KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Rusya
  4. »
  5. Agshin Karimov: Kremlin’de Putin-Macron tartışmaları

Agshin Karimov: Kremlin’de Putin-Macron tartışmaları

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 6 dk okuma süresi
283 0

Kremlin’de Putin-Macron tartışmaları: Rus liderin eski açıklamaya itirazı, Fransa cumhurbaşkanının “hatası” – ANALİZ

7 Şubat’ta büyük yediye giren Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Krem ile kutlama yaptı ve Rus meslektaşı Vladimir Putin ile elips şeklinde kesilen bir masanın arkasında görüşmelerde bulundu.

Fransa, Batı’nın Rusya’ya karşı tehdit yörüngesinden çıkarak Moskova ile sıcak ilişkileri sürdürmeye odaklanan ve ekonomik ilişkilerin getirdiği faydaları değerlendiren bir ülkedir.

Putin-Macron görüşmesinde liderlerin tartışma konusuna getirdiği tüm konuları bir maddeye sığdırmak zor, liderlerin Azerbaycan-Ermenistan ilişkileri konusundaki konumlarına dokunacağız.

Şu bağlamda düşünülmelidir:

1. Avrupa U başkanlığında Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın katılımıyla video formatında izleyin 4 Şubat’ta nion.lar tutuldu,

2. Bu görüşmeden sonra Azerbaycan, Kasım 2021 savaşlarında esir alınan 8 Ermeni askerini Fransa’nın girişimiyle Ermenistan’a iade etti,

3. Bu demek oluyor ki Ermenistan da bu jest için taviz vermekle yükümlü,

4. Azerbaycan tarafı resmi açıklamalarda, Birinci Ermenistan-Azerbaycan savaşında öldürülen ve toplu mezarlara gömülme olasılığı yüksek olan askeri ve sivil Azerbaycan vatandaşları hakkında daha fazla resmi açıklamalarda, bu aşiretten gelen toplu mezarlık ile reyn’in locası hakkında bilgi istiyor ationlar.

Ermenistan’ın Azerbaycan’ın jestine verdiği ilk tepkiye dokunan Ermenistan Dışişleri Bakanlığı, Erivan’ın toplu mezarlıkların yerinin tahrip edilmesinde sorumluluğunu üstlenmediğini belirtti.

Ama Azerbaycan 8 ermeni askerinin karşılığında mutlaka bir şeyler alacak. Çünkü Macron’un girişimiyle gerçekleşen toplantı, Avrupa’nın Azerbaycan gazına ihtiyacının arttığı bir dönemde yapıldı. Kısacası Azerbaycan, Ermenistan’ı bir şeyler yapmaya zorlamak için insani politikası karşısında Avrupa’dan garanti aldı.

Bakü sonunda toplu mezarlıkların adresine ulaşacak ve Ermenistan hakkında yeni bir mahkemeye başvuracak.

Liderler 5 saat süren görüşmenin ardından medyaya gelen Vladimir Putin, Azerbaycan topraklarında geçici olarak konuşlandırılan Rus barış güçlerinin rolü, mevcut durum hakkında tartışmalar hakkında konuşurken arkeolojik açıklamaya tekrar değindi kocası bunu “Dağlık Karabağ çevresindeki durumun bir gözden geçirmesi” olarak değerlendirdi.

Neyse, Vladimir Putin’in “Dağlık Karabağ” ifadesini sözcük dağarcığından silemeyeceğini umuyoruz, ama her halükarda Dağlık Karabağ diye bir idari toprak birimi yok Ahh.

Fransız liderin 4 Şubat’ta yaptığı görüşmenin sonuçlanmasına ilişkin yaptığı açıklamada AGİT Minsk Grubu eş başkanlarının isimleri geçmese de Putin, eş başkanların hu’nun çözümünde önemine tekrar vurgu yaptı bölgedeki maniter ve sosyo-ekonomik sorunlar.

Azerbaycan eşbaşkanlarının varlığına itiraz etmiyor, bu belki Bakü için üçüncü derece bir mesele ama hanımefendi, eğer bu kurum varsa, etkili sonuçlar doğuran pratik faaliyetlere girmelidir.

Bakü, eş başkanların Ermenistan revancizmi de dahil olmak üzere bölgesel barış ve güvenliği tehdit eden unsurları bastırmada pratik harekete geçmeleri ve Ermenistan’ı kızdıran, rahatsız eden ve tatlandıran açıklamalardan kaçınmalarını talep ediyor.

10 Kasım, 11 Ocak ve 26 Kasım tarihlerinde R’de kabul edilen açıklamalarda ihtilaf sonrası dönem için eş başkanlara herhangi bir rol tanınmadığı için Putin’in eş başkanlara yaptığı vurgu resmi etik bir diplomatik jest olarak görülebilir Ussia’nın kendi girişimi onu yiyin.

Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki açık sorunları kendi tekelinde düzenlemek istiyor ancak Azerbaycan’ın kararlılığı ve Türkiye’nin Bakü’ye verdiği desteği bu konuda Kremlin’e engel çiziyor.

Bakü bu konuda yalnız değildir, Batı ise huzur ve güvenin tesis edilmesi söz konusu ise ısrarla eşit katılım mekanizması kurulmasını sunuyor ve sonuca ulaşıyor.

Macron, Putin ile çatışma sonrası dönemde Azerbaycan-Ermeni liderlerini bir araya getirmenin sevincini yaşadı ve bu da Ermenistan askerlerinin değiş tokuşuyla sonuçlandı ve “sonunda Fransa’nın da rolü var” mesajını verdi.

Ancak Macron, bilerek ya da bilmeyerek Rus barış güçlerinin faaliyetlerini Azerbaycan-Ermenistan sınırına kadar projelendirdi.

Putin’e “Azerbaycan ve Ermenistan sınırında askerlerinizin zor zamanlarda oynadığı rolü alkışlıyorum” demesi çift anlam taşıyor. Rus askerler sınırda konuşlanmadığı için sadece Laçin koridorunda görev yapıyorlar.

Macron bilmeden söylediyse hala beyninde mevcut durum hakkında net çizimler çizememiş demektir.
Eğer bilerek söylediyse:

1. Rus askerlerinin sınıra gelmesi ilginç,

2. Ermenistan’da görev yapan ve Azerbaycan sınırında konuşlanan Rus askerlerini kastediyor.

Her halükarda Putin-Macron görüşmesinde Azerbaycan-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi yönünde olumlu bir dürtü iletimi var.

Agshin KarimovKafkassam

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir