KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Rusya
  4. »
  5. Ahmet Arslan: 100. GÜNÜNDE UKRAYNA SAVAŞI

Ahmet Arslan: 100. GÜNÜNDE UKRAYNA SAVAŞI

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 3 dk okuma süresi
346 0

Bugün Ukrayna Savaşının 100. günü. Savaşın başladığı ilk gün Rusya’nın devasa gücü karşısında Ukraynalılara hiç şans tanınmıyordu. Rus Ordusu da zaten birkaç gün içinde Kiev’in banliyölerine kadar gelmişti.

Şimdi ise savaş öncesi statükoya dönülerek çatışmalar Donbass bölgesinde tıkandı.

Rusya’nın 100 günde, 10 yıllık Afganistan savaşından daha fazla asker ve teçhizat kaybı yaşadığı iddia ediliyor.

Soğuk Savaş döneminde gerçekleşen Afganistan işgali sürecinde de o dönem “hür dünya” denilen Batı Bloku Rusya’ya çeşitli yaptırımlar uygulamıştı ama küresel ticaret ve ilişkiler şimdiki gibi yaygın ve belirleyici olmadığı için çok da yıkıcı olmamıştı. O dönemde diğer Demirperde Ülkeleri gibi Rusya da “izolasyon yaşadığı” için, yine pek etkilenmemişti. “Demirperde” denilen kendisine bağlı “peyk ülkeler” ile yürüttüğü ilişkiler yeterli gibiydi.

Rusya hem dönemin “Demirperde Ülkelerini” hem de Sovyetler Birliği’ndeki Cumhuriyetleri sömürdüğü, ayrıca halkına herhangi bir refah sağlamadığı için o dönemde yaşadığı yaptırım ve izolasyonların üstesinden gelebildi ama bugün artık öyle değil.

Bugün Rusya yurttaşları 70’li ve 80’li yıllara göre çok sıkıntı içinde. Bugünkü insanlar Soğuk Savaş döneminin üretim ve tüketim ilişkilerinin ağında yetişmedi.

Ayrıca bugünkü savaşlar daha maliyetli ve daha çok sofistike silahlar gerektiriyor. Ukrayna Savaşının başında Rusya, tıpkı Afganistan’da olduğu gibi “kuru kalabalıkları” cepheye sürerek netice almak istedi ama daha ilk aşamada binlerce asker kaybetti.

Füze, tank ve roket sistemlerinde dünyanın en iddialı ülkelerinden birisi olmasına rağmen anlaşılmaz bir şekilde başarısız oldu.

İsmini mevcut Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov’dan alan pek havalı “Gerasimov Doktrini” Ukrayna sahasında iki gün içinde çöktü. Gerçi Rusya’nın savaş doktrinin Halep’te olduğu gibi şehirleri dümdüz etmek, asker-sivil ayrımı gözetmemek olduğu zaten biliniyordu. Aynısını pek çok Ukrayna şehrinde de tekrarladılar.

Savaş nasıl sona erer ve Putin nasıl bir çıkış yolu bulur?

Batı Blokunun Ukrayna’ya sınırsız silah ve mühimmat sağladığı, kanaatimce savaşı uzatmaya çalıştığı bir süreçte bunu kestirmek çok zor.

Ahmet Arslan

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir