KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. AKP’nin Suriye Politikasının Değişmesi ve Değişimin PYD’ye Olası Yansıması

AKP’nin Suriye Politikasının Değişmesi ve Değişimin PYD’ye Olası Yansıması

Hasan Oktay Hasan Oktay - - 4 dk okuma süresi
327 0

AKP’nin Suriye Politikasının Değişmesi ve Değişimin PYD’ye Olası Yansıması
emrahkaya1
Ortadoğu’nun en önemli ülkelerinde biri olan Suriye’de başlayan kaos sırasında AKP’nin Suriye politikasının temelini Esad karşıtlığı ve Esad yönetiminin devrilmesi isteği oluşturmaktaydı. Ancak Suriye’nin iç savaşa sürüklenmesiyle beraber Esad ülkesinin kuzey bölgesinden çekilerek bölgeyi “geçici süreliğine” PYD’ye terk etmiştir. AKP ise bu yönetime karşı gruplanan bazı silahlı örgütleri desteklemiş ve defalarca Batı’ya Esad’a karşı gerekli müdahalenin yapılması konusunda çağrıda bulunmuştur. Ancak Rusya’nın Esad’ı desteklemesiyle bir süre sonra Esad’ın devrilemeyeceği anlaşılmış ve Batı dünyası Suriye politikasında önceliği IŞİD’e vermiştir.

Suriye’de izlenen politikaların yanlışlığı, Türkiye’ye verdiği zarar, güvenlik tehditleri, Suriye’nin Lübnanlaşma ve bölünme ihtimali, Kürt koridoru, bölgede artan İran etkisi, Türkiye’nin bölgede müttefiksiz kalması ve etkisizleşmesi üzerinden Suriye politikasının eleştirilmesi neticesinde AKP, bu politikada bazı değişiklikler yapmaya başlamıştır. Artık Türkiye’nin yeni önceliği Esad’ın devrilmesi değil toprak bütünlüğünü koruyan, PYD ve IŞİD’den arınmış, Türkiye için güvenlik tehdidi olmayan bir Suriye’nin kurulmasıdır. Bu amaçlarını gerçekleştirmek için aynı dönemde hem Rusya hem İsrail hem de Suriye ile yakınlaşma politikası izleyen AKP, bu adımı ile Suriye’yi PYD’ye yaşanmaz hale getirmek istediği söylenebilir. Bilindiği gibi PKK’nın üst düzey yöneticileri TSK’nın Kuzey Irak operasyonları neticesinde Suriye’ye kaçmıştı. Türkiye’nin Suriye’ye operasyon yapamaması nedeniyle PKK yeni bir yaşama alanı bulmuş PYD ise bölgede etkili bir grup olmuştur.

İsrail ile iyileştirilen ilişkiler sayesinde Türkiye, PKK/PYD hakkında daha kolay istihbarat bilgisi toplayabilecektir. Bölgesel dengelerin yanı sıra Rusya gibi bir ülkenin Türkiye’nin Suriye denkleminde önemli bir soru işaret olarak ortaya çıkması Türkiye’nin planlarını bozmuştu. Rusya’yla ilişkilerin düzeltilmesi ile Türkiye, Suriye hava sahasına savaş uçaklarını sokarak PKK/PYD mevzilerini vurabilecektir. Son olarak Esad ile yaşanacak yakınlaşmayla güçlenen ve toprak bütünlüğünü koruyabilecek hale gelen Suriye’nin ayrılıkçı PYD’yi zayıflatama ihtimali bulunmaktadır. Bunun yanı sıra Türkiye’nin Esad ile kuracağı yakın ilişki sayesinde Suriye’de PKK/PYD’ye karşı kara harekatı yapma fırsatı elde edebilir.

AKP’nin Suriye, Rusya, İsrail gibi ülkelerle bozulan ilişkilerini tekrar düzeltme isteği genel olarak “dostlarımızı arttırıp düşmanlarımızı azaltacağız” söylemi çerçevesinde değerlendirilebilir. Ancak Batılı müttefiklerinin ayrılıkçı Kürtleri desteklemesi Türkiye’nin çıkarlarına zarar vermektedir. Özellikle son dönemlerde Türkiye’nin Suriye’de belirlediği kırmızıçizgilerinin Batılı müttefikler tarafından ihlal edilmesi Türkiye’yi özellikle Rusya ile yakın ilişkiler kurmaya zorlamış olma ihtimali yüksektir. Çünkü Türkiye, Rus uçağını düşürdükten sonra Batı’ya tamah etmek zorunda kalmıştır. AKP’nin AB ve ABD ile ilişkilerinin her geçen gün daha da bozulmasıyla beraber Türkiye’de artan Batı karşıtlığı Türkiye’ye dış politikada yeni bir cephe açabilir. Neticede Türkiye kendisine tehdit olarak gördüğü ayrılıkçı Kürtlere karşı Batı’ya rağmen Rusya’nın desteğiyle operasyon yapabilir.

Amerika Araştırmaları ve Terör Uzmanı Emrah Kaya/ Kafkassam
Facebook- Twitter: @emrhky0407

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir