KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Rusya
  4. »
  5. Agshin Karimov: Rusya-Ukrayna savaşı: Beyaz Saray ve Kremlin Çin için yarışıyor

Agshin Karimov: Rusya-Ukrayna savaşı: Beyaz Saray ve Kremlin Çin için yarışıyor

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 4 dk okuma süresi
288 0

Büyük güçlerin Rusya-Ukrayna savaşından tasmasını çıkararak tarafsız pozisyonda kalmaları zorlaşıyor: Ya geri tutulmalı ya da doğrudan savaşa atılmalı.

Rusya’nın Ukrayna’ya tecavüzü küresel kutuplaşmayı bu ikilemin önüne koyuyor, şimdi stratejik labirentten çıkmak nasıl gerekiyor ki çok kar alıp kendini ateşe atmayasın?
Çin de küresel oyuncular arasında bu kadar stratejik tereddütle karşı karşıya, daha doğrusu bu “öl ya da öl” seçeneği değil, çünkü Pekin’in politikası büyüleyici ve gizli.

Ukrayna’da kurşunlar patlarken Çin için uluslararası bir mücadele var – ABD Çin’i, Rusya’yı kendi tarafına çekmek için yarışıyor.

Tabii ki Batı’nın ana ikilisi – ABD ve İngiltere’nin – Çin’e karşı verdikleri vahim söylem, Pekin’i Moskova’nın yörüngesine yaklaştırıyor, ancak şimdi durumsal hamleler Çin için

Batılı kaynaklar, Pekin ile Moskova arasında bir anlaşma olduğuna göre, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşta kaybettiği ve Çin üzerinden imha ettiği askeri teçhizatın tazminatı hakkında. Çin, silah yardımı hakkındaki iddiaları reddediyor.

Bu durum ABD’de derin endişe yaratıyor, bu da Washington’un silah yardımını Rusya’ya Ukrayna’yı yenmek için kaynak seferberliği olarak gördüğü anlamına

Ama Londra ve Beyaz Saray’ın savaştan önceki vizyonu da bundan ibaretti, Çin ile Rusya arasındaki ittifak imajını elde etmek ve yaptırımlardan birini Çin’e almak.

Pekin’in stratejik derinliğindeki beyinler bunu hesaplıyordu ve öyle bir stratejik hat yapmışlar ki, Çin’in “ateş yok, su yok, ateş yok” statüsünü maksimum derecede tutması gerekiyor.

Çin, Roma’da ABD ile üst düzey bir toplantıya hazırlanıyor, Washington Pekin’i Rusya’ya silah yardımı yapmaması konusunda ikna etmeye çalışacak (ABD Başkanı Joe Biden’ın ulusal güvenlik danışmanı Jake Sallivan ve Çinli meslektaşı Yang Ji w ile görüşüyor Echi arasında olacak).

Ukrayna savaşının arka planında Çin’in Rusya ile ABD-İngiliz ikilisi arasındaki manevra, Vladimir Putin’in blöf yaptığından kaynaklanıyor.

Bu yönde yayılan bilgilerin doruk noktası, ABD’nin uyarılarına rağmen Çin liderliğinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in blöf yaptığı ve bu nedenle Beyaz Saray’ın frekansını görmezden geldiği sonucuna varmasından oluşuyor.

Çin’in Rusya’ya silah sağlama fikrinin temelinde, Pekin savaşında Rusya lehine bir geri dönüş yaratma sevdasına düşmüştür. Muhtemelen Çin’in geçtiğimiz dönemde yaptırımların mahiyetini belirleyerek kontür-tedbir planı hazırladığı içindir.

Roma toplantısı bir sonraki hamlenin anahtarı olacak, ABD ve Çin birbirlerinin gizli tutumunun hangi yönde olacağını anlamaya çalışacak ve Washington Pekin’i kendi çemberine çekmeye çalışacak.

Beyaz Saray-Peking “körfezinde” sonuca ulaşılacağını söylemek mümkün değil, bu toplantı sadece hedef değerlendirme açısından önemli. Elbette tarafların hiçbiri diğerinin küresel üstünlük tezini memnuniyetle kabul etmez.

Agshin KarimovKafkassam

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir