KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Agshin Kerimov: Azerbaycan ve Ermenistan liderleri neden alternatif bir platformda buluştu?

Agshin Kerimov: Azerbaycan ve Ermenistan liderleri neden alternatif bir platformda buluştu?

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 3 dk okuma süresi
13 0

Azerbaycan’ın BRICS’e katılımı, Güney Kafkasya’da güvenliği ve barışı baltalamak isteyen güçlere karşı mekanizmalarını geliştirmesine olanak tanıyacak. Aynı zamanda Azerbaycan, ekonomik araçlarını çeşitlendiren unsurlar kazanıyor ve bölgesel değişimler, küresel düzen üzerindeki etkileri karşısında konumunu güçlendiriyor.

Kafkas Stratejik Araştırmalar Merkezi çalışanı ve siyasi analist Agshin Kerimov Musavat.com’a bu düşüncelerini anlattı.

A. Karimov’a göre BRICS, dünya siyasi sisteminde bir denge oluşturuyor, ABD ve müttefiklerinin uluslararası hegemonyasına karşı etkili yönler kazanıyor: “Yani BRICS’in ekonomik blok sınırlarını aşan jeopolitik bir örgüt olarak oluşması, Güç dinamikleri üzerinde önemli etkiler.

Bu da bana göre Çin’in geniş spektrumlu küresel perspektifini ve Asya’da Pekin merkezli bir jeopolitik şemsiye oluşturacak noktaları en net şekilde ortaya koyacaktır.

Rusya da yükselen yıldız Çin ile birleşik bir strateji geliştirmeye kararlı ancak sorun şu ki Çin ile BRICS’te temsil edilen Hindistan arasındaki ilişkiler pürüzsüz değil. Hindistan’ın Batı ile iyi ilişkileri var ve Hindistan ile Çin arasındaki koridor rekabeti sorun yaratıyor. Ancak mesele şu ki, artık ne Çin ne de Hindistan bu sorunları BRICS’e taşımaya istekli değil.”

Analist, Azerbaycan’ın değişen güç dengelerinin dış politika stratejileri üzerindeki etkilerini değerlendirdiğini belirterek, BRICS’e katılımın önemini vurgulamanın alternatif başarılar için hesaplanmış gibi göründüğünü kaydetti:

“BRICS Kazan zirvesindeki bir diğer etkinlik de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın görüşmesi. Azerbaycan ve Ermenistan liderleri ilk kez alternatif bir platformda buluşuyor ve bunun jeopolitik mesajının değerlendirilmesi gerekiyor.

Taraflar şimdiye kadar Avrupa Birliği’nin arabuluculuğu ve ılımlılığıyla karşılanıyordu ancak şimdi BRICS’in ortaya çıkması Brüksel formatının başarısızlıkla sonuçlandığını gösteriyor. Bunun, Rusya’nın barış gündeminde Batı’ya karşı konumunu güçlendirdiğini gösteren bilgi operasyonlarını artıracağını söylemeye gerek yok. Ancak sürece Çin’in Güney Kafkasya’daki etki ve çıkarlarının belirlenmesi ve değerlendirilmesi perspektifinden yaklaşılması gerektiğini düşünüyorum.”

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir