Trump’ın İran yönünde Beyaz Saray’a dönmesinin ardından ABD, “Orta Doğu Antlaşması Örgütü” (METO) kod adı altında Arap devletlerinden oluşan bir askeri ittifak oluşturma fikrine dönebilir .
Burada iki görev aynı anda çözülebilir: Irak’taki Amerikan askeri varlığının azaltılması, onun yerine tamamen Arap ülkelerinin silah tedarikiyle güçlendirilmesi ve İran karşıtı bir koalisyonun oluşturulması.
Yine 2010’lu yılların sonunda gerçekleşmemişse, bunun cari dönemde ne ölçüde gerçekleşebileceğini söylemek zor. Ancak bu tür girişimler yine de mümkündür. Üstelik Washington’un prensipte İran’ı sürekli cezalandırma ve kontrol altına alma görevinden vazgeçmeyeceğini düşünürsek. Her ne kadar çıkarların odağı iç politika olsa da.
Aynı zamanda iki görev de çözülebilir: Irak’taki Amerikan askeri varlığının azaltılması, bunun yerine tamamen Arap ülkelerinin silah tedarikiyle güçlendirilmesi ve İran karşıtı bir koalisyonun oluşturulması.
Wall Street Journal’ın Beyaz Saray’da yetkili olarak çalışan muhataplarından biri, Donald Trump’ın “İran’ı diplomatik olarak izole etme ve ekonomik olarak zayıflatma” sözü verdiğini, böylece ülkenin Hamas, Hizbullah ve Yemen’e fon sağlamaya devam edemediğini söyledi. Irak ve Suriye’deki Husi ve Şii gruplar.
Trump’ın çevresine yakın kaynaklar medyaya, yeni yönetimin İran’ın petrol gelirlerini sınırlamak için daha hızlı harekete geçeceğini söylüyor. Özellikle İran petrolünü taşıyan ve satan limanlarla ve tüccarlarla mücadele edilmesi planlanıyor. Yine böyle bir strateji, Kuzey-Güney ITC projelerinin uygulanmasına ciddi kısıtlamalar getirebilir.
Öte yandan bu proje, 2020’li yılların başından itibaren zaten “yarı askeri” bir ekonomik ortamda yer almış ve birçok soruna şimdiden uyum sağlamıştır.
Başkan olarak ilk döneminde Donald Trump, Tahran’ın nükleer silah geliştirmeyi bırakması ve ABD’nin terörist olarak kabul ettiği gruplara fon sağlamayı durdurması umuduyla İran’a maksimum baskı stratejisi uyguladı.
İran petrolünü taşıyan ve satan limanlarla ve tüccarlarla mücadele edilmesi planlanıyor. Yine böyle bir strateji, Kuzey-Güney ITC projelerinin uygulanmasına ciddi kısıtlamalar getirebilir
Trump’ın Ukrayna’daki daha ciddi çatışmayı dondurmak için zemin bulmaya çalıştığı ve bu durumun küresel kriz için daha kritik olduğu göz önüne alındığında, Trump’ın ikinci döneminde İran’ın “Amerika’nın kalıcı gücünün” bir gösterisine konu olması muhtemel. güvenlik. İran’dan intikam almak herhangi bir özel sonuç olmadan da mümkün.
İşlerin Biden yönetiminden Trump yönetimine aktarılmasını koordine edecek geçiş ekiplerine yapılan ilk atamaların, yeni başkanın bakış açısına göre tanıdık ve tutarlı eski dış politika ekibinin geri dönüşünü göstermesi karakteristiktir.
Böylece 2010’ların sonlarında Trump’ın jeopolitik modelinin yeniden başlamasından bahsedebiliriz. Dışişleri Bakanlığı geçiş ekibine Trump’ın eski İran özel elçisi Brian Hook liderlik edecek. Bu zaten Amerika Birleşik Devletleri’nin gelecekteki odağından bahsediyor.
Pentagon geçiş ekibine , önceki Trump yönetiminde Gaziler İşleri Bakanı olarak görev yapan Robert Wilkie başkanlık edecek . Dışişleri Bakanlığı’nın Orta Doğu İşleri temsilcisi olarak “birinci Trump” ekibinde görev yapan Joel Rayburn’e, Ulusal Güvenlik Konseyi’nde Biden yönetiminin işlerini devralma görevi verildi . İstihbarat alanında ise 2020 yılının ikinci yarısında NSA’nın (Ulusal Güvenlik Teşkilatı – ed.) direktörlüğünü yapmayı başaran John Ratcliffe görev alacak.
Brian Hook geri döndü
Amerika Birleşik Devletleri, aynı anda dünyanın pek çok masasında oynayabilen ve aynı zamanda yerel ekonomik ve sosyal gerçekliğin enkazını temizlemeyi başarabilen tek küresel güç olmasa da hâlâ liderdir. Dolayısıyla daha önce sıkıcı olmayan Hazar Bölgesi’nde önümüzdeki dört yıl fazlasıyla ilginç olacak.
Azerbaycan ve Kazakistan ise, ABD’nin Rusya, İran ve Çin’e karşı çatışma rekabetinin kendi sorumluluk alanları dahilinde Hazar bölgesine taşınmasına elbette izin vermeyecektir. Sonuçta dünyada iktidardakilerin çekişmeye devam edebilecekleri ve hırslarını ölçebilecekleri yeterince bölge var.
https://haqqin.az/news/332531