1. Azerbaycan, stratejik mücadeleler ölçeğinde önemli bir yer tutan yeşil enerji portföyünde jeopolitik eğilimleri derinden etkileme fırsatına sahip olacaktır. Bu şunları sağlar:
– Azerbaycan’ın yenilenebilir enerji ihracat potansiyeline dünyanın güç merkezlerinin sermaye yatırımını gerçekleştirmesini sağlayalım,
– Küresel enerji geçişinin ana parçalarından biri olan Azerbaycan, hem Doğu-Batı hem de Kuzey-Güney uluslararası ulaştırma koridorlarına yönelik stratejik planlarını tek bir dosyada entegre etmelidir.
2. Dünyada yeşil enerjiye geçiş stratejilerine ekonomik aksaklıklar ve geleneksel enerji kaynaklarının fiyatlarında keskin düşüş riskleri eşlik edebilir. Bu nedenle Azerbaycan:
– Olası belirsizlikler karşısında, Avrupa’ya ihraç edilecek alternatif enerji kaynaklarının uluslararası güvenlik ve ekonomik garantilerinin bir an önce alınmasının mümkün olması,
– Dış politikada yeşil enerji zorunluluklarını formüle edebilmeli ve bunu bölgesel itici gücün önemli bir parçası haline getirebilmelidir.
3. Azerbaycan, Ermenistan’la ilişkiler bağlamında, orantılı jeoekonomik ve jeopolitik sonuçları olan alternatif enerji geçişine gerekli düzeyde hakim olmanın araçlarını da değerlendiriyor. Şu düşünülebilir:
– Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin tam ve kapsamlı çözümü sağlandıktan sonra (nasıl olacağını tartışmıyoruz), Bakü’nün Erivan ile yenilenebilir enerjinin optimal kombinasyonunu sağlayacak müzakereler yapması gerekiyor (bu benim en yeni tezim),
– Bu faktör, Zangezur Koridoru üzerinden Azerbaycan’ın enerji politikasına uluslararası ve bölgesel destek kazandırarak ekonomik diplomasinin bir aracı olabilir…
Akşin Kerimov