehdit ediyor

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 7 dk okuma süresi
155 0

ABD Güneybatı Asya Merkez Komutanlığı’nda Dokuzuncu Hava Kuvvetleri Komutanı ve Birleşik Kuvvetler Hava Oluşumu Komutanı Korgeneral Alexus Grynkewich, Rusya ve İran arasında gelişen askeri iş birliğinin bölgede istikrarsızlığa katkıda bulunduğunu ifade etti. Korgeneral Grynkewich İran’ın Suriye’de İsrail’i tehdit eden ve ABD’nin korkularını artıran daha fazla genişlemesine yol açtığı konusunda uyardı.

Şark’ul Avsat’tan Abdulhadi Habtur’un haberine göre ABD’li üst düzey yetkili Grynkewich, “gelişen İran-Rusya ilişkilerinin, özellikle İran’ın Rusya’ya insansız hava araçları (İHA) göndermesi ve Rusya’nın kendisini minnettar görmesi sonrasında bölgede etkili olacağını” söyledi.

video konferans yoluyla açıklama yapan Grynkewich, “İsrailli yetkililer adına konuşamam. Bununla birlikte, Rusya ve İran arasında gelişen askeri iş birliği, İran’ın İsrail’i tehdit etmesi için Suriye’de nüfuzunun daha fazla artmasını sağlıyor. Bu, ABD’nin endişelerini artırıyor. İsrail bölgedeki en önemli müttefiklerimizden biri ve güçlü ilişkilerimiz var. Kesinlikle İsraillilerin kendilerini savunma hakları var” ifadelerini kullandı.

Korgeneral Grynkewich, ABD ile Suudi Arabistan ordularının özellikle Hava Kuvvetleri arasındaki ilişkileri ‘çok güçlü ve bölgede sahip oldukları en güçlü ilişkilerden biri’ olarak tanımladı.

Alexus Grynkewich, “Bölgesel bakış açımız yoluyla, özellikle üç noktaya odaklanıyoruz. Bunlardan ilki ortak savunma taahhüdü. Yerel saldırıları caydırmak için ortaklarımızla yakın iş birliği içinde çalışıyoruz. Hızlı bir şekilde savunma yetenekleri sağlayabilir ve istihbarat paylaşabiliriz. Çok sayıda hazırlık, gerçekleşen faaliyetler ve çeşitli stratejik düzeylerde diyaloglar var” dedi.

Suudi Arabistan ile İran arasındaki uzlaşının bölgedeki ve özellikle Suriye’deki duruma ilişkin sonuçları hakkında bir soruya yanıt olarak Grynkewich, “Genel olarak Ortadoğu’daki gerginliği azaltacak her şey olumlu bir adımdır ve sonuçları da olumlu olacaktır. Şiddete başvurmak yerine diplomatik ilişkiler söz konusu olduğunda, bu bizim memnuniyetle karşıladığımız uzlaşmacı bir yaklaşımdır. Bunun Suriye’ye nasıl yansıyacağından emin değilim, çünkü bu esasen Ruslara bağlı. İran’ın Rusya’ya İHA’lar gönderdiğini ve Rusya – İran ilişkilerinin sürekli geliştiğini de biliyoruz. İranlılar, arenanın kendilerine açılması için mutlaka koalisyon güçlerinin Suriye’yi terk etmesini istiyor ve kendi çıkarları için konvansiyonel silahlar kullanıyor, diğer ülkeleri tehdit ediyor” ifadelerini kullandı.

Korgeneral, “Benim değerlendirmem, bölgedeki tansiyonun düşürülmesinin olumlu sonuçlar doğuracağı, İran rejiminin değişmediği ve hala basit meseleler için insanları cezalandıran zalim teokratik bir rejim olduğu yönündedir” dedi.

Suriye ve Irak’ta DEAŞ’a karşı savaşan Uluslararası Koalisyon hakkında konuşan ABD’li Korgeneral, bu rolün bölgede istikrar ve güvenliği desteklemek ve DEAŞ’ı yenmek için çok önemli olduğunu söyledi. Ayrıca bu sınırın bir kısmının İran ve müttefiklerinin faaliyetlerini caydırdığını dile getiren Grynkewich, bölgedeki müttefik ülkelerin muharebe hazırlığını geliştirmek için birlikte çalıştıklarına dikkat çekti.

Korgeneral Alexus Grynkewich, “ABD kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen muharebe görevleri, ortaklarımıza olan bağlılığımızı yansıtıyor. Pasifik Okyanusu, ABD ve Avrupa’dan uzun mesafelerden büyük bir muharebe kuvvetiyle çatışmaya girme ve ortaklarımıza yeteneğimiz ve savaş hazırlığımız hususunda güven vermek için birkaç saat içinde buraya ulaşma yeteneğimizi gösteriyor” dedi.

Korgeneral Grynkewich, ABD’nin bölgede ‘ABD desteğini göstermek için dünyanın en gelişmiş uçakları olan F-22 savaş uçaklarını’ gönderdiğine vurgu yaparak, “Rus askerleri bize karşı agresif davranıyorlar. Onların saldırgan davranışlarını sınırlamak için savunma önlemlerimizi değiştirmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

ABD’li yetkili, 5 ülkenin katılımıyla Katar’daki el-Ubeyd üssünden faaliyet gösteren ve kendi deyimiyle başta DEAŞ ve diğer hedefler olmak üzere düşmanları caydırmak ve karadaki zor hedefleri bulup tespit etmek için kullanılan 99. Tim’e dikkati çekti.

Ukrayna – Suriye

Korgeneral Grynkewich, Rus Hava Kuvvetleri’nin Suriye’deki provokasyonlarının Ukrayna’daki savaştan kaynaklandığını söyledi. Alexus Grynkewich, “Rus güçlerinin Suriye’de yaptıklarının Ukrayna’da yaşananlarla bağlantılı olduğunu görüyoruz. Rus Hava Kuvvetleri, belki de savaş yeteneklerini ve Ukrayna’daki savaşı kaybettiklerini telafi etmek için Suriye’de saldırgan bir şekilde hareket ediyor. Korkum, gelişebilecek ve hepimiz için tehlike oluşturabilecek bu davranışları devam ettirmeleridir” dedi.

Rus uçaklarının eğitim amaçlı değil, savaş görevlerinde olduğunu ve bu tür davranışların risk seviyesini yükselttiğini dile getiren ABD’li yetkili, “Bir olay yaşanabilir. Rusların 2019’da gerçekleşen protokole geri dönmesinin bir sorumluluk meselesi olduğuna inanıyorum” şeklinde konuştu.

Dokuzuncu Hava Kuvvetleri Komutanı, DEAŞ’a karşı koalisyon güçlerinin üzerinde uçan Rus pilotlarının, koalisyonun hedeflerini saptıran bir mesele olduğunu söylerken, “Karada DEAŞ ile savaş güçlerimiz var. Ruslar onların üzerinde uçuyor. Ne pahasına olursa olsun Rus kuvvetlerinin mevzilerinden kaçınıyoruz. Ama kasıtlı olarak güçlerimizin üzerinden uçuyorlar ve bu da dikkatimizi dağıtıyor. Tek düşmanımız var, o da DEAŞ. Rusların hareketi ise bizim için bir oyalama” dedi.

Grynkewich, Suriye kaynaklı büyük miktarlardaki uyuşturucu ticaretinden de bahsederken, “Bu bizim için bir endişe ve korku kaynağı. Bu, Esed rejiminin rolünü gösteriyor. Suriye’den komşu ülkelere gelen uyuşturucu kaçakçıları ağı gerçek ve ciddi bir tehlikeyi temsil ediyor. Hepimiz bununla savaşmaya odaklanmalıyız” ifadelerini kullandı.

Bu eylemlere karşı koymanın askeri operasyonlar yoluyla değil, bilhassa komşu ülkelerdeki hükümetler ve ABD kurumları arasındaki yakın işbirliği, uyuşturucuyla mücadele, sınırları koruma ve uyuşturucu akışını sınırlamak için uygun önlemlerin alınması yoluyla olduğuna dikkat çekti.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir