KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Rusya
  4. »
  5. Ahmet Arslan: “TAZE MİLLET REFLEKSİ” VE RUSLAR

Ahmet Arslan: “TAZE MİLLET REFLEKSİ” VE RUSLAR

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 3 dk okuma süresi
284 0
ahmet aslan

Rusya ve Rus tarihini bilmiyorum. Kulaktan dolma bilgilerim var. Fakat bu savaş dolayısıyla şunu anladım: Rusya modern anlamda ulus devlet olamamış. İmparatorluk çağırın sona erdiği, ulus devletlerin ortaya çıktığı ve milletleşmenin yeni bir veçheyle temayüz ettiği bir dönemde Ruslar, Sosyalizm ile karşılaştılar.

Sovyetler Birliği her ne kadar Rus hegemonyasına dayansa da ideolojik dayatmalar insanların bir millete olan mensubiyetini değil, “sosyalist kimliğe mensubiyetini” önceledi.

Ulus devlet ve modern anlamda millet kimliği farkındalığı Sovyetler Birliği yıkıldıktan sonra, hatta “Putinli yıllarda” başlamış diyebiliriz.

Burada da geçen yılları telafi etmek için çok hızlı davranarak adeta “taze millet” refleksleri gösterdiler.

Mesela bizde Tek Partili Dönemdeki her türlü baskı ve yasağa rağmen var olan “Türk Dünyası” kavramı kayda değer bir siyasi ve entelektüel mirasa sahipken, Ruslar, “Rus Dünyası” kavramını yeni dillendirmeye başladılar. Burada da acele edip, irredantizme saplandılar. Yani nerede bir Rus azınlık ya da eski Rus toprağı varsa, buralarla fiziki bütünleşme gayretine girdiler. Bunun için ne siyasi ne de entelektüel birikimleri vardı.

Sokaktaki Rus’un haberi bile olmayan “Rus Dünyası” idealini gerçekleştirmek için askeri güç ve nobranlığın yeterli olacağını sandılar. Kendilerinin de imzaları olan uluslararası anlaşmalarla hukuki statüleri belirlenmiş ülkelerden toprak talebinde bulunmaya başladılar. Her beş-on senede bir küçük küçük parçaları kopararak cesaret buldular.

Sadece siyasi elitlerin gündeminde olan bu idealin Rusya’nın bugünkü ekonomik ve nüfus gücüyle gerçekleşebilmesi mümkün değil. Sokaktaki Rus, savaş dolayısıyla Ukrayna topraklarında ölen binlerce askerine değil, Instagram’ın kapatılmasına ağlıyor.

Ulus Devlet ve modern anlamda milletleşme siyasi ya da hukuki bir tercihe göre gerçekleşmiyor. Tarihi ve sosyolojik bir süreç gerekiyor. Belki de Rusya, Çarlık döneminden hemen sonra Sosyalizme geçerek bu süreci atladı. Birinci Dünya Savaşı, İmparatorluklar dönemini bitirdi ama Rusya tarihte hiçbir örneği olmayan ve başka bir imparatorluk biçimi olan Sovyetler Birliği modeliyle ulus devlet ve milletleşme için gerekli olan zamanı ıskaladı.

Bugünkü yaşanan sorunlar, siyasi ve askeri olduğu kadar Rusların kimlik sorunlarından da kaynaklanıyor olabilir.

Ahmet Arslan

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir